
Amfitrappen til Velux’ VKR Innovation Center. Foto: Adam Mørk
For at lykkes med snedkermøbler, skal alle fag spejle hinanden
Hos Bygholm Maskinsnedkeri løser gammelt håndværk og moderne teknologi skræddersyet inventar til moderne byggerier, hvor hver opgave skal laves i en kvalitet, som har man gjort det 100 gange før, mener snedkermester Kevin Sørensen.
Snedkermester Kevin Sørensen
På værkstedet i Horsens summer maskinerne og duften af træ hænger i luften. Her er forarbejdet lavet til de massive trapper i Velux’ LKR Innovation House og her er snedkereret køkkener og inventar til det prisbelønnede Håndværkskollegiet i Horsens. Hver opgave på værkstedet er skræddersyede løsninger, hvor hver detalje er gennemtænkt til at skabe et funktionelt design i den højeste kvalitet. Hver gang skal man så kunne slippe det og starte på ny.
- Det, der driver os, er at kombinere æstetik og funktionalitet. Vi skaber møbler og inventar, som ikke kun løser praktiske udfordringer, men også løfter det arkitektoniske udtryk, fortæller Kevin Sørensen, snedkermester og medejer af Bygholm Maskinsnedkeri. Hver dag er han er med i alle designbeslutninger i værkstedet, hvor man er tyve medarbejdere.
Det afgørende for at lykkes i opgaverne er at skabe en harmonisk balance mellem det visuelle og funktionelle i samarbejde med arkitekter, ingeniører, bygherre og andre håndværksfag. Eksempelvis er inventaret til Håndværkskollegiet i Horsens en integreret del af arkitekturen, hvor linjer, materialer og detaljer går igen i køkkener og fællesområder.
Design er problemløsning
Opgaven til Håndværkskollegiet krævede stort set alt, hvad Bygholm Maskinsnedkeri kunne trække på af ressourcer og samarbejdspartnere, men det er lige præcis denne type opgaver, som Kevin Sørensen synes er spændende for værkstedet:
Runde butiksdiske
- Det, jeg brænder for, er problemløsning. Vi laver ikke serieproduktion. Hver eneste opgave er et unikt projekt, og udfordringen er at skabe noget, der kun skal laves én enkelt gang, men som alligevel lever op til samme høje standard som et masseproduceret produkt, forklarer Kevin, og fortsætter:
- Til kollegiet har vi leveret alt inventaret i lejlighederne og fællesområderne. Det omfattede også et større koordineringsarbejde af leverancer, af materialer og underleverandører. Eksempelvis ankom og afgik der 20 lastbiler med materialer indenfor 48 timer, da produktionen kørte på sit højeste under fremstillingen af inventaret til kollegiet, fortæller Kevin.
Fra fejedreng til leder
Allerede da han gik på efterskole, var Kevin Sørensen klar over, at træ og snedkerhåndværket var hans vej. Hans første job som fejedreng på et af Københavns ældste snedkerier blev startskuddet på en karriere, hvor målet hele tiden har været at komme tættere på ledelsen.- Jeg stod som nyudlært og kom til at kigge på de andre der arbejdede på værkstedet. Og der gik det op for mig, at jeg havde lyst til at være med til at lede et værksted, fortæller Kevin. Efter et job som værkfører, kom han ind i Bygholm Maskinsnedkeri, da de søgte en direktør og en som havde mod på at indgå i et generationsskifte.
Læs også:
Håndværkskollegiet er bygget af håndværkere til håndværkere og faglighedens røde tråd kan anes overalt
Køkken til Håndværkerkollegiet i Horsens + detalje
Køkken til Håndværkerkollegiet i Horsens + detalje
Helheden går ned i alle detaljer
Opgaven til Håndværkskollegiet i Horsens handlede om at skabe en sammenhæng, der findes ned i detaljen, hvor håndværk blive demonstreret på sine højeste niveauer.- Når du går rundt dernede, vil du i køkkener og inventaret i lejlighederne finde de samme rundinger og samlinger. Helt ned i den håndværksmæssige udførsel ligner møblerne hinanden, og det er den del, vi sikrer, fortæller Kevin.
Formgivningen skal bære gode håndværksmæssige traditioner og teknikker videre til de unge håndværkere, der kommer til at bo der, og derfor er der arbejdet overordentligt i detaljen.
- I et byggeri som Håndværkskollegiet skal du mærke kvaliteten i løsningerne. Kvalitet betyder også, at inventaret med tid får en patinering, for når det holder længe, bliver det også brugt. Det her er ikke inventar, du kører ind og så ud igen efter fem år. Det skal stå i mange år og taler på den måde ind i tidens grønne omstilling.
- En wauw-effekt, synes jeg, at der er i køkkenfronterne, som har en fire meter lang skuffefront i massivt egetræ, med seks underskabskabinetter med tre skuffer i hver. Alle fronter har vi lavet i ét stykke træ, så man kan se, at træet går igennem alle seks skuffefronter. Dette er en detalje, som vi bringer ind, da vi syntes, at skuffefronterne skulle være i forløb, så man kan se, at de er lavet ud af én træstamme.
Skuffernes ifræste greb er en anden detalje, som er kælet for og er udfordrende at udføre, da træet ’arbejder’ i møblet.
Trappe konstruktion til VRK Innovation Center
Trappe konstruktion til VRK Innovation Center
Amfitrappe konstruktionen
En helt anderledes opgave for værkstedet har været de gigantiske trapper til LKR Innovation House i rå, nordiske træmaterialer, der er nøje udvalgt for at understrege bygningens formsprog som tidligere trælager. Transformationen af bygningen er udført af Praksis Arkitekter.- Her stod vi med en helt anden udfordring end kollegiet. Udfordringen var overhovedet at bygge trappen og få den til at hænge sammen. Vores almindelige snedkermaskiner blev skiftet ud med håndværktøj, da delemnerne var for store til at blive lagt op på maskinerne. Og den lille excentersliber blev skiftet ud med en gulvsliber for at opnå det ønskede resultat, fortæller Kevin.
- Til LKR Innovation House leverede vi fem ligeløbstrapper, to halvsvingstrapper og den kæmpe amfitrappe. Ligeløbstrapperne er ca. otte meter lange og halvanden meter brede. Vangerne, som holder trappen, er lavet af 75 mm krydsfinér i et stykke, som spænder alle otte meter, og derfor ville den ikke kunne passe ind i en almindelig trappeproduktion. Trapperne blev derfor samlet på stedet og hejst op med kran.
Excentersliberen blev skiftet ud med en gulvsliber
Genbrug som æstetisk valg
En ny tendens, Kevin Sørensen oplever i snedkerfaget, er anvendelsen af genbrugstræ, og Bygholm Maskinsnedkeri arbejder tæt sammen med to aktører, som hver især har specialiseret sig i genbrugsmaterialer.- Tegnestuen Rum Igen har designet plankeborde til det kommende Håndværkskollegiet i Herning, hvor fraskæret fra de store Velux-trapper indgår som understel. Møbelforretningen Woodstyle har leveret planker fra Fregatten Jylland’s master, som skal omdannes til plankeborde. Sammen indretter vi tre også et kvindekrisecenter i Aarhus.
- I det offentlige ser vi også interesse for genbrugstanker og det giver rigtig god mening at bruge materialer, man har liggende. I samarbejde med Lammhults Biblioteksdesign er vi i gang med at omdanne gammelt inventar fra Aabenraa Bibliotek til nyt, som genmonteres om nogle uger, fortæller Kevin.
Smarte løsninger og godt håndværk
Fremtiden handler om at udvikle Bygholm Maskinsnedkeri, der bliver udvidet med kontorer og showroom. Interessen for faget er heldigvis stor hos de unge, men håndværket skal finde en balance med den øgede digitalisering.
- Vi ser et generationsskifte, hvor de ældre ikke er vant til at arbejde digitalt, mens skærmen omvendt er så indgroet for unge, at de har svært ved at lægge den fra sig. Unge er så vant til at slå op på mobilen, hvis man ikke lige kan huske, hvordan man skal oliere et møbel, så finder man nemt information frem for at huske det. Omvendt er det blevet nemmere at kvalitetssikre og dokumentere. Men det handler om at finde en balance, hvor teknologien ikke tager over, men understøtter håndværket.
- Vi vil gerne udvikle og skabe det gode håndværk på en smart måde, så maskinsnedkeriet kan være konkurrencedygtige. Men vi må aldrig glemme, at det er hænderne og håndværket, der skaber det færdige produkt, slutter Kevin Sørensen.