Tonsvis af genbrugsmaterialer og glemt danmarkshistorie på kontorhotel
På totalrenoveringen af Workspace Campen i Aarhus V har man arbejdet med at give liv til gamle materialer med en historie og her skabe et varmt og levende miljø i den gamle industribygning.
Kontorhotellet, som siden 2015 har holdt til i den gamle maskinfabrik i Hasle, er blevet gennemrenoveret, og projektleder for Byggeselskab Mogens de Linde, Carsten Lyster Daugaard, kan fortælle, at det er det projekt med allermest genanvendelse og genbrug, som man indtil nu har haft:
- På Workspace Campen bliver de gamle materialer genanvendt på helt nye måder, og ombygningen er dermed også en bevarelse af gammel bygningshistorie, for i hvert et hjørne af huset findes spor af berømt arkitektur, dansk design og historisk byggeri. To store træporte i receptionen er således hentet fra Quintus Bastion på Holmen i København, som Christian 5. anlagde i 1600-tallet. Sammen med de nedslidte barakker, som de var del af, skulle portene kasseres, men i stedet opbevarede Mogens de Linde dem på sin gård, indtil de igen kunne bruges.
Vinduerne fra det gamle Lystøndeskur, der i årtier lå på Holmen i København, er også hentet ind og bruges som indvendigt vindue mellem kontorhotellets gennemgående korridor og nogle af stueetagens store kontorlejemål. I kantinen er fronterne på alle låger skabt af kobber fra gamle transformatorspoler, og i mødelokalerne er der designet unika mødeborde af overskydende træ fra byggeprojekter over hele landet.
Mødelokalerne på stueplan er alle blevet udsmykket med charmerende gamle vinduer fra det tidligere Lystøndeskur, der lå på Holmen i København, og dørrammerne er pyntet med røde genbrugs formsten.
Hvert kontor er unikt
Mens stueetagen består af store kontorlejemål i meget forskellige størrelser, er førstesalen indrettet med såkaldte cellekontorer, hvoraf langt de fleste har samme grundplan. Alligevel er ingen af dem ens. I alle rum er den ene væg beklædt med råt tømmer, som giver kant og stemning, for også her kommer alt tømmer med hver sin bid historie. Carsten Lyster Daugaard forklarer:
- En af de ideer, der er kommet sent i processen, er at hente hele træstammer ind i nogle af stueetagens højloftede kontorer og lade dem strække sig fra gulv til loft. Askestammerne bryder de store vægges hvide flader og henter med deres rå og rynkede bark en bid dansk natur indenfor.