Se tekstilindustriens bud på cirkularitet på Loop Forum
LOOP Forum løber af stabelen i næste uge i Lokomotivværkstedet i København, hvor man på tværs af brancher debatterer og fremviser konkrete cirkulære løsninger. Direktør i Lifestyle & Design Cluster Betina Simonsen ser et presserende behov for at fokusere på cirkulære forretningsmodeller i tekstilindustrien i Danmark.
Den 26.-27. april vil Lokomotivværkstedet i København danne ramme om LOOP Forum, der siden sidste år har samlet aktører på tværs af sektorer til at tale om cirkulær økonomi. I Holland er man langt fremme inden for genanvendelse, og i år vil medstifter og direktør af hollandske BioPanel, Fred Van Schoonhoven, være én af de internationale talere på programmet og dele sine erfaringer med bionedbrydelige materialer baseret på industrihamp og en termoplastisk mælkesyrebiopolymer (PLA) til f.eks. trafikskilte, vejskilte og paneler.
Se programmet her
Tekstilindustrien er under forandring
Det Europæiske Miljøagentur vurderer, at produktionen af tekstiler er Europas fjerdemest forurenende, og der skal derfor store ændringer til for at begrænse overforbruget og arbejde mere cirkulært inden for tekstil-branchen. På Loop Forum kan besøgende både se nogle af løsningerne og deltage i en række talks, hvor aktuelle og væsentlige emner debatteres. Kontorchef i Miljøstyrelsens enhed for Cirkulær økonomi & Affald, Nina Espegård Hassel håber, at udstillingen kan være med til at understøtte en bred dialog på tværs af værdikæden.
– Vi vil gerne signalere, at Miljøstyrelsen er en del af rejsen frem mod en cirkulær fremtid - både som facilitator af partnerskaber inden for både indkøb, genbrug og genanvendelse, men også som motor i den grønne teknologiudvikling, siger hun i en pressemeddelelse. Udstillingen bliver derfor rammen om den brede dialog og det samarbejde, vi har brug for på tekstilområdet.
”Vi har en moralsk og etisk forpligtelse til at gøre tingene anderledes”
Direktør i Lifestyle & Design Cluster, Betina Simonsen mener, at der er et presserende behov for at et større fokus på cirkulære forretningsmodeller i branchen. Det er også vigtigt med nye innovative samarbejder for at komme i mål og for interesse i at eksperimentere, for alle løsningerne er der ikke endnu, siger hun.
– Samarbejdet inden for sektoren er afgørende for at vi kan nå de ambitiøse mål, som vi som branche og land både, kan, bør og skal tage. På udstillingen er det muligt at blive inspireret af de virksomheder, der allerede har kastet sig ud i nye spændende tiltag og høre om deres motivation og læring. Dansk tekstilindustri er omstillingsparat og har dermed forudsætningerne for at tage nogle skridt, som også kan inspirere andre, og vi kan ikke frasige os at have en moralsk og etisk forpligtelse til at gøre tingene anderledes og bedre, siger Betina Simonsen i en pressemeddelelse.
Affaldsrammedirektivet venter forude
Desuden ser branchen ind i en fremtid, hvor lovgivning kommer til at sætte skarpe grænser op for, hvad branchen skal leve op til. EU-Kommissionen tager et første skridt med affaldsrammedirektivet, der pålægger EU-landene at etablere systemer til separat indsamling af tekstilaffald senest den 1. januar 2025. I Danmark har vi sat datoen til 1. juli 2023.
Affaldshåndtering er dog kun en del af den cirkulære omstilling. Reduktion, genbrug og genanvendelse er vigtige trin. Heldigvis har vi i Danmark allerede sat initiativer i spil, både i enkelte virksomheder og i et sektorsamarbejde, så vi har muligheden for at påvirke lovgivning og være et skridt foran.
Nogle af de første skridt kan man se eksempler på i ”Circular Textile Village”.
En landsby med tre kvarterer
”Textile Circular Village” består af tre kvarterer med temaerne ”Reduse, Reuse og Recycle”
Udstillingen fremstår som en platform i tekstilindustrien med vægt på videndeling i mange aspekter og med fokus på det cirkulære element. I landsbyen er hver indbygger en virksomhed eller organisation i tekstilværdikæden med et nyt produkt, teknologi eller løsning til at tackle tekstilaffald og lineære systemer.
Her vises kendte og nye cirkulære forretningsmodeller og produkter præsenteret af danske virksomheder og organisationer inden for de tre temaer. Besøgende kan udforske alt fra indsamlings- og sorteringsteknologier til forbedrede produkter eller designs, der udnytter tekstilaffald.
Om Circular Textile Village
Udstillingen Circular Textile Village under Loop Forum belyser flere vinkler på, hvordan branchen kan påbegynde en cirkulær rejse. Udstillingen sætter fokus på cirkulære produkter, eksperimenter eller løsninger hos danske virksomheder og andre aktører i tekstilets værdikæde. Der fortælles og illustreres, og eventuelle teknologier, prototyper og materialefraktioner præsenteres.
Formålet med udstillingen er at skabe en vidensdelingsplatform for virksomheders arbejde med den cirkulære agenda. Udover at illustrere og forstå værdikæden, åbner den for gode eksempler på enkelte produkter, symbiosesamarbejder mellem virksomheder, deres cirkulære omstillingsrejse, cirkulære eksperimenter og teknologi som katalysator for det cirkulære.
Om LOOP Forum
LOOP er Nordens førende forum for cirkulær økonomi og afholdes d. 26.-27. april i Lokomotivværkstedet i København.
LOOP er en videns- platform med konkrete løsninger, som på tværs af værdikæder og sektorer samler eksperter, politikere, investorer og virksomheder, der efterspørger eller tilbyder konkrete løsninger og teknologier til en cirkulær omstilling.
Udvalgte partnere til LOOP Forum 2023
Lifestyle & Design Cluster
Miljøstyrelsen
Nøgletal for LOOP Forum 2022
- Flere end 2.700 gæster
- 48 officielle partnere
- Deltagere fra 22 lande
- 120 udstillere
- 5 scener
- Flere end 200 keynote speakers
45 debatter