Halo Edition. Foto: Mandalaki
Lys med mennesket i centrum
Anker & Co designer og installerer lys til verdens toprestauranter og -hoteller. Al den viden om, hvordan lys skaber atmosfære og velvære, tager man med over i designet af lys i kontor- og erhvervslokaler.
Liewood. Foto: Kris De Keijser
Lys er med til at forme vores oplevelse af rum og påvirker ens energi i løbet af dagen, så det betyder alverden for, om et rum giver velvære. Man ved fra forskning og undersøgelser, at lyset indvirker på vores humør og produktivitet, og derfor tænker vi hos Anker & Co altid lyset med mennesket i centrum, fortæller Michael Anker, CEO og stifter.
Anker & Co er et team på 14 passionerede lysnørder. På kontoret i København er et miks af generationer fra unge, nyuddannede lysdesignere til Michael Anker, der har 30 års erfaring i at arbejde med lysdesign, rådgivning og facilitering af lys.
Mange kender til restauranterne Noma. Alchemist og Koan, som er nogle af de profilerede restauranter, som Anker & Co har været med til at facilitere lys til. I øjeblikket arbejder teamet på belysningen til michelin-restauranten Atera i New York, samt Anker & Co fået skabt sig international erfaring med lysdesign til michelin kokken, Sergio Hermans’s berømte restauranter i Antwerpen samt Andrea Caminada’s 3-stjernede Schloss Schauenstein i Schweiz.
Velvære og oplevelser
Al den viden om lysets virkemidler tager Anker & Co med over i erhvervslokaler og institutioner og transformationsprojekter.
- Vi har en god erfaring med at skabe lysdiversitet og belysning i lukkede rum. For man har ikke samme behov for lys hele dagen. Om morgenen skal du have noget energi, så vi tuner lyset, så der er mere af det, og i løbet af dagen fortætter vi lyset og giver det mere varme, hvor du har behov for nærvær.
- Det ensartede lys er hverken inspirerende eller funktionelt, og vi har god erfaring med at lave sceneskift igennem lokalerne. En korridor eller trappe behøver ikke have samme lys hele vejen ned, forklarer Michael Anker.
Når Anker & Co designer lys sker det i tæt dialog med arkitekter, bygherre og brugere.
- Lyset skal tænkes ind holistisk, så det understøtter arkitekturens kvaliteter. Vi vil derfor allerhelst være med fra projektstart, det har stor værdi både æstetisk og for det økonomiske aspekt, så man ikke laver unødvendige installationer, siger Anna Louise Kragelund, der er lysdesigner hos Anker & Co.
Beatrice Graalheim Blique af Nobis 4. Foto: Anker & Co
Læs også:
Godt lys gør os glade
Lys der følger med transformationer
Tiden er til at sørge for, at vore bygninger holder længe, og hos Anker & Co er man optaget af at lave lysløsninger, der er EPD-certificerede og er fleksible systemer.
- Vi arbejder i dag med profiler og systemer, hvor man er helt uafhængig af loftsinstallationer og ventilation. De her lysprofiler giver os mulighed for at lave en grundbelysning i en moderne bygning, som er fleksibel. Det er helt nyt.
- Via de her profiler kan vi lave en infrastruktur i loftsystemer, både akustiske lofter, Soft Cells eller metallofter. I dag har vi mulighed for at skifte ud på indsatser og PIR-sensorer i armaturerne, så hvis man skal flytte rundt på kontoret og sidde på andre måde, eller der kommer andre lovkrav, er der en fleksibilitet i lyset.
Foto: Anker & Co.
Økonomien går op med æstetikken
Måske lyder det eksklusivt at få skræddersyet belysningen til bygningen, men det er ofte ikke meget dyrere.
- Vi laver altid en sammenligning mellem valget af en skrabet belysning til vores mere kuraterede løsning, som er skræddersyet kundens behov, og det drejer sig om en forskel på 1-1,5 % i det samlede budget. Lyset har helt afgørende indflydelse på hvordan en bygning eller hvordan rum opleves og dermed om man trives eller ej. Det bør langt flere bygherre have i mente, når vi samtidig kan dokumentere, at prisforskellen på godt og dårligt lys er så forsvindende lille i det samlede budget, fortæller Michael Anker.
Med den nuværende teknologi til rådighed, kan lyset i store erhvervslokaler programmeres til at lave samme stemningsskift i løbet af dagen, som på restauranter og hoteller dog med langt større lumen output.
- I dag er det blevet et must for de fleste installatører, at man kan kode belysningen. Vi har utrolig meget viden som rådgiver omkring, hvilke lysscenarier der fungerer og påvirker nærmiljøet positivt. Det er blevet en efterspurgt og forlænget del af vores lysdesign-rådgivning og de færdige forslag til stemningsskiftende lys scenarier kan programmøren nemt overføre til et astro-ur i softwaren, som følger alle årstiderne og dermed sikrer, at lyset opleves harmonisk og dynamisk hele året.
- Udover at vi arbejder med EPD’er har vi også fået nogle CO2 besparelser, der virkelig kan mærkes. Lumen outputtet, altså hvor meget lys får du ud per watt, er blevet forbedret med på til 30 %. Det kan overføres til en 1:1 besparelse på strømforbrug og drift, slutter Michael Anker.
Workshops
Anker & Co afholder efter aftale lys workshops for typisk bygherre og arkitekter, samt en gennemgang af alt det nye belysning og strømbesparende teknologi i deres showroom på Østerbro.