Rammerne i år er det det smukke historiske sted, Kunsthal Sophienholm i Kgs. Lyngby, som er et betagende sted indhyllet i efterårets farver. Foto af Sophienholm
Snedkernes Efterårsudstilling byder velkommen til sin 40-års fødselsdag
I år er det 40 år siden, at Snedkernes Efterårsudstilling fandt sted for første gang. Meget er sket siden da, og i år fejrer man sin runde fødselsdag med en ekstra stor – og en digital retrospektiv – udstilling på Sophienholm Kunsthal i Kgs. Lyngby. Senere følger en bogudgivelse med et historisk tilbageblik.
Interesserer man sig for håndværk og design, ved man formentlig også, hvad Snedkernes Efterårsudstilling er for en størrelse. Helt fra begyndelsen har den årlige udstilling fungeret som et kreativt frirum, hvor medlemmerne af Snedkernes Efterårsudstilling frit kunne fortolke årets tema. Gæsteudstillere har også løbende været inviteret med.
I år er det 40 år siden, at den første SE-udstilling fandt sted i Helligåndshuset på Strøget i København. Foreningen bag udstillingen formulerede dengang de vedtægter på skrift, som man stadig orienterer sig efter i dag i forhold til nye udstillinger.
- Den første udstilling blev iscenesat af den danske møbelarkitekt Grete Jalk, og den blev starten på en rejse, som har budt på mange spændende udstillingsoplevelser gennem årene. Temaet, Tid, Takt & Tone, fortolkes i år af 44 SE-medlemmer og gæsteudstillere, som forholder sig til både det indholdsmæssige og det formmæssige. Det være sig brugen af møblet, møblets form og den sociale kontekst, som møblet optræder i, forklarer Karin Carlander, administrativ chef for Snedkernes Efterårsudstilling, der også selv udstiller et vævet kabinet i samarbejde med Mia Lagermann.
Historiske rammer i Kgs. Lyngby
Lokationen er i år flyttet ud af København, hvor udstillingen ellers stort set altid har været afholdt. Nu kan den opleves i de historiske omgivelser på Sophienholm Kunsthal i Kgs. Lyngby, hvor chef for Sophienholm Kunsthal, Barbara Læssøe Stephensen, glæder sig til at slå dørene op for den store jubilæumsudstilling:
- Snedkernes Efterårsudstilling er en slags haute couture for den danske møbelsnedkerkunst, og jeg har altid selv igennem årene elsket at gå på opdagelse, svælge i de ufatteligt lækre detaljer og blive overrasket samt ikke mindst få et indblik i, hvor vi er på vej hen i den evige udvikling af de møbler, der på mange måder former vores omgang med hinanden, siger Barbara Læssøe Stephensen og fortsætter:
- På denne udstilling får vi takket være jubilæet også en mulighed for at se os tilbage og se alle de utrolige modeller, der igennem de sidste fyrre år har afspejlet og formet tidens takt og tone igennem et omfattende billedshow. Det bliver helt sikkert interessant spotte dem, der blev til klassikere, og såvel som dem, der burde tages frem af glemslen.
Lægger til et samtale-krydsfelt
Spørger man formanden for Snedkernes Efterårsudstilling, Claus Bjerre, som også selv har været bidragyder gennem mange år, om hvilke tendenser man kan spore i år, lyder hans svar:
- Helt klart en stillingtagen til, hvad et møbel skal kunne i dag, både med hensyn til brugen af møblet naturligvis, men også i forhold til produktionen og transport, hvilket jo også er hvad temaet Tid, Takt & Tone, ligger op til. Derudover repræsenterer møblerne en stor forståelse og respekt for materialer, både i forhold til materialernes taktilitet, design og konstruktions evner samt ikke mindst i forhold til at se på materialeforbrug, igen vigtige emner i forhold til vores samtid.
Han forventer, at årets udstilling lægger op til en god diskussion omkring tidens møbler og produktion af dem – både gennem folks konkrete oplevelser af møblerne, men også gennem anden dialog. Hans eget bidrag i år er værket, Spejlets tid, som bl.a. skal bidrage til at reflektere over den tidsoplevelse, som et spejl kan give, når man kigger på sig selv i det.
- Sophienholm Kunsthal har bl.a. allerede planlagt noget, de kalder et samtale-krydsfelt, hvor der vil blive diskuteret netop møblernes berettigelse set i forhold til tid, takt og tone. Udstillingen adskiller sig år for år efter de skiftende temaer og udstillingssteder. I år skaber temaet en god og meget samtidsrelevant mulighed for at se på, hvad er det i virkeligheden er, at et møbel skal kunne i dag, forklarer Claus Bjerre og fortsætter:
- Men temaet giver også en mulighed for at se på hvilke krav, der stilles til et møbel og hele dets livscyklus – samtidig med, at samarbejdet med Sophienholm Kunsthal og udstillingschef Barbara Læssøe Stephensen bringer hele vores udstilling ind i en større historisk kontekst, som er med til at gøre det hele stærkere.
Til at løfte opgaven rent visuelt har Snedkernes Efterårsudstilling fået hjælp af grafiker Maria Hviid Bengtson, udstillingsarkitekt Sara Martinsen og fotograf Egon Gade. Det glæder især Claus Bjerre, at det i år er muligt at fejre Snedkernes Efterårsudstillings 40-års jubilæum.
Alle stole var for overskuelighedens skyld samlet i et lokale. Blandt designerne var f.eks. Christina Strand, Jonas Lundby Jensen, Hans Sandgren Jakobsen og Claus Mølgaard.
- Vi kan fejre vores historie og vise alle tidligere møbler gennem fotos på en separat udstilling på Sophienholm Kunsthal. Det er en virkelig stor ting for os, ligesom det er fantastisk at være en del af en 40-års møbeltradition, som stadig står stærkt på den danske design scene. Der vil kører tre ”film”, som viser omkring 2.500 fotos af alle de møbler, der er blevet vist på SE’s udstillinger gennem årene, siger Claus Bjerre.
FAKTA OM SNEDKERNES EFTERÅRSUDSTILLING
Udstillingsperiode: 6. november 2021 til 2. januar 2022.
Årets udstillere:
01 Ahm & Lund + urmager/watchmaker Rune Bakkendorff, Jørgen Peder Hammerich @ Raadvad Stenhuggeri, Lin Rosenbeck
02 AkikoKenMade
03 Anne Fabricius Møller +
møbelsnedker/cabinetmaker Jonathan Skovgaard
04 Boris Berlin
05 Carlo Volf + Stål & Form
06 Cecilie Manz + Fredericia Furniture
07 Christina Strand + A. Petersen
08 Claus Bjerre + Fictum
09 Ditte Hammerstrøm
10 Depping & Jørgensen
11 Dögg Gudmundsdottir + Mathias J Overvad
12 Ebbe Gehl + Aksel Kjersgaard A/S, Stål & Form,
Deko Plast ApS
13 Erling Christoffersen
14 Hannes Stephensen + Egeværk
15 Hans Sandgren Jakobsen + Claus Mølgaard
16 Jeremy Walton + Elvo
17 Jonas Herman Pedersen + Kjeldtoft Møbelsnedkeri
18 Jonas Lyndby Jensen
19 Jonas Trampedach + Karakter
20 Mé Kjaergaard, Karen Kjaergaard + Ambiente
21 Kevin Hviid
22 Leif Hagerup + Treeline ApS
23 Louise Campbell + Søren Risvang
24 Lovorika Banovic + PP Møbler, Kvadrat
25 Mia Lagerman, Karin Carlander +
snedker/ cabinetmaker Billy Skotte Parker
26 Michael Lysemose, Nicolai de Gier + TAKT
27 Mogens Toft
28 Niels Hvass
29 Peter Johansen
30 Philip Bro Ludvigsen, Søren Jakobsen + Le Klint A/S
31 Poul Christiansen + A. Petersen
32 Rasmus Bækkel Fex
+ PLEASE WAIT to be SEATED
33 Rasmus Fenhann
34 Steen Dueholm Sehested
35 Søren Ulrik Petersen, Louis Madelung Petersen
36 Thomas E. Alken + PP Møbler
37 Torben Bay
38 Torben Skov + A. Petersen
39 Troels Flensted + Københavns Møbelpolstring
40 Troels Grum-Schwensen + Kjeldtoft Møbelsnedkeri
41 Wednesday Architecture
Gæsteudstillere:
42 Yang Yong Kang
43 Elsebeth Bonnin Willum
+ Bygholm Maskinsnedkeri
44 Gustav Dupont & Frederik Weber + Skagerak