Comwell Copenhagen Portside er et af Flos Scandinavias mange belysningsprojekter.
»Lys er et stort behov i Skandinavien«
Sådan siger Kim Puggard, direktør i Flos Scandinavia, som netop er gået sammen med fire andre italienske designbrands og danske Louis Poulsen i en ny designhub i Kuglegården i København. I det nye kombinerede showroom og butik får både private og professionelle hjælp til at bruge belysning bedre. Og det er der et stort behov for, mener han.
Tænker man belysning anno 2021, er der sket en tigerspring i løbet af de seneste 15 år, hvor LED er blevet hvermandseje. Lamperne, som producenterne og ikke mindst designerne kan lave, er som følge af den teknologiske udvikling blevet langt mere avancerede. Og det er også en tendens, som Kim Puggaard kan konstatere. Han har som direktør for den skandinaviske afdeling i et af de mest toneangivende belysningsfirmaer i verden i 20 år, italienske Flos grundlagt i Milano i 1962, fulgt udviklingen tæt inden for både lampedesign og den teknologiske formåen.
Italiensk lampedesign er kendt for at ligge i den avancerede ende, og det er næppe en overdrivelse at kalde Flos for en first mover inden for belysning. Man behøver kun at kaste et hurtigt blik på de designere, der fra begyndelsen har designet deres lamper. Lamper, som har fået ikonstatus og er foretrukne valg hos arkitekter. Det er f.eks. Arco og Taraxacum 1 designet af Achille og Pier Giacomo Castiglioni i henholdsvis 1962 og 1960 samt Taccia fra 1962. I nyere tid ses statement-lampedesign som Aim og Piani af Ronan & Erwan Bouroullec fra henholdsvis 2013 og 2011
samt Marcel Wanders Skygarden 1 fra 2007. Den seneste vilde nyhed er WireLine af Formafantasma fra 2019. Lampedesign, som er beviset på, at Flos gerne går nye veje, som ingen har betrådt før.
I takt med en stadig større efterspørgsel på moderne belysningsløsninger i topklassen til både privat- og kontraktmarkedet har man hos Flos og dermed Flos Scandinavia fundet det relevant at placere sig sammen med Louis Poulsen og de fire italienske brands, B&B Italia, Arclinea, Maxalto og Azucena i en ny og moderne designhub i Kuglegården, D Studio, i København.
- Den nye designhub, D Studio, ser vi som en naturlig udvikling af vores lampebrand, da vi sammen med fem andre møbel- og belysningsbrands i den eksklusive ende kan rådgive såvel private og fagfolk i deres køb af belysning. En stor del af showroomet, hvorfra man også kan købe lamper med hjem, er indrettet til arkitekter, der i f.eks. zonerne Architectural, Outdoor og Bespoke kan få råd og vejledning til de rigtige belysningsløsninger af dedikeret personale, siger Kim Puggard, som forklarer, at man ønsker at skabe en synergieffekt ved at flytte fra sit gamle showroom i Sydhavnen til den nænsomt, renoverede historiske lokation i hjertet af København.
Underspillet møder powerful
Kunderne skal her kunne se, røre og opleve en selektion af statement-monumenter fra Flos’ kollektioner. De skal kunne se størrelsen, mærke materialerne og få fornemmelsen for de enkelte lamper i forhold til møbler og øvrigt interiør.
- Det kombinerede showroom og butik er indrettet på en måde, der kombinerer noget hygge og en nordisk opfattelse af luksus med en italiensk opfattelse af luksus. Set i forhold til den italienske opfattelse af luksus er den skandinaviske mere underspillet. Den italienske er tydeligvis mere powerful, siger Kim Puggard, som erkender, at det ikke har været nogen nem opgave at få så to forskellige værdisæt til at mødes.
Men det er lykkedes godt, da de italienske lamper tilfører en moderne æstetik til de historiske rum i Kuglegården. Flos Scandinavia har fået den øverste etage i den ene længe, hvor man ud over zonerne Architectural, Outdoor og Bespoke også har zonen Decoration, som er lamper i den mere spektakulære ende. Selv om den nye designhub er imponerende, kan man fristes til at spørge, om den danske design- og interiørbranche har brug for endnu et showroom – dog med en butiksdel som noget nyt?
Til det svarer Kim Puggaard, at Flos Scandinavia først og fremmest tager konsekvensen af, at den store transformation, som sker inden for retail i dag. Før var butikker udelukkende udsalgssteder af produkter – i dag skal de levere oplevelser til kunderne, hvis de skal tiltrække deres opmærksomhed.
- Derfor giver det mening for os at koble os sammen med andre brands her i D Studio, hvor private og professionelle kan komme og opleve dansk og italiensk design i et internationalt miljø. Vi er glade for her at kunne vise f.eks. arkitekter, hvordan de enkelte lamper agerer i et givent miljø. Det handler også om at understøtte kunderne i at vælge rigtigt. Det er mere bæredygtigt end at købe nyt og smide ud, siger Kim Puggard og påpeger, at de nye teknologiske landvindinger med bl.a. LED gør det relevant, at man kan vise kunder, hvor meget man kan med belysning i dag.
Læs også:
Portræt af Jesper Kongshaug
Light Lab som undervisning
Med LED kan man ifølge Kim Puggard skabe hyggelige oaser med lys, som understøtter tanken om ’stay longer’ i forskellige miljøer.
- Det kan man f.eks. gøre ved hjælp af lysdæmpere. For at vise, hvad vi kan med belysning i dag, har vi bygget vores forskellige rum op som en scene, hvor vi kan vise f.eks. en arkitekt fem udvalgte produkter i en større sammenhæng eller hver for sig. Man kan i dag styre belysningen via sin smartphone eller iPad, og det kan vi rent konkret illustrere på bedste vis i moderne showroom som det, vi har fået i D Studio. På samme måde har Louis Poulsen fået lavet et Light Lab, hvor de kan demonstrere, hvordan målrettet, diffust eller down light virker i praksis samt få en forståelse for kelvin, siger Kim Puggard og fortsætter:
- De fire zoner hos Flos ligger som perler på en snor – den første zone er Architectural – da vores lampedesign altid har været tæt knyttet til det byggede rum. Den røde tråd, der binder det hele sammen, er Flos’ dna, som handler om oplevelsen af lys. Belysning er en kunstart, og når det fungerer, er alle glade. Når det føles godt med belysningen, er det som regel også rigtigt.
Belysning er et bredt begreb i dag, og med udviklingen af LED kan lampeproducenter give designerne frit løb. Det kommer der mange kreative løsninger ud af. Men der er alligevel en vis form for konservatisme:
- Lys er et stort behov i Skandinavien. Men selv om vi i norden lever i halvmørke det meste af året, ønsker folk ikke udendørs belysning, som et Tivoli-agtig. Det skal være tidløst, og den nyeste tendens viser, at folk gerne vil have lamper, som de kan med ind og ud – jævnfør tendensen med inde- og uderum, som flyder mere og mere sammen. Det vil sige, at lamperne er robuste nok til at stå uden i haven i sommerhalvåret, forklarer Kim Puggard, der også fremhæver flatpack-konceptet som en af de afgørende faktorer inden for udvikling af belysning, og hvor Flos faktisk nogle af første på markedet, som kunne levere flatpack med Taccia-lampen.
Når det kommer til lamper til udendørs brug, som udvikles enormt i disse år, har Flos taget konsekvensen af det irriterende faktum, at der ofte forvilder sig insekter ind i udendørs lamper som f.eks. lanterner.
- Det har vi helt undgået med lampen, In Vitro designet af Philippe Starck i 2021, som er en bærbar lampe med LED, der er designet som en lufttæt glaskolbe beskyttet af metal. Den er blevet en stor succes i forbindelse med coronalockdown, hvor kunderne især har efterspurgt outdoor-udstyr hos os, siger Kim Puggard, der – i kraft af sine mange år i et af verdens mest eftertragtede belysningsfirmaer – kan fortælle mange interessante anekdoter.
Han husker f.eks. dengang, hvor han skulle ud til møde på Den Amerikanske Ambassade, hvor han skulle have møde med den daværende ambassadør, Carla Sands.
- Hun mødte os i døren kl. 7.00 om morgen med fuldstændig perfekt fremtoning og superprofessionel i sin tilgang til opgaven med belysningen. Ambassadørboligen, Rydhave i Skovshoved, er nok en af de meste fantastiske løsninger, vi har lavet.