Tivoli-hjørnet. Foto af Roberto Fortuna.
Tivoli Hjørnet vinder Den Danske Lyspris
Belysningen i Tivolis nye og markante tilbygning, Tivoli Hjørnet, er exceptionel og på alle punkter på et højt fagligt niveau, og teamet bag det store og multifacetterede lysprojekt modtager Den Danske Lyspris 2019.
Juryen begrunder udnævnelsen af vinderen med, at lyset på fornemste vis er tilpasset hver enkelt af bygningens mange funktioner, og at den dynamiske facadebelysning er en smuk og universel oplevelse. Der er tale om et stort og omfattende projekt med usædvanligt mange problemstillinger og dertil professionelt udviklede belysningsløsninger, der understøtter de meget forskellige funktionelle udfordringer.
Tivoli-hjørnet. Foto af Roberto Fortuna.
Tivoli Hjørnet indgår med sin bugtende facade som et markant element i byrummet i centrum af København. Den multifunktionelle bygning er fordelt på tre etager og rummer både Tivoli Food Hall, Hotel Nimb, mødelokaler, restaurant, tagterrasse med udendørswellness m.m. Juryen motiverer kåringen således:
- Den dynamiske glasfacade mod Bernstorffsgade og Vesterbrogade synes nærmest tredimensional og er meget smuk. Facadebelysningen skifter tema i løbet af døgnet og året. Et af temaerne viser nordlysets rytmik og skaber en rar, universel stemning i det travle urbane rum. Fremkaldelsen af lysfarver og deres dynamik reflekteres i lamellerne og accentuerer den bugtende glasfacade. Der er en fin accentuering af facadebelysning og graduering ud i Tivoli haven. På utallige niveauer er lyset brugt som stærkt, præcist og meget professionelt virkemiddel til at fremkalde helt magiske stemninger i en kompleks kontekst.
Fire projekter var nomineret til prisen, de øvrige projekter er: Enghave Kirke, The Krane og K.B. Hallen.
KB Hallen. Foto af Adam Mørk.
Fakta om Tivoli Hjørnet
Bygherre: Tivoli A/S
Arkitekt: Pei Cobb Freed & Partners v/Ian Bader
Hovedentreprenør: Hoffmann
Ingeniør: Rambøll
Lysdesigner: Jesper Kongshaug
Armaturleverandør: Zumtobel, Martin, Louis Poulsen, Møller og Rothe, Superlove, Megaman, Kreon og ACDC
Fakta om Den Danske Lyspris
Den Danske Lyspris blev uddelt første gang i 2008. Prisen er indstiftet af Dansk Center for Lys. Hensigten med prisen er at sætte fokus på lys og mennesker. Dette sker ved at fremhæve spændende, veldesignede og veludførte lysprojekter i Danmark. I bedømmelsen indgår bl.a. anlæggets design, tekniske kvalitet, funktionalitet, visuelle og æstetiske aspekter, energiforbrug og driftsøkonomi.
Enghave Kirke. Foto af Jens Lindhe.
Jury 2019
Dansk Center for Lys: Niels Knudsen, formand for DCL, (juryformand)
Akademisk Arkitektforening: Kasper Pilemand, seniorarkitekt m.a.a.
Bygherreforeningen: Claus Roikjer, arkitekt m.a.a.
Dansk Energi: Ditte Mikkelsen, civ.ing., konsulent
Danske Landskabsarkitekter: Rune Bugge Jensen, landskabsarkitekt mdl
Lysdesignuddannelserne: Ellen Kathrine Hansen, arkitekt m.a.a., ph.d., lektor i lysdesign
Foreningen af Rådgivende Ingeniører: Christina Augustesen, lysdesigner
Tekniq: Søren Nørregaard-Vinther, projektleder, elinstallatør
Sponsorer 2019
Dansk Center for Lys, Fagerhult og Zumtobel Group
The Krane. Foto af Egon Gade.