Indretning af Krystalhuset – fællesarealer aktiverer flere kvadratmeter
DEAS har netop renoveret DFDS’ gamle HQ for Sampension, ’Krystalhuset’, og Lead Architect Mie Møller fortæller her om arbejdet med at omdanne bygningen til en flerbruger-ejendom, hvor en fransk bistro, loungeområder og meget andet skal give en ny identitet.
I mit daglige arbejde har jeg i DEAS ansvaret for, at vi gennem Space Planning får udnyttet de kvadratmeter, vi forvalter bedst muligt. Alt sammen med henblik på at minimere tomgang. Vi arbejder hele tiden med potentialer i og omkring de mange ejendomme for bedst muligt at kunne rådgive om løsninger, der skaber værdi for investorerne og lejerne.
Samme tilgang gør sig gældende for Krystalhuset, som ejes af Sampension. I 20 år har huset fungeret som domicil for DFDS, som nu er fraflyttet. Ejendommen er beliggende ved kalkbrænderihavnen i Nordhavn, der gennem de senere år har udviklet sig til et eftertragtet erhvervsområde, hvor store virksomheder har valgt at bosætte sig.
Og hvad gør man så med 10.000m2, der savner lejere? Man investerer sig ud af det.
Fremtidens arbejdsplads stiller nye krav
Vi oplever ofte, at store domiciler konverteres til flerbrugerejendomme, alt sammen med henblik på at kunne arbejde mere fleksibelt med de enkelte kvadratmeter til potentielle virksomheder, hvor størrelsen er varierende. Også den strategi gør sig gældende for Krystalhuset, som vi i DEAS netop har konverteret til en flerbrugerejendom.
Sampension har som bygherre haft høje ambitioner. De har ønsket at skabe et fleksibelt og moderne hus med fokus på den grønne tankegang og digitale løsninger med funktioner på fællesarealer, som de enkelte lejere kan benytte udover eget lejemål. Det hele ud fra en ambition om, at kunne aktivere så mange kvadratmeter som muligt.
Kunst, fleksible zoner og fællesarealer
Vi har haft fokus på drift og vedligehold gennem hele processen, hvor et tæt tværfagligt samarbejde med de eksterne samarbejdspartnere er altafgørende for et godt resultat. Vi har fra første fase involveret operatøren af den nye Bistro 11, Cheval Blanc, med det formål at sikre os de mest optimale rammer for oplevelsen og ikke mindst driften efterfølgende.
Sammen har vi designet et bespisningsområde, hvor alle detaljer udspringer fra tanken om at give husets brugere en oplevelse af en ægte Fransk Bistro. Til den franske bistro etableres et lille orangeri, hvor lejerne kan nyde de varme måneder på terrassen.
Huset har fået ny identitet under navnet ’Krystalhuset’, hvor mødelokaler har fået krystalnavne og hvor en 25 meter høj væg op gennem atrium præsenterer et Kunstværk med inspiration fra Krystaller, som er skabt af kunstneren Mette Colberg.
Fremtidens arbejdspladser består af fleksible zoner og fællesarealer der i højere grad kan anvendes som uformelle mødezoner, hvor man kan mødes på tværs og et naturligt netværk blandt virksomhederne i ejendommen opstår. Derfor vægter vi etablering og indretning af fællesarealer højt, når vi hjælper vores investorer med konverteringen til flerbrugerejendomme eller almindelige renoveringer.
Pointen er, at etablering af flerbrugerejendomme kan anses som en effektiv investering ud af tomgang, da det forbedrer udlejningsmulighederne markant. Pga. de mange forespørgsler på erhvervslejemål i varierende størrelser arbejder vi altid med en vis fleksibilitet, når vi Space Planner en hel ejendom. I sidste ende handler det også om fremtidssikringen af ejendomme til en ustadig fremtid, hvor arbejdsmønstre og behov til indretninger er under nærmest konstant forandring.