Hvad koster det at bruge en arkitekt?
I forbindelse med et større byggeprojekt kan det være en god idé at inddrage en arkitekt. Arkitekter kan ikke blot hjælpe med at omsætte dine drømme til praktiske tegninger, men også rådgive omkring lovgivning, projektstyring og meget mere.
Men hvad koster det egentlig at bruge en arkitekt? Det er et spørgsmål, mange står over for, når de påbegynder et nyt byggeprojekt. Vi vil forsøge at give dig et svar på spørgsmålet i dag.
Prisen kan variere alt efter arkitektopgave
Prisen for at benytte en arkitekt afhænger i høj grad af, hvilken type opgave der er tale om.
Skal arkitekten blot udarbejde et skitseforslag eller lave en snittegning, eller skal vedkommende følge projektet helt fra start til slut? Skal han eller hun stå for myndighedsbehandling, eller skal vedkommende udelukkende fungere som rådgiver?
Nogle typiske arkitektopgaver kan være:
- Udarbejdelse af skitseforslag til nyt hus eller tilbygning
- Myndighedsbehandling og ansøgning om byggetilladelser
- Projektering af udbuds- og byggetegninger
- Tilsyn og kvalitetskontrol under opførelsen
- Rådgivning og sparring gennem hele byggeprojektet
Jo flere af disse opgaver arkitekten skal varetage, jo højere vil prisen typisk være. Samtidig vil kompleksiteten af projektet også spille ind - et 2-plans hus vil som regel være dyrere end en mindre tilbygning.
Prisen kan svinge alt efter geografi
Udover selve byggeopgaven har arkitektens geografiske placering også betydning for prisen. Arkitekter i de store byer som København og Aarhus vil typisk have højere timesatser end arkitekter i mindre byer. Dette skyldes blandt andet forskelle i lokale lønninger og lejeomkostninger.
Hvis du vælger en arkitekt, der holder til i en anden landsdel end der, hvor dit byggeprojekt skal opføres, skal du også være forberedt på at skulle betale for arkitektens transporttid og -udgifter.
Der er forskelligt, hvordan arkitekten beregner deres ydelser
Arkitekter kan vælge at afregne på en række forskellige måder - typisk enten med en fast timepris eller som en procentdel af den samlede byggesum. Begge modeller har deres fordele og ulemper.
Uanset model er det vigtigt at få klarlagt arkitektens afregningsmetode på forhånd, så der ikke opstår uoverensstemmelser og ærgerlige overraskelser senere i forløbet.
Indhent tilbud fra flere arkitekter, men fokusér ikke alene på prisen
Når du skal finde den rette arkitekt til dit projekt, anbefales det at indhente tilbud fra flere forskellige udbydere. På den måde får du mulighed for at sammenligne priser, kompetencer med mere.
Det er dog vigtigt, at du ikke fokuserer for meget på prisen. Kemi, erfaring og kreativitet er mindst lige så vigtige parametre, når du skal vælge din arkitekt. En dyrere arkitekt kan i mange tilfælde vise sig at være en god investering, da de kan bidrage med værdifulde input og undgå fejl, der kan blive kostbare senere i processen.
Til en start kan det anbefales at mødes til et indledende idémøde. Her får du mulighed for at vurdere, om I arbejder godt sammen, og om arkitekten forstår dine ønsker og behov.