Lysinstallation i K.B.: Et imødekommende lys i mørket
Tager man forbi K.B. Hallen her i vintermørket, vil man blive mødt af en lysende regnbue, der giver en farvestrålende og varm hilsen til besøgende og forbipasserende. ”Buen”, som lysinstallationen er døbt, er skabt af kunstneren Viera Collaro, der har formået at skabe et lysende kunstværk, der på alle måder bidrager og går i dialog med sin omkransende arkitektur.
De tre buede aluminiumsrør følger arkitekturen og integrerer sig i hallens flotte buede konstruktion. Hvert rør indeholder to sæt indbyggede lysdioder, der i et roligt tempo bevæger sig individuelt henover farvespektret. Om dagen er lyset neddæmpet, men når mørket falder på, træder en levende regnbue frem, der varmer hele betonkonstruktionen op. Ser man på K.B. Hallen i dag, er det svært at forestille sig bygningen uden sit lysende favntag.
Arbejdede ud fra visualiseringer
Men da Ny Carlsberg Fondet satte kunstneren Viera Collaro til at skabe en lysinstallation til K.B. Hallen, var der nogle bekymrede miner. Hvordan ville lyset påvirke bygningen, og ville man nu få et særskilt kunstværk, der ikke gik i samspil med arkitekturen? Også Viera Collaro havde udfordringer, da hun arbejdede ud fra visualiseringer og ikke en færdigbygget konstruktion:
- Det var en interessant opgave, for jeg havde til at begynde med kun visualiseringer at arbejde ud fra, så jeg kunne ikke teste mine ideer i praksis. Men jeg gik straks i gang med at arbejde på den store betonflade ud mod indgangspartiet. Den kan virke voldsom på beskueren, så jeg ønskede, at lyset skulle bidrage til at give den noget varme og menneskelighed, fortæller Viera Collaro og fortsætter:
- Jeg havde tidligt i processen et møde med arkitekterne, og jeg kunne mærke, at de var en smule bekymrede, ”Hvad har hun nu tænkt sig at gøre med vores bygning”. Men jeg inviterede dem ud til mit værksted, hvor jeg fortalte om mine tanker og fremviste en mock up, og her kunne jeg mærke, at de begyndte at slappe lidt af.
- De kunne se, at huset blev komplimenteret af lysinstallationen, og at jeg arbejdede ud fra husets proportioner. Herfra var der en helt fantastisk dialog og opbakning fra arkitekternes side, ligesom jeg også oplevede stor støtte og interesse fra bygherren og entreprenøren. Det skyldes nok især, at denne bue af lys har en direkte dialog med arkitekturen og K.B. Hallens fortid. Det er jo et sted, der har rummet alle mulige arrangementer og koncerter, et sted, hvor alle har kunne føle sig velkomne, og derfor er netop regnbuen ideel, fordi den symboliserer fællesskab og inklusion, uddyber Viera Collaro.
Regnbuen i mørket
- Jeg var især bekymret for, hvordan det store glasparti ville påvirke lyset fra min installation. Men alt viste sig i sidste ende at hænge sammen. I de lyse dagtimer ænser man næsten ikke buen, og det er heller ikke meningen, at den skal konkurrere med det naturlige sollys, der i sig selv bidrager med meget. Men om aftenen kommer den virkelig til sin ret. Særligt her i de mørke efterårs- og vintermåneder har vi brug for det varme lys, og her håber jeg, at buen kan hjælpe med skabe varme og lys til de ellers mørke omgivelser, fortæller hun inden hun giver en afsluttende tak til alle de involverede parter:
- Dette projekt havde ikke kunne lade sig gøre uden min fantastiske Smedemester Ole Storm og elinstallatøren Neon Sign, for ikke at nævne arkitekterne Christensen og Co. og Ny Carlsberg Fondet.