Tillykke til vinderne af Den Danske Lyspris 2022
DTU Auditoriebygning 116 vinder Den Danske Lyspris 2022. Lysdesignet i auditoriebygningen er smukt og poetisk, og projektet roses af juryen for at have arbejdet forbilledligt med såvel dagslys som kunstlys.
Projektet udgør et pragteksempel på et godt samarbejde mellem alle projektets parter og demonstrerer, hvordan lyset kan spille en afgørende rolle ved transformering af eksisterende bygninger, udtaler juryen om projektet, der er kåret som vinder af Den Danske Lyspris 2022.
DTU Auditoriebygning 116, tegnet af tegnet af Eva og Nils Koppel, har fået nyt liv efter en større transformation, hvor bygningens arkitektur er bevaret, men gjort mere imødekommende med aktive studiemiljøer i det, der tidligere var foyer- og gangarealer. Lysprojektet omfatter mange forskellige elementer, der spænder over dagslysafskærmninger med farvede tekstiler, specialdesignede belysningsløsninger og videokunst til en overordnet belysningsstrategi for DTU. Overalt i bygningen er belysningsniveauet tydeligt afstemt med omgivelserne, og der er bevidst arbejdet med at udnytte rummets flader for at skabe et behageligt miljø.
Per Reinholdt, direktør DCL, der står bag Den Danske Lyspris, udtaler:
– Feltet blandt de indsendte projekter har været så skarpt som nogensinde. Men projektet på DTU er grundstenen i kreative og stærkt fremadsynede visioner for kommende byggerier på campus i Lyngby, ligesom der har været bevidst fokus på at bringe dagslyset maksimalt i spil uden på nogen måde at genere.
Læs juryens motivering i sin fulde længde.
Bygningen er kommet til nyt liv på en virkelig sympatisk måde, som de oprindelige arkitekter helt sikkert ville byde velkommen, og som kan give inspiration til alle, der arbejder med transformering og renovering af eksisterende bygninger.
Teamet bag DTU Auditoriebygning 116 modtog prisen den 23. marts 2023 ved et arrangement på Aalborg Universitet, København.
Fire projekter var nomineret til prisen, de øvrige projekter er: Amagerværkets Blok 4, Himmelhaven – Ordrupgaard og Indgang til Bispebjerg Kirkegård fra Skoleholdervej.
Fakta om vinderprojektet:
Bygherre: Campus Service – DTU
Arkitekt: Rørbæk & Møller Arkitekter
Dags- & kunstlysdesign: Lightscapes, Iben Winther Orton
Soltekstiler i foyer samt integreret lyskunst og scenetæppe i aud81: Lightscapes og billedkunstner Malene Bach Studio
Farvesætning: Malene Bach Studio
Ingeniør: EKJ Rådgivende Ingeniører
Hovedentreprenør: JAKON
Rådgivere på indretning og brugerproces: CCO og Mtre
Belysningsleverandører: EDEN, iBond, iGuzzini, Erco, La lampa gras og genbrugsarmaturer
Om Den Danske Lyspris:
Den Danske Lyspris blev uddelt første gang i 2008. Prisen er indstiftet af Dansk Center for Lys. Hensigten med prisen er at sætte fokus på lys og mennesker. Dette sker ved at fremhæve spændende, veldesignede og veludførte lysprojekter i Danmark. I bedømmelsen indgår bl.a. anlæggets design, tekniske kvalitet, funktionalitet, visuelle og æstetiske aspekter, energiforbrug og driftsøkonomi.
Læs mere om Den Danske Lyspris her.
Jury 2022:
Akademisk Arkitektforening, David Thulstrup, arkitekt, m.a.a.
Bygherreforeningen, Henrik Bendix Olsen, arkitekt
Danske Landskabsarkitekter, Rune Bugge Jensen, landskabsarkitekt mdl (stedfortrædende juryformand) Foreningen af Rådgivende Ingeniører, Steen Tibert Bisgaard, civ.ing.
Tekniq Arbejdsgiverne, Søren Nørregaard-Winther, projektleder, elinstallatør
Lysdesignuddannelserne, Mette Hvass, arkitekt, PhD fellow
IALD, Sabine Møller, lysdesigner
Dansk Center for Lys, Per Reinholdt, direktør
Sponsorer 2022:
Hovedsponsorer: Signify og Zumtobel Group
Sølvsponsorer: FABA og NIKO
Sponsor af studerende: Bolls ApS