Sweco og Årstiderne Arkitekters domicil - Når faglige kulturer forenes
Kreativ leder Mette Gravergaard og hendes spaceplanning- og indretningsteam har stået for indretningen af Swecos nye domicil, efter at hendes virksomhed Årstiderne Arkitekter tidligere i år blev sammenlagt med den internationale byggegigant
Arkitekturen er vigtig, når faglige kulturer skal smelte sammen
Mette Gravergaard og hendes spaceplanning- og indretningsteam stod med en helt særlig udfordring tidligere i år.
Hendes arbejdsplads Årstiderne Arkitekter skulle sammenlægges med den internationale rådgivningsvirksomhed Sweco. Mette Gravergaard skulle understøtte sammenlægningen i indretningen af det fælles domicil, der blev indviet i Ørestad i november.
For naturligvis beholder man opgaven inden for virksomheden, når en af verdens helt store rådgivnings- ingeniør- og arkitektvirksomheder skal have skabt en innovativ og menneske- og miljøvenlig indretning.
- Swecos overordnede vision er, at vi designer fremtidens byer og samfund i fællesskab mellem arkitekter og ingeniører, og det skal vi selvfølgelig underbygge med vores fysiske indretning, siger Mette Gravergaard, der er kreativ leder for space planning og arkitekt MAA hos Årstiderne Arkitekter, der i dag er en forretningsenhed i Sweco Danmark.
Sammensmeltning
Swecos ny hovedkontor er tegnet af Holscher og Nordberg Arkitekter, men Sweco overtog bygningen som råhus og har selv kunnet trække linjer for størstedelen af indretningen.
- Vi har valgt åbne lokaler, så der er lettere tilgængelighed og større transparens. Der er ingen enkeltmandskontorer overhovedet. Alle skal kunne få fat i hinanden, og det skal være let at bevæge sig rundt mellem afdelingerne, så vi kan smelte sammen og gøre brug af tværfagligheden, siger Mette Gravergaard.
Skriveborde og arbejdsstationer er ens i hele huset, så man kan til enhver tid rykke sin arbejdsplads ved blot at slå sig ned og koble sig op på en computer. Det giver mulighed for let at danne projektgrupper på tværs af afdelinger. Den mulighed kan også bruges strategisk. Hvis man ikke synes, at to grupper taler nok sammen, kan man rykke dem nærmere hinanden.
- Det vigtigste er vore møderum. De fleste af os bruger kun halvdelen af tiden ved vores arbejdspladser. Derfor har vi projektborde og højborde, hvor man kan sparre og arbejde, og hvis man skal fordybe sig eller holde mindre møder, har vi sofaer. Til det mere formelle er der mødelokaler med glasvægge, men de kan gøres mere eller mindre transparente ved hjælp af gardiner, siger Mette Gravergaard, der også fremhæver den fælles kantine, tagterrassen og ikke mindst atriet i husets hjerte som væsentlige uformelle mødesteder.
Læs også:
Læs også: Portræt af stifter af Aarstiderne Arkitekter, Per Laustsen: Tværsnit og gennembrud
Kampen mod identitetstab
Frygten for identitetstab hos medarbejderne er oplagt, når virksomheder lægges sammen, og det har været med i Mette Gravergaards overvejelser.
- Vi har arbejdet med rummene for at skabe en atmosfære, der taler til følelserne. Man skal kunne lide at være til stede, siger hun.
- Vi benytter overflader i træ og med Kabe-spartel, der giver en stoflighed til betonen. Man møder også polstrede stole og gardiner, og vi har valgt møbler, der patinerer og bliver smukkere med årene, siger Mette Gravergaard, der også har udfordret det generiske på anden vis.
- Vi har genbrugt en del møbler fra begge virksomheder, så der er noget genkendelse og sammensmeltning. Samtidig får afdelingerne deres eget særpræg med tiden. Det må jo gerne være synligt, at man træder ind i arkitektvirksomheden eller ingeniørernes afdeling, siger hun.