Foto af chris1million
Det bæredygtige og meningsfulde design skal drømmes frem
Temaet for årets 3daysofdesign er "DARE TO DREAM", og for festivaldirektør Signe Byrdal Terenziani handler det om at turde stile højt og tage chancer. Drømme åbner muligheden for at skabe æstetiske og funktionelle produkter, der også rummer det bæredygtige og meningsfulde.
Signe Byrdal Terenziani, festivaldirektør
Fortæl om 3daysofdesigns 10-års jubilæum sidste år?
- Det var fantastisk at kunne kigge tilbage på alle de ting, vi har opnået det sidste årti. Vi har alle sammen skabt en platform i København, hvor vi kan mødes og dyrke vores professionelle netværk – dele viden – og få nye venner fra hele verden med folk, der elsker design præcis, som vi gør. Vi har virkelig fået sat København på verdenskortet. Det gør mig helt smigret, når jeg møder folk ude i den store designverden, der kender til vores festival og vælger at bruge penge og afsætte tid til at komme og besøge os. Det er ret fantastisk. Og nu starter en ny dekade med den 11. udgave af festivalen.
Sæt ord på årets tema – hvorfor er drømme vigtige?
- Vi har valgt temaet "DARE TO DREAM", fordi vi tror på vigtigheden af at udfordre status quo, tage chancer og stræbe efter det, vi nogle gange tænker er uopnåeligt. Ved at opmuntre til at drømme håber vi at inspirere til kreativitet, innovation og fremskridt. Når vi tør drømme, kan vi se verden og ting fra nye vinkler. Det er i dette drømmelandskab, at ukonventionelle ideer fødes. Hvor vi kan opnå kreative gennembrud, skabe unikke og banebrydende løsninger og kan inspirere andre. Drømme åbner muligheden for at udforske nye ideer og – i vores sammenhæng, skabe unikke produkter, der hjælper med at forbedre liv og gøre noget godt for planeten.
3daysofdesign er på mange måder lykkes med at bruge København aktivt – hvad er fordelene og ulemperne?
- København er den smukkeste scene, vi kunne ønske os. Der er ingen ulemper – jo, lige bortset fra muligheden for regn.
Foto af chris1million
Er der noget, som kommer til at være anderledes i forhold til forrige år?
- Ja! Vi vil i højere grad fokusere på design, der tjener både mennesker og planeten. Tidligere var æstetik og funktionalitet ofte de primære hensyn, men med stigende bekymring for miljøet og bæredygtighed, har mange af vores udstillere vendt deres opmærksomhed mod at skabe løsninger, der er både menneskecentrerede og planetvenlige. Det kan være introduktion af design, der bruger nye miljøvenlige materialer eller design, der tager hensyn til sociale og kulturelle faktorer. Vi vil derfor komme til at se drømme om design, der ikke kun er æstetisk tiltalende og funktionelt, men også bæredygtigt og meningsfuldt.
Hvordan er interessen fra udlandet?
- Enorm. Jeg er netop hjemvendt fra Salone del Mobile i Milano, og her var 3daysofdesign på alles læber.
Hvad kan 3daysofdesign lære af Salone del Mobile?
- Meget. Det er verdens største designmesse. Vi kan lære, hvad vi ikke skal: Såsom opstille store messestande, for at rive dem ned igen, efter blot få dage. Der er alt for meget kødannelse og ”ekskluderende udstillinger”, hvor kun udvalgte har adgang. Men det at skabe rum for møder mellem høj og lav, drømmere og producenter, kendte designer og studerende, hvilket man f.eks. kunne opleve på Bar Basso – det er genialt.
Fra 3daysofdesign 2023. Fritz Hansen. Foto af Filip Gielda
Hvor står dansk design og møbelhåndværk stærkt lige nu?
- Dansk design og møbelhåndværk har (stadig) en stærk position på verdensplan takket være en lang tradition og arv, der forsætter med at inspirere. Danske designere og producenter er med til at gå forrest i udviklingen af miljøvenlige og bæredygtige løsninger, og så er vi kendte for vores innovative løsninger, hvilket fortsat gør dansk design attraktivt og konkurrencedygtigt på verdensplan. Vi har ligeledes et stærkt designfællesskab mellem designere, producenter og uddannelsesinstitutioner, der er med til at fremme samarbejde og vidensdeling inden for designbranchen. Design løber i vores årer. Det er noget alverden ved og bliver inspireret af.
Er der hindringer for den grønne omstilling i møbelbranchen?
- En bekymring er os forbrugere. Vi har alle en tendens til at modstå forandringer. Ikke kun når det kommer til nye materialer, men også i forhold til, hvordan vi lever sammen. Vi ser mange idéer fra indretningsarkitekter, der adresserer overforbrug, som tilbyder omkostningseffektive måder at leve på, mens de stadig forbedrer livskvaliteten. Men for at bakke op om de ideer skal vi gøre op med vanetænkning – at man vil have sit eget store køkken og sofa helt for sig selv.
Hvor vigtigt er det for aktører i design- og møbelbranchen at tænke tværfagligt og etablere samarbejder?
- Super-vigtigt! Ved at turde tænke tværfagligt og drømme sammen, skaber vi en kollektiv innovationskultur. Det er nødvendigt og en vigtig katalysator for forandring mod et bedre liv for os og planeten.
Fra 3daysofdesign 2023. Einersen. Foto af Filip Gielda
Hvilke oplevelser vil du gerne have, at man som deltager på 3daysofdesign går hjem med?
- Inspiration. Ny viden. Refleksion og læring. Glæde. Nyt netværk.
Læs også:
Helene Bangsbo Andersen fra Design Research Studio: Fremtiden handler om at udveksle ideer
Er der en gruppe af personer, som du gerne vil se flere af i år?
- Jeg vil rigtig gerne se flere udøvere og beslutningstagere fra de store produktionsvirksomheder. Det kunne være skønt at se alle med interesse for nye materialer på Refshaleøen, hvor flere gode materialeideer bliver præsenteret. Der er mange produktionschefer, der kunne have godt af at blive inspireret af nye bæredygtige materialer og møde nye innovative og drømmende designere.
Hvad er kernen i 3daysofdesign, som altid bør være den samme år for år?
- Vi skal blive ved med at være et mødested for designere, indkøbere, journalister og designelskere. Vi er ikke en sædvanlig salgsmesse, men et sted hvor drømme skabes, ideer udveksles. Hvor vi kan blive inspireret og inspirere af hinanden – og drømme det bæredygtige frem…
3daysofdesign er årets danske designbegivenhed og foregår i København d. 12. til 14. juni.