
Test af møbler – et vigtigt redskab i designprocessen
Hos Teknologisk Institut bliver møbler afprøvet og testet efter forskellige standarder. Konstruktion og sikkerhed får sig lidt af en omgang i laboratoriet, hvor producenter og designere kommer med både færdige møbler og prototyper.

Tænk standarder ind i produktudviklingen, så ved man, at ens møbel lever op til de forventninger kunderne på den anden side har til ens møbel.
- Herude minder det lidt om Julemandens værksted, siger sektionsleder Lars Jeffers-Hansen i telefonen, da vi laver en aftale om, at Byggeri+Arkitektur kommer på besøg i møbellaboratoriet på Teknologisk Institut for at opleve, hvordan de tester møbler til kontraktmarkedet.
Og vi må give ham ret. I laboratoriet i Høje-Taastrup dumper en maskine en slags ’rumpeklodser’ ned i et stolesæde. 100.000 gange sætter trærumpen sig, før stolen er prøvet af. I en anden maskine giver vægte på 100 kg en lænestol en 110 kilos mavepuster, og i en tredje maskine får stolens kant gentagne vippetryk. Resultaterne står ved siden af. De fleste stole klarer mosten, men en ligner mest en edderkop med stive ben bøjet ud til siderne.
En gyngehest er sveden på halen efter en brandtest, og i brandkammeret har skummet fra en møbelforing fået sig en dyb brandrevne. Man tester om møblet antænder eller om cigaretgnisten dør ud, som den skal. I endnu et laboratorium laver man emissionskammertest på afgasning af formaldehyd.
De konkrete møbler, Byggeri+Arkitektur ser i laboratoriet, kan dog ikke vises, da test og produktudvikling har sin egen hemmelige verden her.

Design- og materialeudvikling
På vej ind til laboratoriet passerer vi forbi en række kendte møbeldesign i genanvendte materialer, for møbellaboratoriet hjælper også designere med produktudvikling og udvikling af genanvendte materialer lavet af blandt andet plastikaffald, træ, brugt korn, kaffehut og muslingeskaller. Teknologisk institut hjælper design med nye materialer på vej ved at afprøve granulering og sammenblandinger af materialer. En nøglesten i Instituttets arbejde er dog, at test og rådgivning er 100 % adskilt. Men det giver mulighederne for en dynamisk produktudvikling, da man kender til kravene.
På hvordan han ved, hvilke materialer der kan holde og forbinde sig til andre, siger Lars Jeffers-Hansen:
- Det er lidt som en alkymist, når man har arbejdet med det i nogle år, så har man et godt indtryk af, hvad der kan lade sig gøre. Sammen med Mater har vi eksempelvis udviklet et stolesæde i mask fra ølproduktion blandet med plastaffald. Det er en spændende proces at hjælpe designere, arkitekter og producenter med at lykkes i deres produktudvikling,
Tænk standarder ind i produktudviklingen
Det er overvejende stole, der venter i laboratoriet på at blive testet, og dette er ikke tilfældigt, fortæller Lars Jeffers Hansen, for stole kan man sælge flere af end lænestole.- I Danmark har vi en enorm arv af fantastisk design. Det kan dog også være en forbandelse for nye designere, da meget allerede er lavet. Se bare Wegener, som har tegnet over 500 stole.
Kunderne er både store veletablerede producenter og nye designere. Det er godt nok valgfrit at få testet sine møbler, men der er mindstekrav og tekniske krav til møbler til kontraktmarkedet til styrke og holdbarhed samt prøvningskrav alt efter, hvor hård brug der er af møblet.

En række stole af en helt ny designer står klar til blive testet. Som designer og producent kan man nemlig benytte standarderne til at rette sit design til efter, hvilken kvalitet kunden forventer af sit design. Og det er noget Lars Jeffers-Hansen gerne så mere af på designskolerne, hvor han oplever, at de studerende ofte glemmer at se på krav i løbet af produktudviklingen:
- Det er da ærgerligt at udvikle en hel serie børnemøbler og så finde ud af, at de ikke lever op til standarden, pointerer møbeleksperten til sidst.