Kasper Meldgaard og Nikolaj Duve, grundlæggere af Says Who
Says Who: Design til care-segmentet skal balances
Når man designer møbler til care-segmentet, handler det om at skabe balance. Det må ikke blive for abstrakt eller for mærkeligt, men skal i stedet være gedigent, tryg, varmt og super funktionelt, lyder det fra Nikolaj Duve fra Says Who.
Nils Knudsen, ejer og CEO af Magnus Olesen
Møbler og interiør til care-segmentet stiller andre krav til såvel designere og producenter, når målgruppen f.eks. er patienter, ældre eller andre med brug for støtte fra et møbel.
I tråd med den generelle tendens til en stigende efterspørgsel efter møbler og interiør til offentlige institutioner som f.eks. inden for plejesektoren, har møbelproducent Magnus Olesen mange års erfaring med projekter inden for care-segmentet.
De samarbejder med designere, som løser konkrete opgaver med at designe nye produkter indenfor området. I kollektionen ses f.eks. modellerne Session Pure, Freya Arm og Slender, som opfylder kravene til care-segmentet, men også egne krav om at producere lokalt, det vil sige med bæredygtige løsninger, samt imødese trends og specielle krav i markedet.
De har mange års erfaringer med test, krav og indretninger til forskellige områder, som netop efterspørges specielt i forhold til Care-indretninger både i Danmark og internationalt.
- Care markedet er ikke nyt for os, da det har været en naturlig udvikling for os, da vi altid har haft fokus på funktionalitet og design, som holder. Vi har mange års erfaring med møbler, der passer til segmentet samt indretninger og de krav som stilles dertil, siger Nils Knudsen, ejer og CEO i Magnus Olesen.
Freya Arm er en stol designet med care-segmentet for øje
Det modsatte af klinisk
Et af møblerne, som bl.a. er blevet købt ind af Hospital Aabenraa og Hospital Sønderborg er den stabelbare armstol, Freya Arm, som er skabt af designstudiet Says Who, leder af Nikolaj Duve.
Han understreger, at han som underleverandør ikke har den direkte kontakte med sundhedssektoren, men udelukkende med sin kunde, Magnus Olsen.
- Det er vigtigt for os som fagfolk fra designsiden at forstå rammerne og dermed konteksten for et indretnings- eller interiørprojekt. Care-segmentet er meget aktuelt med store fokuspunkter i det og med mange elementer, der skal løses undervejs. Vi kigger som noget af det vigtigste, hvad der er afgørende for brugeren, siger Nikolaj Duve, som er chefdesigner og partner i Says Who.
Grunden til, at care-segmentet er vigtigt for Says Who, er, at de tror på, at design kan gøre en forskel i denne sammenhæng. At tænke i løsninger, der forholder sig til mennesker og ikke kun patienten, påpeger Nikolaj Duve, som også har fulgt den aktuelle debat om, hvordan indretningen på hospitaler kan spille en rolle i patienters helbredelse.
- Når det handler om at blive bedre, bør indretningen understøtte en proces mod det hjemlige og dermed ikke være alt for klinisk. I dette tilfælde har vi med vores stol, Freya Arm, forsøgt at imødekomme dette behov.
Møbler til care-segmentet har hidtil fokuseret mere på praktiske og funktionelle aspekter og vægtet æstetikken mindre, men det ønsker vi at ændre, siger Nikolaj Duve.
Træ giver velvære
Med Freya Arm-stolen har Says Who skabt en stol, der på producenten Magnus Olesens website beskrives med følgende ord:”Freya stolens design er rodfæstet i det klassiske danske møbeldesign, men fortolket til nutidens standarder.
En moderne træstol, som overrasker med en overflod af underspillede detaljer, der fremhæver den høje håndværksmæssige kvalitet, som stolen besidder. Stolen fremtræder moderne med sin dynamiske linjeføring og elegante profil.
Det er en smuk stol med god siddekomfort, både helt i træ og polstret, med og uden armlæn, hvilket giver stolen et væld af forskellige anvendelsesområder. Freya findes nu i en ny stabelbar version med armlæn.”
Beskrivelsen viser, at stolen ikke udelukkende henvender sig til f.eks. plejesektoren, men til alle indretninger, hvor man har brug for en holdbar og komfortabel stol, som kan støtte brugeren ekstra i form af det robuste design og armlæn. Det kan være i lobbyer, foyer eller private boliger.
- Når vi designer en stol som Freya Arm, handler det også om, hvordan kan vi gøre det mere hjemligt frem for klinisk. Konteksten er udgangspunktet men fokus på materialet, bæredygtighed, tekstur og varme guider udviklingen, forklarer Nikolaj Duve og påpeger, at Says Who på den måde gerne vil være med til at understøtte en udvikling henimod varme hjemlige møbler til care-sektoren.
Derfor har Says Who valgt at designe stolen i træ, som er rart at røre ved, har et hjemligt udtryk, udstråler varme og på den kan bidrage med helende effekt. Træets tekstur og taktilitet har ifølge Nikolaj Duve en ”forsødende effekt” i forhold patienters velvære, ligesom det er et mere bæredygtigt materiale end f.eks. plastik og stål.
- Vi forsøgte at bringe dimensionen mellem Magnus Olesen og os i spil, så det oplagt valg var en massiv træstol produceret i Danmark. Vi kan godt lide de muligheder, som træ rummer i forhold til formgivning, dets bæredygtige kvaliteter og et lækkert naturligt udtryk.
På den måde har vi både forenet, hvad vi synes er smukt, og hvad de er gode til, forklarer Nikolaj Duve, som understreger, at designet er båret af et ønske om at være intuitivt nemt at forstå – det skal være i øjenhøjde med brugerne og må gerne være en ”folkelig stol.”
Freya Arm i sort
Element af overraskelse
Når man designer til care-segmentet, er det ifølge Nikolaj Duve vigtigt, at man arbejder meget med linjerne. Det vil sige, at stolen er nem at håndtere for personalet, hvilket vil sige, at den ikke må veje for meget, den skal kunne stables og være nem at gøre rengøres ren. Der er mange krav til robusthed i forhold til slid, ligesom polstring skal være af brandhæmmende materialer.
Freya Arm har ekstra højde på ryg og bredde på sædet samt er nem at komme ind og ud af. Sædet er skråtskåret og svæver så at sige fra stellet, så siddekomforten er stor. Designet er tilstræbt at være nyt, opstrammet og dynamisk – uden koniske ben – og må i følge Nikolaj Duve gerne indeholde et element af overraskelse.
- Vi har med vores enkle og tidløse stol opnået et Eco-label, hvilket er et godt skridt i den retning. Det giver tryghed, ligesom vi sætter pris på, at stolens design ikke kun ser fedt ud, men også er konstrueret i forhold til bæredygtighed. De håndværksmæssige detaljer er vigtige, for hvis man selv skulle være patient en dag, er det rart at se møbler, som er lavet med kærlighed, slutter Nikolaj Duve.