Køkkenrenovering er en fornuftig mellemvej
Flere vælger i dag at renovere frem for at udskifte køkkenet, ud fra miljøhensyn og ønsket om en bæredygtig boligindretning, fortæller Michael Riis, kædechef i OK Køkkenrenovering og fremtidsforsker Kirsten Østergaard Poulsen.
Michael Riis, kædechef hos OK Køkkenrenovering
Hensyn til klima og miljlø er en vigtig årsag til, at mange i dag vælger at bevare grundelementer i køkkenet frem for at totaludskifte det. Det fortæller Michael Riis, der er kædechef hos landets største køkkenrenoveringskæde, OK Køkkenrenovering. Her har man fået 21% flere kundehenvendelser i årets tredje kvartal sammenlignet med tredje kvartal i 2022.
– Produktion af køkkenelementer udleder en del CO2, og det mest bæredygtige ville naturligvis være at bruge hele sit køkken op, før man skifter det ud. For mange er renovering dog en fornuftig mellemvej, hvor de stadig får oplevelsen af et nyt køkken, mens grundelementer fra det eksisterende køkken som korpus og sokkel bliver bevaret, siger Michael Riis i en pressemeddelelse.
Ifølge Videncentret Bolius koster et spritnyt køkken i Danmark atmosfæren en ton CO2, og det er en tredjedel af den maksimale CO2-udledning, et menneske ifølge FN’s Klimapanel bør udlede på et helt år.
Mere genbrug
Ifølge DBA’s genbrugsindeks for 2023 er det især ting til boligen, danskerne flittigt handler brugt. Cirka hver anden dansker handler i dag brugt til boligen, hvilket kun gjaldt for cirka hver tredje i 2017.
- I renoveringsøjemed kan man gøre en ekstra bæredygtig handel ved at videresælge de brugte materialer fra køkkenet. For mange forbrugere er det en måde at tænke renovering som en ekstra god investering, nu hvor de vælger at udskifte delementer fra køkkenet, siger OK Køkkenrenoverings kædechef Michael Riis.
Tænker i en bæredygtig boligindretning
Udviklingen overrasker ikke fremtidsforsker Kirsten Østergaard Poulsen.
– I mange år har danskerne haft en køb og smid væk-tilgang, hvor en forkert flise for eksempel kunne være årsag til at rive et helt nyt køkken ned. Det har ændret sig til, at flere i dag tager miljøhensyn og vælger en bæredygtig boligindretning. Mange har et helhjertet ønske om at passe på miljøet og klimaet, mens andre handler bæredygtigt, simpelthen fordi det trender, siger fremtidsforskeren.
– Køkkenet er boligens hjerterum, og vi oplever, at mange stadig ønsker at give et indtryk af, at det er spritnyt, mens der inde bag lågerne og de pæne overflader gerne må gemme sig brugsspor, siger Michael Riis.
At bæredygtighed i boligen har stigende betydning, fremgår af den årlige forbrugerundersøgelse Timberman Trends 2023 foretaget af Voxmeter. Ifølge rapporten vægter 59 % af forbrugerne bæredygtighed i valget af nye boligmaterialer mod 52 % i 2022.