Hulebygger med fantasien i behold
Hvad har fire hjul, sildebensparket og Danmarks mindste brændeovn? Svaret er Jonas Hallbergs kontor og domicil, hvorfra han leder firmaet Tiny Office. Sammen med en række dygtige håndværkere, arkitekter og designere, har han skabt et kreativt modsvar til de hektiske storrumskontorer og identitetsløse kontorbyggerier.
Når man træder ind i Jonas Hallbergs lille kontor, ser man straks de fine detaljer og materialer. Det er småt og hyggeligt, men også eksklusivt. Hans kontor på fire hjul tager han med sig overalt i landet, så han altid kan byde kunder, samarbejdspartnere eller blot nysgerrige forbipasserende ind til en god snak og varm kop kaffe.
Det lille kontor er det første Tiny Office, en serie af skræddersyede mobile minikontorer. De skabes alle sammen ud fra kundens personlige ønsker og identitet, med Jonas Hallberg i spidsen.
Smuk-Disruption
Ideen bag Tiny Office er i grunden en videreudvikling af Jonas Hallbergs huleprojekter fra forældrenes baghave:
- Jeg har altid bygget huler og hele min forældres baghave var i min barndom inddraget til hulebyggeri. Hulebyggeriet og fantasien har jeg stædigt holdt fast ved og vil fortsat gøre det, griner Jonas Hallberg og fortsætter:
- Da jeg mange år efter sad som kreativ chef på Smuk Festivalen, havde jeg mit kontor i et klassisk kønsløst byggeri af stål, glas og beton. Det er sgu ikke særligt kreativt, så i al hemmelighed byggede jeg mit eget hulekontor, som sømmede sig for en kreativ chef. Fra den ene dag til den anden, dumpede jeg det ned i det åbne kontorfællesskab, en rigtigt kontordisruption. Hvis ikke man har de rigtige rammer, så må man jo skabe dem selv, hvad end man befinder sig i en parcelhushave eller et storrumskontor.
Kontor på farten
Da Jonas Hallberg siden blev selvstændig, begyndte han at savne kontorets trygge rammer, når han var på farten. Derfor skabte han sit eget mobile kontor, designet lige efter hans ønsker og behov, og dermed var Tiny Office en realitet.
- Jeg vidste ikke, at det ville få så stor opmærksomhed i starten. Det hele blev skabt ud fra mit eget behov, et behov som der tydeligvis var flere som havde, fortæller Jonas Hallberg og fortsætter:
- Da jeg begyndte at modtage ordrer, besluttede jeg at slå fast, at hvert eneste Tiny Office skulle være unikt og specialdesignet. Samtidig er det ikke nok at komme med en sjov ide, den skal også fungere i praksis. Derfor kigger jeg på kundens behov og ønsker, men byder også selv ind med hvad der skal til for at skabe et mobilt hus, der ikke bare kommer til at samle støv. Begge parter skal se ideen med projektet. Sammen skal vi have en plan for, hvad den kan bruges til, forklarer Jonas Hallberg.
Visualiserer ens identitet
Den holdning ser man tydeligt skinne igennem i de mobile kontorer, der allerede er blevet produceret. Aarhus Universitet har fået et minikontor, der også kan bruges til foredrag og messer, der er lavet som en miniversion af C.F. Møllers oprindelige universitetsbygning. Alle byggeriets detaljer og kendetegn er blevet nedskaleret for at skabe den bedst tænkelige repræsentant for universitetet. Aarhus Turistkontor fik deres egen mobile afdeling, der flyttede sig alt efter hvor turisterne var at finde i byen, således at de altid kunne være synlige.
- Det er jo blot nogle få eksempler på, hvordan et Tiny Office både underbygger en virksomheds identitet og tjener et konkret formål. Det er lige netop sådanne projekter jeg brænder for at føre ud i livet, og jeg eksperimenterer hele tiden med nye materialer, således, at kommer folk med den rette idé, så skal vi nok udføre det. Et Tiny Office er ikke for alle og kommer da heller ikke til er erstatte alle kontorkomplekser. Men det giver en mulighed for at udtrykke og visualisere sin identitet, samtidigt med, at man får skabt nogle trygge arbejdsrammer, hvor man kan møde folk i øjenhøjde.