Land Højbede sikrer både redningsveje og grønne omgivelser
Flytbare højbede er ofte løsningen på den gordiske knude mellem beboernes grønne ønsker og lokalplanens forskrifter.
Hvad gør man, når man gerne vil have grønne omgivelser, men den aktuelle lokalplan forbyder tilplantning med henvisning til frie redningsveje?
Det spørgsmål stillede man sig selv hos ejendomsudvikleren Walls, da den ikoniske bygning Sfinxen på Islands Brygge i København var på tegnebrættet.
Og svaret var, at man ringede til flymekaniker og serieiværksætter Thule Jessen fra Land Højbede ApS.
Tilbage i nullerne fik han nemlig ideen til, at højbede naturligvis skulle være modulopbyggede og desuden have hjul under, så de kunne flyttes og kombineres i alverdens variationer.
En god kontrast
Resultatet er, at det stramt designede Sfinxen-byggeri i dag er forskønnet med 50 højbede, hvoraf flertallet kan rulles væk, når behovet opstår, fortæller Anne Holst fra Land Højbede ApS:
- Sfinxen er opført i glas og aluminium, så en grøn og levende kontrast står virkelig godt til byggeriet, siger hun og fortæller, at de ny indflyttede beboere i luksusbyggeriet efterfølgende selv har henvendt sig:
- De ville gere have endnu mere grønt, så det har de så fået, smiler Anne Holst.
Højbede som samlesæt
Hun fortæller, at ideen til de mobile højbede opstod, da Thule Jessen for omkring 20 år siden selv ville berige sin have med et par højbede. Men dengang var eneste mulighed at gå til den lokale smed og få ham til at svejse nogle jernplader sammen.
Men det var både dyrt og besværligt, så Thule satte sig for at finde en anden løsning:
- Sammen med en smed fik han så lavet en modulbaseret prototype i råjern og galvaniseret jern, som kunderne selv kunne samle, og som han kunne sælge direkte fra sin hjemmeside. Dertil kom, at der blev sat hjul under nogle af modellerne – et koncept, som både kunder og designfolk var glade for.
Læs også:
Interview med Thomas Lykke og Anne-Marie Buemann fra OEO Studio ”Vi er ikke det sikre valg”
Prisbelønnet design
Faktisk var de så glade, at man i 2003 modtog prisen for bedste idé og design på designmessen Formland, fortæller Anne Holst og tilføjer, at det siden da er gået rigtig stærkt for Land Højbede ApS:
– Da vi startede op, var det mest private og restauranter, der efterspurgte vores højbede, men efterfølgende er mange entreprenører og bygningsudviklere også kommet til. Og som med Sfinxen drejer det sig ofte om at skabe mere intime og mere grønne zoner i byggerier, hvor udenomspladsen er trang, lyder det.