Lifestyle & Design Cluster: Nyt krydderi på dansk design
Lifestyle & Design Cluster har fokus på hvordan, møbelbranchen kan reducere forbrug og spild ved at genanvende og genbruge materialer. Direktør Betina Simonsen mener, der er nødvendigt, at der i højere grad udveksles viden og erfaringer både virksomhederne imellem og i samarbejde med forskningsmiljøerne.
Dansk møbeldesign har gennem generationer være indbegrebet af funktionelt design med høj kvalitet. Navne som Hans J. Wegner, Børge Mogensen og Arne Jacobsen med flere er kendt i hele verden.
Der er efterhånden mange danske møbel-designere og -brands, etablerede som nye, der tager klimamæssigt ansvar og designer og producerer møbler og interiør ud fra en cirkulær værdikæde og ikke den traditionelle lineære måde at tænke sin forretningsmodel på.
Lifestyle & Design Cluster oplevede 47 stærke og innovative bud på nye løsninger, da vi under 3daysofdesign afviklede vores Circular Furniture Days i Designmuseum Danmarks unikke rammer.
Vi oplevede her en stor international interesse for mange af de løsninger, som virksomhederne havde på display:
Løsninger der omfattede plast fra verdenshavene og fra danske skraldespande, kreativ udnyttelse af de sidste kvadratcentimeter træ fra møbel-produktion, minimalistisk ressource-forbrug, genanvendte materialer i mange afskygninger og mange andre kreative nyskabelser, der alle har til formål at reducere forbrug og spild ved at genanvende og genbruge materialer.
Efter 3daysofdesign tog flere af deltagerne på Circular Fashion Days videre til Design London, hvor Danmark havde sikret sig en stand med danske cirkulære møbel- og interiørløsninger. Der var stor interesse for at høre mere, og flere indretningsarkitekter havde opgaver, hvor der var krav omkring bæredygtighed og fandt på den danske stand mange perfekte løsninger til deres opgaver.
Vi prøver
I forhold til mange andre lande har vi i Danmark en sund og god holdning til dét at prøve sig frem og vi er langt fremme i forhold til de lande, vi normalt sammenligner os med, men der er stadig et stykke vej, før vi er helt i mål.Vi risikerer at blive handlingslammede, hvis vi forsøger at løse alle udfordringer på én gang i den grønne omstilling. Det har danske virksomheder erkendt, og det er accepteret, at vi gør noget godt, ved at gøre noget – og at det er værdifuldt at eksperimentere med nye løsninger i samarbejdet med både leverandører og/eller kunder, så løsningerne er tilpasset fra starten af.
Vi kan se at rigtig mange møbel- og interiørbrands på mange måder i starten af en rejse, hvor vi nok kender målet, men ikke helt vejen dertil. Derfor er det nødvendigt, at der udveksles viden og erfaringer både virksomhederne imellem og i samarbejde med forskningsmiljøerne.
Under Circular Furniture Days oplevede vi, hvor værdifuldt det er for virksomheder at inspirere og inspireres af hinandens løsninger og projekter. I regi af erhvervsklyngen Lifestyle & Design Cluster tilbydes en række af aktiviteter, hvor den danske møbel- og interiørbranchen kan få inspiration og afprøvet forskellige muligheder omkring opstart af den grønne omstilling. Derudover er Lifestyle & Design Cluster operatør på det stor nationale program Grøn Cirkulær Omstilling, hvor der stadig er mulighed for møbel & interiørvirksomheder at søge om deltagelse i forløb og med hjælp fra en ekstern konsulent for op til 90.000 kr.
Vi håber derfor, at vi de kommende år vil hjælpe endnu flere virksomheder med at omstille deres lineære forretningsmodel til en cirkulær.
Vi er så begunstigede at være brobygger, og har i den grad fokus på at skabe samarbejde mellem virksomheder og videns-institutioner inden for vores 3 indsatsområder: Cirkulær Økonomi, Digitalisering og nye teknologier samt iværksætteri og design. Alle indsatsområder som sættes i spil i den grønne omstilling.