
Årets afgangsprojekter løser samfundsudfordringer
På årets afgangsudstilling på Det Kongelige Akademi - NEW Design & Architecture – kommer de unge kandidater fra både arkitektur, design og konservering med bud på en mere grøn og mangfoldig fremtid.

Det Kongelige Akademi præsenterer mere end 250 projekter på afgangsudstillingen: NEW Design & Architecture, som åbner den 23. juni 2023.
Siden 2016 har de studerende på akademiet arbejdet med FN’ Verdensmål, og samlende for afgangsprojekterne er, at de gennem deres kunstneriske greb vil vise veje mod en mere bæredygtig fremtid.
De nye arkitekter og designere har arbejdet ud fra vidt forskellige tilgange til samfundet og dets udfordringer, og afgangsprojekterne stiller spørgsmål som:
- Hvordan kan arkitektur vise veje til at genopbygge samfund, der har været udsat for krig, med afsæt i ruinerne i Mosul?
- Hvordan kan design inspirere til inklusion – og identitetsmæssig mangfoldighed ved at skabe en ny forståelse for arabisk queer kultur i vestlig mode?
- Hvordan kan arkitektur fungere som en katalysator for den grønne omstilling ved at synliggøre vores ellers skjulte energiforbrug?
Om afgangsprojekterne siger rektor Lene Dammand Lund i en pressemeddelelse:
– Et besøg på årets afgangsudstilling efterlader én motiveret og med fornyet energi. Hvert og ét af projekterne har potentiale til at medvirke til de ændringer i vores vaner og kultur, der er centrale for at komme i mål med den nødvendige omstilling, som FN’s Verdensmål også anviser vejen for.
Flere af afgangsprojekterne er lavet i samarbejde med offentlige og private virksomheder og med input fra andre fagligheder.
– De studerende arbejder med formgivning og taler ind i erhvervslivet med konkrete løsninger på arbejdsmarkedets behov. Det er meget overbevisende og lovende for fremtiden, fortæller hun.

En forandret krop og transformation af udskældte huse
I sit afgangsprojekt har de to designstuderende, Mathilde Juul Ipsen og Louise Agth Lindstrøm, på det nye børne- og ungehospital, Mary Elizabeth – Riget for børn, unge og gravide, undersøgt, hvordan godt design kan være en vigtig del i processen i at acceptere en forandret krop.
Gennem samtaler med unge, der har gennemgået et sygdomsforløb og sygeplejersker, har de udarbejdet en række spejle, som kan hjælpe patienten med at acceptere deres nye udseende.
På en vandret og lodret knagerække har de studerende lavet et spejlsystem, der tager hensyn til den enkeltes behov. Det store spejl består af fire låger, der kan åbnes, så patienten kan se sig selv i det omfang, hun/han ønsker, og de håndholdte spejle er placeret i en højde, så siddende og kørestolsbrugere selv kan nå dem.
Patienten kan dermed bruge møblet til at skabe et intimt rum et sted, der ellers kan virke fremmedgørende.
I et andet afgangsprojekt ”Vestre Stationsvej 8-10, Odense” har Cecilie Høgsberg Knudsen og Karoline Kjerkegaard Kristensen arbejdet med at restaurere bygningen frem for at rive den ned.
Hvordan kan en ældre – og udskældt - kontorbygning i Odense midtby omdannes, så man bæredygtigt kan give den en nutidig funktion som skaber kulturel værdi i byen?
De to studerende har arbejdet med en moderne kontorbygning fra efterkrigstiden af Jørgen Stærmose, der ligger i den gamle Vesterbro-bydel i Odense – og har været ubrugt i flere år.

De benytter bygningens dybe rum, som er vanskelige at bruge i forhold til nutidige krav til kontorer, ved at omdanne bygningen til et kulturhus for dans og bevægelse. Samtidig inviterer de byboerne ind i bygningen ved at ændre indgangspartiets placering og form ud mod en åben plads.
Der er masser at gå på opdagelse i, og i år giver udstillingen et overblik over alle projekterne i en ”Wall of UN Projects X Det Kongelige Akademi”, inddelt efter FN’s verdensmål.
Udstillingen er åben 23. juni – 9. juli og 31. juli. – 17. aug. Alle dage kl. 10-17.