Ny livscyklusvurdering (LCA) på læder viser godt nyt
Sørensen Læder har netop afsluttet et 18 måneders forløb med en udarbejde en LCA, og CEO Louise Vesterskov Sørensen fortæller, at det giver en fordel for arkitekter og møbelproducenter at kunne implementere disse specifikke tal på Sørensens læder fremfor de standardiserede.
Hos Sørensen Læder oplever vi dagligt forespørgsler om bæredygtighed relateret til læder – og et øget behov for vidensdeling, indsigt og dokumentation. Dokumentation i form af tests, certificeringer og synligt carbon footprint, som kan understøtte kunderne i deres egen forretning og hverdag. Behovet viser sig især hos professionelle tegnestuer, som ofte forholder sig til såvel certificeringer som klimapåvirkning, når de specificerer læder til større indretningsprojekter. Simpelthen fordi de selv skal kunne efterleve fremtidens lovkrav og standarder i byggeriet.
Også førende, internationale møbelbrands efterspørger certificeringer samt konkrete CO2 tal, da flere internt arbejder med at kunne dokumentere og kommunikere det samlede aftryk på det enkelte møbel. Læder er en afgørende komponent af det samlede møbel, da polstring ofte udgør en stor del indkøbsmæssigt, men også når det visuelle og sanselig valg på designet skal træffes.
For at imødekomme markedets efterspørgsel, og give syn for sag til skeptikerne, har virksomheden arbejdet intenst gennem de sidste 18 måneder på at komme i mål med en LCA, der understøtter branchens behov for at kunne konkretisere og dokumentere carbon footprint på lige præcis Sørensens læder, når materialet specificeres i indretningsprojekter eller som komponent til møbelindustrien. For at sikre uvildighed, er LCA for Sørensen Læder udført af Energy Solutions i overensstemmelse med den internationale ISO-standard 14067:2018 og verificeret af en uafhængig tredjepart i form af SEGES.
Mindre aftryk end tidligere antaget
Resultaterne af Sørensen Læders LCA er netop frigivet og viser, at deres læder har betydeligt lavere aftryk end tidligere antaget i branchen. Det viser sig, helt konkret, at Sørensens læder udleder 8,7 CO2e pr. 1 m² læder, baseret på et gennemsnit på tværs af alle deres kollektioner. Og at den lange holdbarhed og levetid på netop læder reducerer den samlede udledning markant over tid. Altså, når læderet faktisk tages i brug. Smuk patina på kvalitetslæder går således hånd i hånd med fine CO2-tal.
LCAen omfatter scenarier svarende til læders brugsperiode på henholdsvis 5, 10 og 25 år – og påviser, at for 5 års brug reduceres udledningen yderligere til 1,7 CO2e. Efter 10 år falder udledningerne til 0,87 CO2e. Over en levetid på 25 år fortsætter læder med at minimere sin miljøpåvirkning og udleder kun 0,35 CO2e.
Ifølge resultaterne fra undersøgelsen spiller læderets lange levetid en afgørende rolle i vurderingen af dets klimapåvirkning. Dette aspekt er særligt betydningsfuldt, når man sammenligner læder med alternative materialer, der anvendes til møbelpolstring eller på overflader i indretningen.
En lærerig proces – og en strategisk nødvendighed
Det er et bevidst strategisk valg for Sørensen Læder, at kortlægge og udvikle relevante tiltag, der kan sikre et ståsted i fremtiden. De mange måneders arbejde med LCA-analysen har i den forbindelse været et vigtig skridt og bidraget til at skabe fundament for yderligere indsatser de kommende år.At udarbejde en LCA er en svær, omfattende og lærerig proces, som har givet anledning til frustrationer og tilbageløb undervejs. Der skal tages beslutninger på områder, man ikke er ekspert i og ikke er vant til at navigere i. Der skal indsamles data og kommunikeres i et sprog og begrebsunivers, som er nyt for mange i organisationen.
Når man igangsætter en sådan proces, skal der derfor allokeres megen tid og sikres tæt opfølgning. Internt som eksternt. Dataindsamlingen er massiv i alle faser - og hvor de interne påvirkninger (scope 1 og scope 2) stiller krav til at holde momentum via interne række og systemer, stiller det endnu større krav at få brugbare eksterne data (scope 3) indhentet. Især fordi alle samarbejdspartnere arbejder forskelligt eller prioriterer og går til opgaven på selvstændig vis. Dette stiller krav til skarp kommunikation og konstante beslutninger om hvilke retninger, der skal arbejdes mod eller justeres.
Det har desuden været værdifuldt og nødvendigt, at involvere eksterne eksperter for at sikre processen, validere og give et andet blik undervejs. Processen har krævet nye samarbejdsformer og konstellationer for at komme helt i mål. Både under dataindsamling, analyseproces samt efterfølgende, hvor output skal tolkes og kommunikeres.
Der er ingen tvivl om, at forløbet har givet respekt for store projekter af denne komplekse karakter – og givet indsigt i hvordan det fremover er muligt, at tilgå udviklingsprocesser i etaper, hvor interne og eksterne bidrag skal fungere sammen og afstemmes løbende. Og hvor man sikrer fokus og opfølgning.
Vel modtaget af kunder og læderbranchen
Offentliggørelsen af Sørensen Læders analyseresultater er taget godt imod af arkitekter og møbelproducenter, som allerede arbejder med carbon footprint, idet de nye tal kan forbedre deres egne CO2-tal markant ved at implementere disse specifikke tal på Sørensens læder fremfor de standardiserede. Også den internationale læderbranche og branchemedier har reageret positivt på indsigterne, hvor hele indsatsen af det omfattende arbejde værdsættes og honoreres. Især fordi resultaterne fra analysen også påviser værdien af én af læderets allerstørste kvaliteter: Nemlig holdbarheden!Fortsat udvikling og strategiske tiltag sammenholdt med Sørensen Læders ønske om at bidrage til øget viden om læder samt at inspirere til brugen af naturligt kvalitetslæder, skal sikre plads til virksomheden på fremtidens designscene. Og så er det afgørende for deres relevans, at samtlige kollektioner er et bi-produkt fra kød- og mælkeindustrien, som upcycles til at leve videre i indretninger. Gennem generationer – from waste to value!