
Samspil mellem lys og mørke fortæller historien om Tirpitz Museet
I det fredede klitlandskab ved den danske vestkyst har arkitekterne fra det verdenskendte danske arkitektfirma BIG skabt et spektakulært og næsten usynligt museum ved Tirpitz bunkeren fra 2. verdenskrig – og brugt samspillet mellem lyset og mørket til at fortælle stedets dramatiske historie. Louis Poulsen har stået for belysningsplanen og designet et nyt armatur til projektet.
Ved første øjekast ser museet Tirpitz ikke ud af meget. Men byggeriets geniale ide træder frem, så snart man bevæger sig ind ad de fire indgange, der skærer sig ind som korridorer i det barske klitlandskab. Herfra træder du ind på museets centrale plads, der ligger omgivet af fire gigantiske, underjordiske udstillingsrum.
Museet ligger ved den gamle kanonbunker Tirpitz, som tyskerne opførte i 1944 under deres besættelse af Danmark. Selve museet er bygget ind i en sandbanke, der fører op til bunkeren – og altså menneskeskabt. Dermed blev det muligt at samle tre museer i én bygning og skabe en spektakulær kulturinstitution i det ellers totalfredede landskab.
Belysningen i en nedgravet udstillingsbygning er lidt af en udfordring. Lyset har derfor fra begyndelsen spillet en central rolle i udformningen de 2.800 m2 udstillingsrum, der med store, åbne glaspartier danner en stærk kontrast til den bagvedliggende dystre bunker. For at løse opgaven omkring bygningsbelysningen besluttede BIG at udvikle to nye armaturer i samarbejde med Louis Poulsen.

”Et armatur, der forlænger museets enkle formsprog”
Ole Elkjær-Larsen, der er arkitekt hos BIG og projektleder på Tirpitz projektet, fortæller:
- Vi vidste på forhånd, at bygningen ville kræve meget fleksibelt lys og planlagde derfor et hav af komplekse udtag i alle rum, så vi var sikre på, at vi efterfølgende kunne få lys, præcis hvor vi ville have det. I processen opstod ideen at udvikle et armatur, der selv kunne indeholde de komplekse funktioner frem for at lægge dem ind i bygningens installationerne. Og da vi tidligere har haft særdeles vellykkede samarbejder med Louis Poulsens, var det oplagt at tage fat i dem igen.
- Ud over de funktionelle og tekniske krav, ønskede vi at skabe et armatur, der forlænger museets enkle formsprog og udførelse i rene materialer som beton, glas og stål. Alt er skrællet ned til basale og helt uden pynt – og sådan skulle lampen også være. Derfor fandt vi frem til et LED-armatur i en stram konisk form i galvaniseret zink, der passer perfekt til et hus, hvor intet er malet, og alt fremstår nøgent og ærligt, fortæller Ole Elkjær-Larsen, der er særdeles tilfreds med resultatet og den samlede oplevelse, som armaturet giver på det færdige museum.

Til projektet udviklede Louis Poulsen belysningsplanen og en ny pendel, der lever op til de mange krav til lysets styring og effekt, indbygget funktionalitet og intelligens og et stringent visuelt udtryk. Den rene, koniske form styrer lyset effektivt nedad og sikrer, at det oplyser rum og genstande uden at forstyrre den dramatiske effekt i udstillingerne. For at sikre et blødt og blændfrit lys er pendlen monteret med en afskærmning i opalt glas forneden.
Tirpitz ligger ved Varde i Vestjylland og inviterer sine besøgende med på en rejse gennem vestkystens skjulte fortællinger – om forliste skibe, farlige smuglere og forbudt kærlighed under 2. verdenskrig.