PLH Arkitekter renoverer det ikoniske kobberhus ”Ved Vesterport”
Et af de første syn der møder besøgende og beboere, når de ankommer til hovedstaden fra Københavns Hovedbanegård, er det ikoniske kobberhus ”Ved Vesterport”. Den 25.000 m2 store bygning blev opført 1932 og har netop gennemgået en større renovering med fokus på et maksimalt dagslysindfald, et moderne arbejdsmiljø og respekt for husets historie og særlige arkitektur.
Et kobberhus der samler
’Ved Vesterport’ står stærkt mellem de travleste indgange til København flankeret af Hovedbanegården og Vesterport Station på hver sin side. For sin tid var byggeriet nyskabende i både konstruktion, udseende og funktion, hvor det blev bygget som et kontorhotel for virksomheder, der ønskede en række fælles faciliteter. Tegnet af Ole Falkentorp og Povl Baumann dannede bygningen rammen om et fællesskab i forretningslivet:
- Det var banebrydende arkitektur og absolut et af Povl Baumanns hovedværker. Det har været med til at definere København som en rigtig by, og samtidigt er det et manifest overfor Hovedbanegården, der som en nationalromantisk murstensbygning beskriver en anden tid og epoke, fortæller senior projektleder i PLH Arkitekter Claus Johannessen.
Omtalt som ’Københavns nye centrum’ var huset den første danske bygning, der blev opført med markant jernskelet inspireret af New Yorks skyskrabere. På toppen åbnede Restaurant Ritz, der var et festligt mødested for landets notabiliteter inden for politik, kunst, kultur og erhvervsliv med sloganet ”Hyggelige og Moderne lokaler.”
Renovering med respekt for historien
Kombinationen af det indbydende og moderne er i høj grad videreført af PLH Arkitekter, der mellem 2016-2018 har stået for en omfattende renovering af den del af huset, der vender ud mod Vesterbrogade. Ombygningen er foretaget med respekt for bygningens karakteristiske arkitektur og design:
- Vi er stolte af at have bragt en for sin tid meget nyskabende bygning op til dagens standard på en attraktiv og bæredygtig måde. Vi har brugt meget energi på researchen til vores arbejde, hvor gamle billeder og tegninger fra 20’erne og 30’erne er fundet frem fra diverse arkiver. Vi har arbejdet videre med en fortolkning af den originale form og funktion dog med et tydeligt nutidigt design, fortæller Claus Johannessen.
Forsamlingsfunktionen i den originale arkitektur er udbygget med moderne tiders trend om at skabe levende multifunktionelle miljøer. Omdrejningspunktet for alle husets lejere er det såkaldte Office House med et sammenhængende atrium og en stueetage der rummer kantine og mødefaciliteter. Claus Johannessen uddyber:
- En ny indbydende dobbelthøj lobby leder ind til et åbent forsamlingssted i det tidligere indre gårdrum. Indtil ombygningen har det været et betondæk her, som nu er erstattet af et glastag over atriumrummet med fri udsigt til himlen. Til glæde for husets brugere er der nu et enestående lysindfald, der giver rummelighed og luft for blandt andre Nordeas medarbejdere. Netop forbedringen af arbejdsmiljøet har været central i designvisionen for projektet.
Identitetsskabende arkitektur
PLH Arkitekter har tænkt bæredygtighed ind i projektet gennem totaløkonomi i bygningsdriften med energioptimering i den indvendige renovering. Der er benyttet moderne bæredygtige materialer i projektet med en screening af alle leverancer. Materialerne er valgt ud fra princippet om mindst mulig vedligeholdelse samt æstetisk ælden.
PLH Arkitekter arbejder med sine 41 års erfaring ud fra en mission om at skabe livskvalitet gennem identitetsskabende arkitektur. Især i de senere år har arkitekthuset gjort sig bemærket gennem en række særegne projekter som Indiakaj, Allerhuset og Metro Cityring samt en række domicilbyggerier i ind- og udland for eksempelvis DSV, DLG og Maersk.