Sebastian Herkner i LET lænestolen for Fritz Hansen.
Portræt af designer Sebastian Herkner
Lige så længe designeren Sebastian Herkner kan huske, har kreativitet været en måde for ham at udtrykke sig på, og det har kun taget ham få år at overbevise hele designbranchen om hans skarpe sans for funktion, materialer og detaljer. Han designer bæredygtige møbler med tidløse former til designhuse verden over, og han drømmer om at hans produkter lever videre i generationer.
Med en uddannelse i Produktdesign fra HfG Offenbach University of Art and Design grundlagde Sebastian Herkner sit eget studie i 2006 i Offenbach i Tyskland. Siden har han været involveret i forskellige projekter for virksomheder, museer og udstillinger verden over, og har flere prisvindende produktdesigns bag sig. Nogle af de tidligere projekter, der har defineret ham som designer er blandt andet Bell Table, som han designede for ClassiCon i 2012, samt Stol 118 for Thonet. Senest har han i samarbejde med Fritz Hansen designet LET lænestolen, som er deres første fælles design. I denne anledning bringer Byggeri + Arkitektur et portræt af Sebastian Herkner og herunder et indblik i samarbejdet med Fritz Hansen.
Design er mit sprog
Da Sebastian Herkner for 14 år siden åbnede sit studie, ledte han efter en balance mellem tradition og innovation, materialer, farver og håndværk. I starten lavede han møbler af messing og glas i samarbejde med håndværkere, og der var mange, der ikke mente, at det var særlig fremsynet. I dag føler han sig i overensstemmelse med sin designfilosofi og sprog, for som han siger:
- Design er mit sprog og en måde for mig at udtrykke mig og kommunikere på – og nogle gange er man nødt til at gøre tingene anderledes for at sende et stærkt budskab. Jeg tror ikke på trendy ting. Jeg ønsker at mine produkter lever videre i flere generationer. Som designer har jeg et ansvar for at skabe design, der er selvforklarende og funktionelt.
LET lænestolen – den skulpturelle effekt
Opstarten på samarbejdet mellem Sebastian Herkner og Fritz Hansen tog sin form da Sebastian Herkner og Christian Andresen, der er chefdesigner i Fritz Hansen, stødte på hinanden ved flere internationale design- og møbelmesser. Her udvekslede de tanker og ideer om design og kunst, hvilket udviklede sig til møder og dernæst en briefing om et nyt design:
- Hos Fritz Hansen har vi siden 1950’erne arbejdet med lænestole med designere som Arne Jacobsen og Poul Kjærholm – og nu var tiden inde til at lave en moderne fortolkning af en form for skulpturel todelt lænestol, forklarer Christian Andresen, og Sebastian Herkner fortsætter:
- Opgaven var meget specifik i forhold til pris og størrelse, og vi gik hurtigt i gang med at tegne skitser og lave justeringer i forhold til Fritz Hansens DNA og historie. Ikoniske detaljer er en del af deres historie – her taler vi om den skulpturelle effekt af et design, hvor man ikke er i tvivl om produktet, hvis man ser en silhuet af f.eks. Ægget. Det er dét, der gør det til et ikon. Vi ønskede ikke nødvendigvis at skabe et ikon, da det er meget vanskeligt og noget, et produkt først bliver med tiden – det handlede om den skulpturelle effekt, komforten, detaljerne og kvaliteten.
Læs også:
Portræt af Louise Sigvardt og Marcus Hannibal fra Bunn Studio
Fra håndskitse til slutprodukt – design til nutiden
Processen med LET lænestolen var en lang rejse med en kombination af håndskitser, digitalt design, løbende dialog og en række fuldskalamodeller.
- Jeg er stor tilhænger af at dele Fritz Hansens visioner, drømme og strategier med vores designere, da de har brug for at kunne sætte vores virksomhed ind i en relevant sammenhæng. Jeg ønsker at de designer til nutiden. Vi starter derfor altid med at diskutere emner som æstetik og skønhed, og udover en masse interaktion, er det vigtigt at vi leger og spørger designerne om deres fortolkning. Vi taler blandt andet om smukke museer og specifikke produkter eller brands fra fortiden og nutiden; det gør vi for at definere et produkts referencepunkter, da det også er en vigtig del af udviklingen, fortæller Christian Andresen.
Når det gælder selve tegnearbejdet, arbejder mange nyuddannede ofte i digitale programmer, mens Sebastian Herkner foretrækker at skitsere i hånden:
- Jeg starter altid med papir og blyant, da selv små bevægelser kan ændre formen fuldstændigt. Med håndskitser har man en større frihed. Vi overførte ideen til computeren, hvorefter vi byggede en prototype samt udførte tests og kvalitetskontrol. Parallelt arbejdede vi med komforten, hvor vi diskuterede blødheden, stolens højde og bredde, og arbejdede os herved ind i produktets form og funktion. Feltet mellem traditionelt håndværk og nye teknologier er interessant; det handler om at finde den rette balance for at få et perfekt produkt, siger Sebastian Herkner.
Hvor finder du inspirationen til dine designs?
- Jeg finder inspiration alle steder. Det vigtigste for mig er at være nysgerrig og opmærksom. Normalt er det et privilegium for mig at kunne rejse rundt i verden og møde forskellige kulturer; det er en stor kilde til inspiration. Samtidig er det også inspirerende, når håndværkere formår at overføre min skitse og idé til noget virkeligt. De har kundskaberne til at lave en stol, lampe eller andre fantastiske design, siger Sebastian Herkner.
Langvarig kvalitet til flere generationer
Ofte spraylimes tekstil til et møbel for at sikre, at stoffet bliver hvor det skal, men selvom limen er vandbaseret, er det ikke den mest miljøvenlige løsning. Parterne ønskede at gå hele vejen i forhold til bæredygtighed, og LET lænestolen er derfor lavet uden brugen af lim, kompositter eller kemikalier, og alt træ er FSC-certificeret.
- Bæredygtighed handler dels om at tænke på valget af materialer og produktionsmåden og -stedet, og dels om kvalitet og design. Billig masseproduktion i dårlig kvalitet er ikke en god måde at arbejde på. Vi er nødt til at uddanne og designe til det bedre for at fokusere på kvalitetsprodukter, der kan holde i flere generationer, og som hverken efterlader et tungt CO2-aftryk eller en dårlig smag i munden – et produkt skal være en form for ledsager i vores liv og ikke bare noget, der kun bruges i et år. Det er den bedste måde at få bæredygtighed i et produkt på, som giver langvarig kvalitet, siger Sebastian Herkner.
Fleksibilitet og frihed til forskellige udtryk
Er du tilfreds med dit første design for Fritz Hansen?
- Absolut. Jeg har værdsat hele processen fra skitse til fuldskalamodeller til nu at kunne sidde i den færdige stol. Samtidig er det trist at projektet er færdigt. Men nu ser jeg frem til at bruge designet i nyt projekt, vi arbejder på, for på en måde at gøre det mere universelt, fortæller Sebastian Herkner og fortsætter:
- LET lænestolen kan varieres ved hjælp af forskellige farver, tekstiler og detaljer. Det gør mig altid glad, når folk indretter med farver. Ofte ønsker man ikke at tage for store risici, men for mig giver farver personlighed til et produkt. Stolen fås fuldpolstret i tekstil eller læder og stellet kommer i pulverlakeret stål, klassisk krom eller træben i eg, naturlig ask og sortfarvet ask. Mulighederne er uendelige, hvilket giver arkitekten frihed til at skabe forskellige udtryk.
- I sort læder ændrer stolen virkelig karakter, men den har stadig denne her tydelige, meget enkle og skulpturelle følelse, som vi taler meget om i Fritz Hansen. Derudover er vi store tilhængere af fleksibilitet på den måde, at man ikke skal føle sig plantet i en stol. Man skal være i stand til at sidde på forskellige måder, og det er også noget, vi værdsætter ved LET-stolen, siger Christian Andresen.
Nye udfordringer
Når det kommer til fremtidsperspektiverne i forhold til indretning, så er ambitionen for Sebastian Herkner at videreudvikle det spor, der foreløbigt har bragt ham frem til, hvor han er i dag. Det handler fortsat om fleksible design, men med nye udfordringer:
- Jeg tror at nu med Covid-19 har vi nye udfordringer i forhold til at leve og arbejde. Vi kommer til at fokusere mere på boligindretning og design, der kan bruges på forskellige måder. Et spisebord er et skrivebord og en kommunikationszone. Der er helt sikkert mange spørgsmål, vi kan stille, og som vi får behov for at besvare, slutter Sebastian Herkner.