Uno Form system vil gøre sorteringen af husholdningsaffald nemmere
Otte ud af 10 danskere vil faktisk gerne sortere husholdningsaffald endnu mere, men det skal være nemmere. Derfor lancerer uno form et enkelt og miljøvenligt affaldssystem til køkkenet.
Danskerne er blandt de europæere, som smider mest affald ud pr. indbygger. Og alt for meget, af det, vi smider ud, ender i forbrændingsovnen, hvor det udleder CO2. Derfor har regeringen skruet op for ambitionerne i forhold til sortering af husholdningsaffald.
- Som forbruger betyder det, at man lige så godt kan indstille sig på, at affaldssortering er kommet for at blive. Og det er de fleste helt med på. Faktisk siger otte ud af ti danskere, at de gerne vil sortere deres husholdningsaffald mere, end de gør i dag – men at det skal være nemmere, siger salgsdirektør hos uno form, Peter Bisgaard.
Det er baggrunden for, at uno form har udviklet et enkelt og miljøvenligt system til affaldssortering. Systemet består af affaldsindsatser, som er specielt udviklet til at passe i uno forms skuffer, samt tilhørende affaldsspande. Indsatserne passer til skuffer i bredderne 45 cm, 60 cm, 75 cm og 90 cm, og spandene giver mulighed for at sortere fra to og helt op til 11 forskellige slags affald, fordi de enkelte affaldsspande kan deles med inddelere, så man kan indrette dem i en størrelse, der passer. Fx vil de fleste have brug for stor kapacitet til plast, men mindre til fx batterier eller metal.
- Vi er glade for at have skabt et produkt, som er miljøvenligt på flere niveauer. Dels fordi det understøtter øget affaldssortering, som er en nødvendighed for at nå målene for genanvendelse af affald, men i høj grad også fordi selve systemet er udført i miljøvenligt genanvendt plast, som kan recirkuleres efter brug og dermed indgå i nye produkter i stedet for at ende i naturen eller på forbrændingen, forklarer Peter Bisgaard.
Det fleksible system giver mulighed for at fordele affaldssorteringen omkring de arbejdsstationer i køkkenet, hvor det giver mest mening. Fx organisk affald og plast i en skuffe ved vasken, glas og metal i en skuffe ved siden af køleskabet og batterier i en skuffe, som ikke anvendes så ofte - eller hvad, der giver mening i dit køkken.
Her ses affaldssystemet integreret i et uno form Copenhagen køkken. Spandene er udført i genanvendt plast og er fremstillet, så materialet kan genanvendes, hvis man ønsker at skifte dem ud.
Vidste du, at ...
- Mere end halvdelen af de 2,4 mio. tons affald, danske husholdninger hvert år smider ud, ender på et forbrændingsanlæg med deraf følgende CO2-udledning. Dermed er Danmark det land i EU, der brænder mest affald. (Kilde: Eurostat).
- Hvis alle danskere sorterer alt husholdningsaffald, frem for at sende det til forbrænding, vil miljøet årligt blive sparet for 589.000 tons CO2-udledning. Det svarer til den totale udledning af CO2 for 70.000 danskere - eller CO2-udledningen ved afbrænding af mere end 200.000 tons kul. (Kilde: Miljøstyrelsen).
- For hvert 1 kg plastaffald, som genanvendes frem for at blive sendt til forbrænding, sparer vi energi svarende til en gennemsnitlig husholdnings standby-forbrug til alle elektriske apparater i 14 dage. (Kilde: Miljøstyrelsen).
- Hvert år genererer vi i Danmark ca. 800 kg husholdningslignende affald pr. indbygger. Dermed er danskerne nogle af dem i Europa, som smider mest affald ud pr. indbygger. (Kilde: Miljøministeriet)