Thomas Sigsgaard og Kasper Salto: Troskaben mod den bærende ide
For Thomas Sigsgaard og Kasper Salto handler designprocessen aldrig om form, men om at kunne holde fast i sit oprindelige koncept – der gør designet relevant uden for en bestemt tid og eller et bestemt rum.
DesignduoenSalto & Sigsgaard har efterhånden eksisteret i over 10 år, og ifølge Kasper Salto, har der lige fra starten været visse uskrevne regler for samarbejdet:
- Vi laver aldrig form for forms skyld. Der skal være et behov, som vi kan afhjælpe. Det er essensen af vores tilgang, ligegyldigt om vi udvikler en lampe, et stykke software eller noget helt tredje. Design skal være relevant – ellers kan man lige så godt lade være.
Og det betyder, at de to designere altid starter med at ’finde’ alle de ting, som har en indflydelse på opgaven, så formen ikke begynder at styre designprocessen. Samtidig har de en filosofi om, at man skal kunne redegøre for alle valg, der træffes i designprocessen, så der altid er en ”demokratisk” besluttet platform at vende tilbage til.
Modspil og medspil
For Salto & Sigsgaard er det vigtigt at udfordre hinanden 100 %, hvor man skiftes til at spille djævelens advokat omkring de forskellige valg. Kasper Salto fortæller:
- Vi bruger rigtig meget tid på at argumentere for vores beslutninger i forhold til de beslutninger, vi tager. Det er vores ”værktøj” i alt, vi laver, og det er fordelen ved at være to om afgørelserne. På den måde er vi 100 % sikre, før vi går videre med noget, og vi kan altid forsvare alle detaljer ved vores designs. Derfor kan vi rigtig godt lide det sted i processen, hvor producenten kommer ind i billedet. Her har vi argumenterne for alle detaljer i designet klar, siger Thomas Sigsgaard.
- I dag må man som designer spørge sig selv: Hvad er argumentet for at bringe flere ting ind i en overflodsverden? Det er ikke en sort-hvid problemstilling, men jeg mener, at hvis ens design løser et behov og har en høj kvalitet, så har man løst sin opgave som designer. Kvalitet er tit bæredygtigt i sig selv, da folk passer godt på eksempelvis Rolex-ure, som går i arv fra generation til generation, siger Thomas Sigsgaard.
- Og verden vil være kedelig uden nye designs. Men for at kalde sig designer, så skal man efter min være med til at forbedre noget. Vi er ret kræsne med vores projekter og forsøger at sætte barren højt. Derfor vasker vi også hver gang tavlen ren og starter forfra, siger Kasper Salto og fortsætter:
- Jeg hører ofte producenterne sige, at de mangler gode designs. Og det er sikkert rigtigt set fra deres stol, hvor de gerne vil kunne præsentere noget nyt for hele verden. Men det er vores ansvar at sørge for, at forbrugeren får den allerbedste ide – det må vi tage på vores kappe.
- Man kunne inden for designverdenen godt lave en opdeling mellem produktudvikling og styling af produkter. Ikke dermed sagt, at det ene er bedre end det andet, men design spænder fra at være ren formgivning til et fag, hvor man rykker grænserne for det, vi hidtil har set. Hvis man bruger et nyt materiale eller en ny farve, så styler man blot på designet – så flytter man ikke ”grænserne”, fortæller Thomas Sigsgaard.
Salto & Sigsgaard har netop præsenteret deres taburet Guest fra Montana, og den er et godt eksempel på holdningen om, at et design skal ”flytte grænserne” – gøre noget enklere eller lettere for sine brugere. Guest kan slås ud på syv sekunder, og tidsfaktoren har været det bærende i udviklingsarbejdet. Samtidig er taburetten nem at håndtere, og den kan opbevares i en reol. Thomas Sigsgaard fortæller:
- Guest er os, når vi giver fuldstændig los. Det har været et sjovt projekt, selvom det har været 12 år undervejs, hvilket skyldes, at designet rent teknisk er yderst kompliceret. Djævelen kommer ind fra siden med sin trefork, når der er mange små dele og steder, der skal kunne samles og adskilles.
Godt design skal være til alle
- Vi bestræber os på ikke at være styret af en stil, derfor kan vi godt lide, når folk siger: Har de lavet den her? Hvis folk kender os for Onecollections Finn Juhl stol i FN, så passer det os godt at kunne følge op med et helt anderledes produkt som Guest, siger Kasper Salto.
Tosomhed
Samarbejdet mellem Thomas Sigsgaard og Kasper Salto har altid fungeret på et umiddelbart og intuitivt plan, og samarbejdet opstod tilfældigt, da Kasper i sin tid lejede sit kontor og værksted hos Thomas, som på det tidspunkt drev tegnestuen Over Vandet med arkitekt Mark Dyson.
- Vi fandt hinanden via konkrete produkter, som vi begyndte at diskutere. Arbejdslampen NOSY fra Lightyears var vores første produkt, og samarbejdet har vokset frem i takt med, nye projekter meldte sig, som vi gerne ville vende med hinanden, siger Thomas Sigsgaard og supplerer:
- Vi har hele tiden haft egne projekter, men mere og mere begyndte at ske i Salto & Sigsgaard regi, da var naturligt for os at dele det. Der er mange enere i designverdenen, men for os er det rart at have en partner, en som kan være med til at trække læsset. Man sover også roligere om natten, når man deler ansvaret, da der herved bliver stillet alle de spørgsmål, som man ikke selv stiller.
Det er således på et emotionelt grundlag, at Salto & Sigsgaard fungerer, hvor man nyder at dele tankerne og de endelige resultater, som da designerne vandt konkurrencen om at stå for møbler til Finn Juhl Salen i FN Bygningen i New York.
- Det er optimalt at være to, så man kan dele den slags oplevelser, men der er også faglige fordele ved et tæt samarbejde. Det kan for eksempel være svært at revurdere sine beslutninger, når man er alene om det, men det er nødvendigt i et samarbejde. Man får nemmere det objektivt bedste resultat, fremfor det subjektivt bedste, siger Kasper Salto.
I Finn Juhls fodspor
Salto & Sigsgaards arbejde på Council Chair til Finn Juhl Salen i FN Bygningen har fået stor interesse i Danmark, og for Thomas Sigsgaard har det været interessant at bevæge sig ind i Finn Juhls univers, da han har foretaget den samme udvikling fra arkitekt til designer:
- Det er specielt at lave ting til ét sted, og da vi vandt opgaven, var vi klar til at rejse derover for at opleve konteksten, ligesom man lærer på arkitektskolen: Genius loci! Men på det tidspunkt var der kun en stor, larmende byggeplads, så i stedet studerede vi Finn Juhl i dybden. Han var jo et sort får blandt sine samtidige, og det er inspirerende at læse den debat, der dengang var mellem designere. Der blev diskuteret og debatteret meget, noget som var med til at løfte niveauet. Det kan jeg godt savne i dag.
”Vi vil ikke formgive uden argumenter”
Council Chair er produceret af Onecollection, og det samarbejde har været meget givende, fortæller Thomas Sigsgaard:
- Det er interessant at samarbejde med møbelproducenter, der har meget erfaring. Kvalitet var et vigtigt parameter, og stolen har fået en vis pris, da der har været dygtige håndværkere ind over. Men vi vil aldrig fordyre uden grund og bruge unødigt dyre materialer. Det gode design er ofte det, hvor man ikke kan fjerne mere, frem for en situation, hvor man forsøger at tilføje mere.
Council Chair har fået en enkel, skulpturel udformning, og via dens placering midt i salen skaber den ro, ligesom ryglæn og armlæn i 3D finér er med til at afskærme den siddende. Da stolen er beregnet til sekretærerne, og dermed folk som skal sidde på den i lang tid, så var det nødvendigt at overbevise amerikanerne om, at sekretærernes stole skulle have armlæn. Der er en mere hierarkisk opdeling i USA, og derfor var det et problem at sekretærerne havde armlæn ligesom embedsmændene. Thomas Sigsgaard fortæller:
- Her blev vores arbejdsmetode virkelig en stor fordel, da vi aldrig lader designets form komme først. Vi havde alle argumenter for hvert eneste valg i stolens design klar, og vi fik straks kommentaren tilbage: How typical Scandinavian!”