Ny udgivelse sætter fokus på Kay Fisker som møbelarkitekt
I denne uge udkommer bogen ”Kay Fiskers møbler – et glemt kapitel i dansk møbelhistorie”, hvor forfatter Mirjam Gelfer-Jørgensen giver sit bud på hvorfor, Kay Fisker ikke har fået en plads i møbelhistorien på samme måde som inden for arkitektur.
Kay Fisker (1893-1965) har været med til at forme dansk boligarkitektur og velfærdsbyggeri med sine markante murstensbyggerier, men mange kender ikke hans virke som møbelarkitekt, hvor han ligeledes udviklede en enkel og funktionel formgivning.
Indretning af færger og både
Fra 1936 og de næste årtier kunne man opleve hans brugervenlige møbler på landets mange færger samt Englands- og Norges-bådene. Han tegnede samtidig til flere indretningsfirmaer, men i dag må vi erkende, at kun få af Fiskers møbler bevaret. Og hvorfor har Kay Fisker indsats som møbelarkitekt ikke fået en plads i historien? Dr.phil. Mirjam Gelfer-Jørgensen har været lektor ved Københavns Universitet, overbibliotekar og souschef på Danmarks Designmuseum, og hun giver i bogen Mirjam Gelfer-Jørgensen tre svar:
- Hans arkitektur kom til at skygge for formgivningen
- Møblerne findes ikke længere
- Møblerne blev aldrig produceret til alment brug
Indretning og arkitektur som ét
Mirjam Gelfer-Jørgensen mener dog, at man er nødt til at se på arkitekter som Kay Fisker med helhedssyn, da de selv opfattede deres bidrag inden for arkitektur og indretning som et ”gesamtkunstværk”.
I ”Kay Fiskers møbler – et glemt kapitel i dansk møbelhistorie” giver de mange efterladte tegninger og en række sort-hvide fotografier et billede af hans omfattende værk: Han tegnede stationer og interiører til Gudhjembanen på Bornholm, stod for opførelsen og indretningen af den danske pavillon på Verdensudstillingen i Paris i 1925 og tegnede møbler og forslag til boligindretninger af toværelseslejligheder i de mange nye beboelsesejendomme i 30’erne og 40’erne.
Kun et par stole er bevaret til i dag, og ikke engang de er gengivet i den danske møbellitteratur. Bogens mange tegninger og fotografier er derfor en enestående mulighed for at få et indtryk af den stemning, der herskede om bord på færgerne, inden de blev udkonkurreret af broer og flytrafik.
Udgivelsen er generøst støttet af: Bergiafonden Bestles Fond C.L.Davids Fond og Samling Ny Carlsberg Fondet Aage og Johanne Louis-Hansens Fond
Læs også:
Portræt af Rikke Frost: Design skal give mening og gøre en forskelOm udgivelsen
Mirjam Gelfer-Jørgensen
Kay Fiskers møbler– et glemt kapitel i dansk møbelhistorie
Udkommer: 23. januar 2025
Omfang: 208 sider, rigt illustreret
Pris: 299,95 kr.
Forlag: Strandberg Publishing