Copenhagen International School: Landsbyer for børn og lærere fra hele verden
Visionen for Copenhagen International School var en ny skole, der kunne skabe optimale læringsrammer for både elever og lærere. Takket være læringszoner, bedre lys og akustik, mener skoleledelsen, at man er nået i mål med de store visioner.
Man træder gennem en reception og videre ind i den store kantine, hvor eleverne spiser og snakker sammen, enten ved langbordene eller den store trappe, der skaber små individuelle mødesteder. Luften er ikke tung, og støjniveauet er ikke højt, til trods for at der her er 1.200 elever og knap 200 ansatte. Her mødes man også af biblioteket og på venstre side ligger musik- og teaterlokalerne, med et stort scenerum, der har en orkestergrav og plads til 350 tilskuere. På højre side ligger den store sportshal.
- Man kan herfra bevæge sig ud i alle de små landsbyer. Skolen er bygget op i fire delskoler, hvor klasselokalerne med deres forskellige placeringer skaber små individuelle samfund. Forskningen viser, at vi som mennesker ikke kan forholde os til mere end 140 mennesker ad gangen. Derfor giver det mening. at opdele skolen i små landsbyer, hvor den enkelte kan forholde sig til sit netværk af relationer, fortæller Anders Smith, arkitekt og bestyrelsesmedlem i Ejendomsfonden Copenhagen International School.
Han har i ejendomsfonden ansvar for alle beslutninger inden for didaktik, arkitektur og design. Han har rejst rundt til forskellige skoler i verden og har sammen med C.F. Møller skabt den skole, vi ser i dag.
Ren luft inde og ude
- Indeklimaet er alfa og omega når det kommer til indlæring. Vi har sat alle kræfter ind på at sikre os en god akustik, der sænker både lærerne og elevernes stressniveau. Lyset fra de store vinduer giver energi, og lyssætningen kan reguleres alt efter behov, samtidigt med at vi har et luftskifte, der ligger tre gange højere end det anbefalede niveau. Vores vision har været en skole med det bedst tænkelige arbejds- og læringsmiljø, fortsætter Anders Smith.
Takket være de 12.000 solpaneler der beklæder skolen, er den næsten selvforsynende med energi. Visionen om en bæredygtig skole, der kan stå som et forbillede for fremtidens læringsinstitutioner, har også været den drivende kraft i C.F. Møllers arbejde:
- Vi har ønsket at skabe et bæredygtigt undervisningsflagskib i midten af Københavns Nordhavn, der på inciterende vis sparker liv til alle sider af den nye bydel igennem en transparent og åben base og en facade, der i kraft af sin funktionalitet og æstetik er et innovativt landmark i den nye bydel, siger Mads Mandrup, arkitekt og partner hos C.F. Møller.
Ejerskab over skolen
Alt interiør er fremstillet af naturlige materialer. Gulvene består af olieret egetræ, sofaens beklædning er af uld, og boghylderne er af solid bambus, og på længere sigt vil skolens toiletter genbruge vand ved skyl. Som med solpanelerne handler det om at lære børnene at det er muligt at gøre en positiv forskel når det gælder vores miljøaftryk. Samtidig får også de helt små børn rigtige kontorstole og borde der ligner professionelle kontormøbler i miniatureudgave, som igen skaber nogle ordentlige undervisningsrammer.
- Samtidigt er hvert eneste klasselokale unikt. Hver elev vil kunne sige, at dette er mit klasselokale, hvilket giver et særligt tilhørsforhold og ikke mindst en følelse af medejerskab over skolen. Det skal være sjovt at gå i skole for både børn og lærere, og vi føler at med denne skole er det bestemt en mulighed, afslutter Anders Smith.
Specialdesign til store og små
Der er udviklet og produceret særlige AS-TWO borde til projektet af Labofa i tæt samarbejde med Anders Smith. Labofa har bl.a. også leveret RAY undervisningsstole og AS-LONG borde til skolen.