DGNB Rum: Bæredygtig certificering for små renoveringer og indretning
DGNB Rum er den nyeste tilføjelse til DGNB-systemet, som er målrettet mindre renovering og nyindretninger inden for bygningers klimaskærm.
Annemarie Munk Riis
Nu skal bæredygtighedsdagsordenen udbredes til indretningen og de helt små renoveringsprojekter, hvor man ser på CO2-aftrykket af møbler, genanvendelse og den udfordrende renovering af bevaringsværdige bygninger.
Rådet for Bæredygtigt Byggeri har via DGNB-certificeringen udviklet den danske praksis for, hvordan virksomheder i byggebranchen måler deres indvirkning på miljø, mennesker og samfund ved renovering, nybyggeri og drift af eksisterende bygninger. Nu har Rådet for Bæredygtigt Byggeri præsenteret den nyeste tilføjelse til certificeringsordningen med navnet DGNB Rum. Man forventer, at den vil være yderst anvendelig på kontorbygninger og bevaringsværdige ejendomme men den kan anvendes på mange forskellige ejendomme.
- Der er stor efterspørgsel for at måle bæredygtighedstiltag inden for indretning og mindre renoveringer, og vi er stolte af, at vi nu har fået ’DGNB Rum – mindre renoveringer og nyindretning’ på markedet, siger administrerende direktør i Rådet for Bæredygtigt Byggeri, Annemarie Munk Riis i en pressemeddelelse.
DGNB Rum er udviklet i samarbejde med repræsentanter fra hele byggeriets værdikæde samt førende eksperter, forskere og Rådet for Bæredygtigt Byggeris internationale partnere – herved sikrer man, at den nye certificering reflekterer branchens behov. Boligfonden Kuben har støttet udviklingen af værktøjet.
Behov for fælles rammeværktøjer
DGNB Rum skal facilitere samarbejde på tværs af værdikæden, når der arbejdes med tiltag inden for grøn omstilling. Dermed får alle aktører et beslutningsgrundlag og et styringsredskab til at sikre, at man i projektet aktivt overvejer og måler på de essentielle bæredygtighedsparametre.
- Vi ønsker at hjælpe med at komme fra gode intentioner og storytelling til målbare data på de små renoveringer og indretningsprojekter på samme måde som de andre DGNB certificeringsordninger. Der bliver hver dag renoveret kontorlejemål, hvor køkkener, belægninger og inventar bliver fjernet og nyt sættes ind til de nye lejere, og det er ofte spild af ressourcer, siger Annemarie Munk Riis.
I DGNB Rum-certificeringsordningen måles et projekt på parametre som miljø- og klimapåvirkning, sundhedsskadelige stoffer, ressourceforbrug, holdbarhed, driftseffektivitet, indeklima og inkluderende arkitektur.
Ny 2-dags uddannelse i DGNB Rum
Rådet for Bæredygtigt Byggeri har ydermere åbnet for tilmelding til en 2-dags uddannelse, som giver mulighed for at arbejde med certificeringen. Her lærer deltagerne at fokusere på bæredygtighedstiltag, når man arbejder med renoverings- og indretningsprojekter.
Kurset er målrettet indretningsarkitekter, rådgivende ingeniører, udlejningsselskaber og ejendomsforvaltere, som vil arbejde struktureret med bæredygtighedstiltag, og det første kursus er allerede den 23. april i København.
Fakta om DGNB
DGNB-certificeringen er frivillig og anvendes til at måle, samarbejde om, og fremme bæredygtighedshensyn i hele byggebranchen miljø. Med Rum – renovering og nyindretning kan DGNB-systemet hjælpe med at fremme bæredygtige tiltag fra det indre i en bygning til et helt byområde.
DGNB omfatter i dag 5 kategorier:
· Renovering og Nybyg
· Drift
· Byområder
· Villa
· Rum – renovering og nyindretning