
Forskere foreslår lydmærkning for boliger
Forskerteam fra Aalborg Universitet foreslår en mærkningsordning for boligers lydforhold – inspireret af energimærket – for at mindske støjgener og fremme sundhed.
Støj i hjemmet påvirker både helbred og trivsel, men som det er i dag har boligkøbere og udlejere ingen mulighed for at vurdere lydforholdene i en bolig. Derfor har forskere fra Aalborg Universitet og NTNU i Norge foreslået, at der indføres en obligatorisk lydmærkning, som skal formidle boligens akustiske kvalitet – på linje med den eksisterende energimærkning.
Støj som sundhedsrisiko i boligen
Lyd fra naboer, trafik og trappeopgange kan være forstyrrende og medføre søvnproblemer, stress og konflikter. Ifølge danske sundhedsundersøgelser er omkring 35 % af beboere i etagebyggeri generet af nabostøj. Forskerne bag forslaget om at indføre en lydmærkning, Birgit Rasmussen fra Aalborg Universitet og Ayca Sentop fra NTNU, peger på, at støj i boligen er et overset problem, som bør integreres i bygningsvurderinger.
- En lydmærkning vil skabe mere gennemsigtighed på boligmarkedet og samtidig er det min klare forventning, at en mærkningsordning for boliger over tid vil medføre en forbedret boligmasse, fordi der vil komme fokus og konkurrence på området, fortæller Birgit Rasmussen fra Institut for Byggeri, By og Miljø ved Aalborg Universitet, i en pressemeddelelse.
Lydopfattelse hænger sammen med kilde og kontekst
Forskningsprojektet viser, at beboere reagerer forskelligt alt efter støjkilden. Eksempelvis vækker højlydt samtale ofte vrede mod naboen, mens tekniske lyde som toiletskyl oftere tilskrives bygningens kvalitet. Generelt er der større tolerance over for børnestøj end voksne aktiviteter.
Analysen bygger blandt andet på 723 kommentarer fra sociale medier som reaktion på to artikler om nabostøj og lydmærkning. Selvom datagrundlaget har metodiske begrænsninger, stemmer resultaterne, ifølge forskerne, overens med tidligere forskning på området.
Bedre beslutningsgrundlag for boligkøbere
Forskerne argumenterer for, at lydforhold bør være en integreret del af boligens værdi og synlig for både lejere og købere. I dag findes der ingen krav om at dokumentere lydforhold ved boligsalg.
- Et boligkøb er for de fleste den største investering i livet. Derfor bør lydforhold fremgå klart, så beslutninger kan træffes på et mere oplyst grundlag, mener Birgit Rasmussen.
Læs også om, hvordan tekstiler har store potentialer for at skabe en god rumakustik. Men gør det ikke alene. Det handler om at finde rummets akustiske potentialer og dosere disse på en for alle tilfredsstillende måde, fortæller Bo Mortensen fra Gade & Mortensen Akustik