
Tivoli afslører eventyrligt kunstværk af anerkendt dansk billedkunstner
En 500 kilo tung sovende bronze-tudse på en københavnerbænk flytter snart ind i Tivoli på græsset ved Pantomimeteatret. Bænken er et kunstværk af den anerkendte billedkunstner Maria Rubinke og er lavet særligt til Tivoli.
Når den anerkendte danske billedkunstner, Maria Rubinke - som blandt andet også har lavet den ikoniske dør til restaurant Alchemist – præsenterer sit nye værk i Tivoli den 4. juli, er det ikke et traditionelt kunstværk, der bliver afsløret. Den nye bænk er nemlig et rigtigt Tivoli-kunstværk, som ikke blot skal beskues – det skal også bruges af forlystelseshavens mange tusinde gæster. Det er tanken, at man både kan sidde og kravle på det, røre ved og endda spilde is på værket.
- Jeg elsker, når mine ting får lov til at arbejde sammen med dem, der skal opleve dem. Jeg har tænkt meget over, at det skulle være et kunstværk, som skulle kunne bruges – ikke bare kigges på. Jeg synes jo, det ville være fantastisk med små snaskede børnefingre, der nulrer frøen eller prøver at fodre den med is. Man må også gerne kravle på den eller kysse den. Det er et legeværk, som skal bruges, siger Maria Rubinke, som er kunstneren bag værket.
CHART-besøg en stor succes
Maria Rubinke er ikke fremmed i Tivoli. I sommeren 2024 udstillede hun et andet værk – også en bænk – som del af kunstmessen CHART. Den eventyrlige bænk var en stor succes blandt gæsterne, og også Tivolis direktør, Susanne Mørch Koch, forelskede sig i Rubinkes værk, og bad hende derfor om at skabe en ny bænk særligt til Tivoli.
Tivolis direktør Susanne Mørch Koch siger:
- Vi er glade for, at en spændende kunstner som Maria Rubinke har takket ja tak til at tage imod udfordringen om at skabe et værk specielt til Tivoli. Vi har en lang tradition for at indarbejde kunstneriske elementer i forlystelseshaven. Tivoli har bl.a. i de seneste år samarbejdet med Nordens største kunstfestival CHART, hvor Maria Rubinkes værk sidste år gjorde stort indtryk på os og ikke mindst på vores gæster. Derfor var det oplagt at høre, om hun ville skabe et blivende værk til Tivoli. Samarbejdet med Maria har været inspirerende og faktisk helt grundlæggende sjovt. Ser man efter, vil man se, at der på bænken også sidder en lille fugl. Den er kommet med, da det var en sjov tanke, at den sladrede til tudsen om, hvad den havde set og hørt ovre i Rutschebanen.
For Maria Rubinke var det en drøm, der gik i opfyldelse, da hun fik bestillingen fra Tivoli og hun siger:
- Som kunstner bliver det ikke bedre end at udstille i Tivoli, hvor så mange mennesker oplever ens værk og ikke mindst så mange forskellige mennesker i alle aldre og fra alle dele af landet og verden.
Maria Rubinke fortæller, at det er en anden måde at tænke kunst på, når man skal skabe et værk til en forlystelseshave, hvor det er de færreste gæster, som kommer for at opleve værket og mange måske slet ikke aner, at det findes.
- I Tivoli laver man kunst til mange og til folk, som ikke kommer specifikt for at opleve kunstværket. Jeg kan godt lide tanken om, at så mange mennesker kommer til at opleve mit værk ved en tilfældighed. Jeg håber selvfølgelig at det bliver et værk, som folk tager til sig og vil bruge – også selvom de måske ikke normalt går på museer og gallerier, slutter Maria Rubinke.
Magisk og selvbiografisk
Skabelonen til Sleeping Beauty er håndmodelleret og siden støbt i massiv bronze, hvilket giver værket dets massive vægt. Den er skabt efter en brugt københavnerbænk, som i mange år har stået i Tivoli, men som nu bliver genskabt til et nyt kunstværk, som er umiskendeligt ”Maria Rubinke’sk”.- Min kunst rummer altid et magisk element, hvor man går ind i en anden verden. Det er også tilfældet med bænken, som kommer til at rumme en masse eventyrlig magi – ligesom Tivoli. Derfor passer den så godt ind, siger Maria Rubinke, som dog ikke ønsker at gå yderligere i dybden med tankerne bag værket:
- Mine værker rummer også altid noget selvbiografisk og en mening, og det gælder også Sleeping Beauty. Det er altså et værk som både rummer mig og Tivoli. Jeg vil dog hellere have, at folk selv oplever den og får det ud af den, de kan, i stedet for at jeg kommer med lange forklaringer om mine tanker bag.