WERK arkitekter har givet nyt liv til historisk industribygning
I den gamle Hellebæk Klædefabrik har tegnestuen WERK omdannet en tidstypisk 80’er indretning med nedsænkede lofter og cellekontorer til et rumligt og indbydende kontorfællesskab med rammer, der emmer af historie, hjemlighed og ro.
Med udgangspunkt i de historiske rammer i Hellebæk Klædefabrik og den enestående beliggenhed med udsigt og adgang til skov og hav har WERK arkitekter skabt et levende kontorfællesskab med en stærk identitet og indbydende rumligheder.
- Rammerne for projektet er ret fantastiske at arbejde med. Der er højt til loftet og store vinduespartier, hvilket giver bygningen kant og karakter. Det har været vigtigt for os at tage bygningens arkitektur seriøst ved at få åbnet den op og gjort rummene lyse. I indretningen har vi derfor arbejdet med at udnytte de rumlige kvaliteter og flette det ind i et nyt og inspirerende kontormiljø, fortæller Thomas Kock, kreativ direktør i WERK.
I stærk kontrast til den forudgående indretning med nedhængte lofter og cellekontorer, som var typisk for 1980’ernes kontorindretning, har en moderne indretning omfavnet rammerne og rumligheden, som karakteriserer den gamle industribygning. Det ses, bl.a. i indretningen af et stort lounge- og arbejdsområde med køkkenet centralt placeret, hvor brugeren mødes på kryds og tværs i et åbent og hyggeligt fællesskab.
- Vi har indrettet det sådan, at man kan se hinanden og ikke føler, at man sidder alene i et stort hus. Vores mål har været at skabe kontofaciliteter, som har en vis hjemlighed og ro, og som imødekommer både dem, der arbejder alene og dem, der arbejder sammen med andre, fortæller Thomas Kock.
Arkitekterne har introduceret flyverpladser, hvor det er let at komme og gå, og mindre kontorer, som kan aflåses. Rummene er opdelt med glasvægge, der kan åbnes op eller afskærmes med gardiner. Tanken har været at skabe fleksible faciliteter, som imødekommer alle og giver plads til alt fra store arrangementer til at sidde alene og koncentreret.
Stedets ånd og historie er vigtig
Kendetegnende for alle WERKs projekter er, at de udtrykker en stærk identitet, som altid bygger på stedets ånd og karakter. I Hellebæk-projektet har den industrielle karakter og fabrikkens historie derfor spillet en nøglerolle hele vejen igennem.
Hellebæk Klædefabrik ligger i Hellebæk – et område mellem Øresund og skov. Selve området har en endnu længere historie, men Hellebæk Klædefabrik går tilbage til starten af 1900-tallet, hvor den dannede ramme for tekstilfabrikken og de ansatte på fabrikken. I nyere tid er den gamle fabriksbygning blevet anvendt som kontordomicil, og det er denne, som tegnestuen WERK nu har givet nyt liv.
I indretningen har arkitekterne arbejdet med kontraster, hvor de rå betonvægge står imod de varme trælameller, der tilfører en blødhed og et spil til rummet. De store vinduespartier spiller en central rolle ved at trække lyset ind og på tværs af de transparente skillevægge, der gentager det industrielle udseende. Ved ophængning af gardiner fra loft til gulv og gamle fotos af den gamle klædefabrik på tekstiler knyttes en reference til Klædefabrikkens historie og skabes en støjdæmpende effekt.
At skabe levende fællesskaber
Kontorfaciliteterne på Hellebæk Klædefabrik er en del af et større projekt, der kombinerer erhverv, boliger med fritidsaktiviteter. Kontorfællesskaberne er derfor første etape i at skabe rammerne for et stærkt lokalt erhvervsfællesskab i Hellebæk og omegn.
- Overordnet set arbejder vi på et kombineret erhvervs- og boligprojekt, hvor tanken har været at skabe nogle nye og inkluderende rammer, hvor man både kan bo og arbejde. Øvelsen har derfor været at få skabt et topprofessionelt, hyggeligt og indbydende miljø, som både appellerer til lokalområdet og til dem, der bosætter sig udefra på sigt, fortæller Thomas Kock.
Projektets ambitioner ligger på den måde i naturlig forlængelse af WERK's ønske om at skabe levende fællesskaber – og lade arkitekturen være katalysator for netop dette. .
Kontorfaciliteterne på Hellebæk Klædefabrik står klar nu, mens byggeriet af de 32 private boliger er i fuld gang. Ifølge Thomas Kock skyldes succesen med renoveringen og transformeringen af området i høj grad det gode og konstruktive samarbejde med ejerne PensionDanmark, Velliv og byggeherre DEAS Asset Management samt opbakningen fra Helsingør Kommune.