Fælles skridt mod en mere cirkulær tekstilfremtid
På Loop Forum d. 24.-25. april præsenterer Closing Loops 12 eksempler på cirkulær forretningsmodeller udviklet i værdikædesamarbejder.
Danmarks nationale program for cirkulær økonomi, Closing Loops, inviterer til LOOP Forum i Lokomotivværkstedet i København d. 24.-25. april. På Loop Forum kan man både høre debatprogrammer og udforske udstillingen med 12 værdikædesamarbejder om cirkularitet.
For tekstilvirksomheden Amolia har Closing Loop-værdikædesamarbejdet givet værdifuld viden om, hvad det kræver at arbejde med recycling, fortæller stifter Rikke Juel Thykier. Amolia har specialiseret sig i at indsamle og upcycle kasserede tekstiler, som man anvender i nye produkter som tasker, puder og håndklæder.
- Der er rigtig mange aha-udbrud hos os alle, når vi holder møder, fordi der kommer meget frem, som vi ikke vidste, at de andre stod med. Pludselig kan vi forbedre hinandens forretninger ved at udveksle data og erfaringer, siger Amolia-stifteren i en pressemeddelelse.
I et andet samarbejde eksperimenterer BORCH Textile Group, tekstilsorteringsvirksomheden New Retex, Region Sjælland og Textile Pioneers med at udnytte tekstilaffald fra sygehusvaskerier. I stedet for at brænde kasserede tekstiler arbejder gruppen med genbrug og genanvendelse for derved at kunne reducere behovet for at producere nye tekstiler.
Konkret handling og vidensdeling
Med en medfinansiering på 195 millioner fra EU og Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse har Closing Loops et solidt fundament for at fremme cirkulær økonomi. Closing Loop programmet fokuserer på at minimere affald og maksimere genbrug af ressourcer for at skabe en mere bæredygtig fremtid.
For Danmark halter efter andre lande både i EU og globalt, når det gælder cirkulært forbrug. Det viser Circularity Gap-rapporten fra august 2023, der indikerede, at Danmark kun præsterer 4 % cirkularitet.
Det lave tal er baggrunden for initiativer som Closing Loops, der sigter mod at skabe konkrete handlinger med værdikæder på tværs.
Food & Bio Cluster Denmark leder programmet Closing Loops og de ti operatører, der står bag. For direktør Lars Visbech Sørensen er det essentielt med et samarbejde på tværs af brancher for at omstille danske virksomheder til cirkulær økonomi.
- Ingen virksomhed kan blive cirkulær alene, for værdikæder går på tværs af brancher. Man er afhængig af ressourceinput fra leverandører og salg til kunderne. Det er afgørende, at alle sektorer tænker cirkulært og ikke lineært og genbruger ressourcerne mange gange. Derfor er Closing Loops, hvor vi arbejder i hele værdikæder, så vigtig, siger han.
Udstillingen af de 12 værdikædesamarbejder på LOOP Forum tilbyder en unik mulighed for at se Closing Loops' arbejde i praksis og tale med de deltagende virksomheder fra forskellige brancher. Besøg standen og hør diskussionerne, der former fremtiden for Danmarks cirkulære økonomi.
På LOOP Forum kan man udforske de 12 spændende værdikædesamarbejder, der præsenteres på udstillingen, hvor der er også er et debatprogram om fremtiden for Danmarks cirkulære økonomi. Samtidig har man mulighed for at opleve Closing Loops' arbejde i praksis og møde virksomhederne, som deltager.
Om Closing Loops
Closing Loops er Danmarks største program inden for cirkulær økonomi med fokus på værdikædesamarbejde og cirkulære forretningsmodeller. Med støtte fra EU, Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse og 200 engagerede virksomheder arbejder programmet over en 3-årig periode for at skabe konkrete cirkulære løsninger i værdikæderne. Der samarbejdes på tværs af brancher og geografi for at skabe forandring og forretning.
Fokus er især på Byggeri & anlæg, vand- og miljøteknologi, møbler & tekstil samt fødevarer & bioressourcer.