
Kaffe- og vinbordet er her pulverlakeret i strukturfarve, som giver et stilrent og minimalistisk design.
Design med respekt for de gedigne håndværkstraditioner
Vi lever i en tid, der er kendetegnet ved et forbrug, hvor kvantiteten ofte ender med at sejre over kvaliteten. Klejnsmed og teknisk tegner Søren Petersen vil gerne udfordre normerne og har besluttet – efter mange års pause – at vende tilbage til sit oprindelige erhverv som klejnsmed og teknisk tegner.
Søren Petersen er uddannet klejnsmed og teknisk tegner. Efter mange års pause har han valgt at genoptage sit erhverv og har startet sit eget designbrand: bySmedesign. Foto: Camilla Hay
Der findes i dag et hav af muligheder, når det kommer til at skulle vælge det næste rigtige bord, reol, spejl eller lampe. Hylderne og webbutikkerne bugner af forskellige modeller, design og seneste skud på stammen, der følger tidens tendenser.
– Jeg vil gerne være med til at ændre vores vaner, når det kommer til køb og smid væk-kulturen. I stedet vil jeg lave design, der – hvis de kunne tale – ville sige: ”mig smider du ikke væk lige foreløbigt, fortæller Søren Petersen, der er manden bag det danske designbrand bySmedesign.
Han tror på den langsommelige proces, hvor et design vokser ud af blyantstregerne på et papir og bliver bragt til live på et værksted.
– Jeg kan godt lide at være i processen, hvor idéer opstår helt naturligt, når jeg har en blyant i hånden. Jeg ved ikke på forhånd, hvad der kommer ud af stregerne på papiret, men jeg er nysgerrig på processen, som står i kontrast til den hastige verden, vi lever i, hvor meget skal automatiseres og effektiviseres ved hjælp af robotter og så lidt menneskelig medvirken som muligt. Og på den måde går jeg mod strømmen med mine design og min måde at arbejde på, siger Søren Petersen og tilføjer:
– Vi skal passe på det gode håndværk og de klassiske traditioner, som jeg lærte på skolebænken – både som klejnsmed og teknisk tegner. Derfor skal man kunne se, at jeg har haft hvert produkt i hænderne, så designet på den måde fortæller sin egen historie. Det kommer for eksempel til udtryk på rammerne på bordene, som jeg har slebet med et abstrakt greb, der giver den helt rette effekt og mønster i metallet.
Søren Petersen sørger for at sætte sit eget personlige præg på alle design. Her ses det ved bordets ramme, hvor metallet i kanterne er slebet med et abstrakt greb for at bidrage til det helt rette udtryk ved hvert bord. Foto: Camilla Hay
Spejlenes design er tidløst og enkelt. Der er fokus på at udvælge materialer med en lang levetid. Det gennemgående materiale i alle design er metal, som også ses her, hvor spejlet er indhyllet i en metalramme. Foto: Mikkel Russel
”Jeg skal ikke udfordre de store mastodonter”
Målet er ikke at lave kæmpe produktioner og nye kollektioner hver sæson. I stedet er det at lave få, men gode design med en lang levetid, der er omsvøbt i et tidløst design.
– For mig er det vigtigt at lave få, gode design, hvor der er en gennemgående rød tråd i de materialer, jeg vælger, så man kan kombinere spejl, bord og lampe i samme rum. Samtidig skal der altid være mulighed for at lave tilpasninger i sammenspil med den enkelte kunde. Det giver mening at have den gode dialog, hvor vi bliver enige om, hvordan hvert enkelt design kan smelte sammen med omgivelserne.
Når Søren Petersen designer, er det særligt med øje for hoteller, caféer, kontorer og butikker. Og det er da heller ikke en hemmelighed, at der hersker en indre drøm om engang at kunne leve af sit eget håndværk.
– Jeg tager små skridt samtidig med, at jeg drømmer stort. Men det hele skal hænge sammen for at blive ved med at holde fast i min mission om, at det er mig, der skal stå bag hvert design. Jeg har respekt for dansk design, og jeg mener, at vi skal blive ved med at værne om det gode omdømme, der allerede eksisterer omkring dansk design. Derfor er det vigtigt for mig, at jeg bliver ved med at føre blyanten og har et afgørende ord i forhold til design, udtryk og produktion.