Belysning tænkes ofte ind som et bærende element i en bygnings samlede udtryk, hvor funktionalitet, energiforbrug og æstetik skal gå op i en højere enhed.
Belysning
Lys er ikke længere bare en lampe over spisebordet med én bestemt funktion. Belysning giver i dag mulighed for at lege, skabe stemninger og kommunikere effektfuldt med omverdenen.
I Skandinavien er lyset sparsomt i vintermånederne, og det betyder, at belysningsløsninger ofte spiller en vigtig rolle i projekter inden for både landskab, arkitektur og indretning, ligesom vi har en stolt tradition for at producere lysdesigns i særklasse, hvilket et navn som Poul Henningsen sætter en tyk streg under. Den smukke lampe kan nærmest virke som en skulptur eller et kunstværk i et rum, og det er oplagt at udnytte i indretningen.
For danske arkitekter er det naturligt at tænke lyset det ind i deres projekter, og det gennemtænkte og smukke lysdesign fremhæver arkitekturen og lader de enkelte dele blive undersøgt af lyset.
Samtidig går udviklingen hurtigt med nye styringsmuligheder og samspil med andre af bygningens komponenter i forhold til at sænke energiforbruget og skabe bedre indeklima i en bygning. For lyset påvirker ikke kun omgivelserne – belysning har også stor betydning for vores sundhed og trivsel. Det har været almen viden i sundheds- og care-byggeri i en årrække, men den gode belysning inviterer også til ophold på pladser eller parker, hvorimod det forkerte lys kan skabe utryghed.
Med enkle midler kan man udnytte lyset til at give liv og sjæl til et rum, en bygning eller et landskab.