Kontoret efter COVID-19: Hvordan skal vi nu indrette os?
COVID-19 har vendt hverdagen på hovedet for mange virksomheder. Der er derfor brug for, at vi tænker i helt nye, og mere fleksible, baner, når det gælder indretningen af fremtidens kontor, mener Emil Hallgren Christiansen fra den danske akustik- og designvirksomhed Intelligent Space.
Indlæg af Emil Hallgren Christiansen, Kommunikatør i Intelligent Space
I slipstrømmen på COVID-19 har virksomheder været tvunget til at revurdere deres arbejdsformer. Erfaringerne har været meget varierede: Twitters CEO Jack Dorsey har f.eks. udtalt, at hans medarbejdere, for hans skyld, fremover kan arbejde hjemme lige så meget, som de vil. På den anden side står Netflix’ CEO Reed Hastings, der har udtalt, at hjemmearbejde “udelukkende er negativt”. Også i Danmark er holdningerne splittede: Fagforeningen Lederne har lavet en rundspørge, der viser, at hver anden leder vil gøre mere brug af hjemmearbejde i fremtiden.
Spørgsmålet, som i stigende grad melder sig, er derfor: Hvordan kan vi bruge krisen som løftestang til et opgør med normer om arbejdsprocesser og kontorindretning? Svarene er først nu ved at tage form.
Fra defensiv til offensiv kontorindretning
Tiltagene i kølvandet på COVID-19 har umiddelbart til formål at beskytte medarbejdere fra smitte. Filosofien er nødvendig, men defensiv – og netop denne filosofi har ført til nye erkendelser:
Man sparer rejsetid og rejseomkostninger. Digital kommunikation effektiviserer informationsdeling, og i nogle tilfælde kan beslutninger tages hurtigere. Vigtigst af alt er der ofte opnået en intuitiv, mærkbar effektivisering af individets og gruppens indsats. Ved at ændre i omgivelserne har man altså optimeret kritiske faktorer såsom koncentration, kreativitet og kommunikation. Disse erkendelser er essentielle, hvis man vil benytte kontorindretningen som et offensivt værktøj til udnyttelse af de nyopdagede potentialer.
I Intelligent Space har vi sammen med lofts- og indretningsvirksomheden Caleidoscope i Helsingborg brugt krisen som løftestang til nytænkning og udviklet et modulært kontorsystem, der kan modernisere arbejdspladsen.
Systemet består af et solidt loftgrid, hvori essentielle funktioner som skillevægge, lys, akustik og kabling kan isættes. Nedhængte funktionsgrid er ikke i sig selv noget nyt, men dette system har fra starten haft fleksibilitet, energioptimering og bæredygtighed som mål. Alle komponenter kan monteres, afmonteres og flyttes uden brug af værktøj.
Fleksible akustiske skillevægge er traditionelt mere en designerdrøm end en virkelig ting. Men med en vægt på kun 2600 g/m2 og wiremontage direkte i en mobil skinne, bliver funktionen faktisk realiseret. Rummets layout bliver ‘plastisk' og funktionen tilgængelig i hverdagen. Små lokaler kan hurtigt slås sammen til større rum. En større videokonference, der kræver forbedrede akustiske og visuelle forhold, kan etableres ved at hænge skillevæggene i dobbelte lag langs væggen. På denne måde kan fremtidens kontor blive langt mere fleksibelt og tilpasningsdygtigt til forskellige og skiftende behov.
Ikke at forglemme: bæredygtighed og æstetik
Designindustrien har længe bevæget sig i en mere bæredygtig retning i trit med tidens værdier og problemer, og fremtidens kontor må derfor også tage højde for dette. Fleksible kontorsystemer kan, heldigvis, i sig selv bidrage til bæredygtighed, da de minimerer behovet for løbende udskiftninger af interiør. Der vil derfor være en efterspørgsel på kontorindretning, som både er bæredygtigt i materiale og levetid.
Samtidig må æstetikken ikke ryge ud med badevandet. Designprofessor Peter Thule Kristensen frygter, at det, ellers gode, stigende fokus på fleksibilitet og multifunktionalitet kan komme til at være på bekostning af det æstetiske udtryk. Fremtidige kontordesigns må derfor aktivt tage højde for æstetikken, da fleksibilitet og bæredygtighed ikke alene tiltrækker og fastholder kvalificeret arbejdskraft: Det gør det æstetiske udtryk også.
Fremtidens kontor i dag
Vi kan kun gætte på, hvordan fremtidens kontor konkret kommer til at se ud, men der er dog klare tendenser: vi har behov for kontorer, der er bæredygtige, æstetisk tiltalende og fleksible nok til at kunne facilitere omskiftelige funktioner på færre kvadratmeter. Dette er ikke for at forhindre COVID-19, men i højere grad for at optimere vores arbejdsmåder, så vi får det fulde udbytte og trivsel. Virksomhederne mangler kontorer, hvor arbejdsindsatsen kan distribueres ‘on the go’, og hvor nye teknologier og funktioner kan implementeres uproblematisk.
Hvilke indretningsdesigns, der reelt kommer til at bide sig fast, kan kun fremtiden vise. Men en ting er sikkert: Der vil komme ændringer, der har til mål at forbedre både performance og trivsel, så vi kan lige så godt gå i gang nu.