Biobaserede akustikplader af ålegræs fra det danske hav
Lige nu har byggebranchen fokus på biobaserede og miljøvenlige byggematerialer, og Søuld kan præsentere et ålegræs-baseret materiale, som er brandsikkert, CO2-negativt, og som aktivt forbedrer indeklima.
Tobias Ørhstrøm, Fotos af Simon Reinhardt, Danmarks Tekniske Museum
Tobias Ørhstrøm, Fotos af Simon Reinhardt, Danmarks Tekniske Museum
Virksomheden Søuld har produceret et biobaseret materiale til byggebranchen, som er baseret på ålegræs, der skyller op på stranden ved de danske kyster. Altså er der tale om et affaldsprodukt, som virksomheden opsamler og omdanner til bæredygtige akustikplader.
Søuld er et eksempel på, hvordan vi i høj grad kan orientere os i naturen og dels også i dansk kulturhistorie for at få inspiration til miljøvenlige byggematerialer.
Søuld bygger på en gammel dansk tradition, hvor ålegræs var brugt som et tagmateriale. Tobias Øhrstrøm er en af grundlæggerne af Søuld og har været med til at udvikle produktet fra start.
Det var hans frustration over manglende klimavenlige materialer i byggebranchen, der fik ham til at se en mulighed for at udvikle et produkt med ålegræs, som han havde kendskab til fra arkitektskolen.
- Sammen med en arkitekt‐kollega fik vi et 3-årigt arbejdslegat til at undersøge materialet nærmere. Samtidig var der et projekt på Læsø, der var i gang med at reetablere de gamle huse med tangtage, hvor tidligere også ålegræs blev brugt.
Sammen med den tredje part på Læsø slog vi pjalterne sammen med hver vores tekniske og æstetiske faglighed, fortæller Tobias Øhrstrøm, arkitekt MAA, medstifter og direktør i Søuld.
Et gennemtænkt og bæredygtigt produkt
Søuld’s vision var fra start at skabe et materiale, der 1:1 kunne erstatte mineralske materialer.
- Vores vision var at skabe et produkt baseret på ålegræs, som var et teknisk og æstetisk materiale, og som kunne anvendes i byggebranchen.
Det var især vigtigt for os, at produktet kunne performe, fordi vi ofte oplever, at bæredygtige materialer har en lav performance.
Vores produkt er en klasse A‐absorbent, som er den bedste klasse, du kan få indenfor akustik, og vi har nogle høje brandcertificeringer.
På den måde føler vi, at vi er lykkedes ret godt, fortæller Tobias Øhrstrøm.
Fordi ålegræs indeholder mineraler og er meget saltholdigt, har det en naturlig imprægnering, som giver høj bandsikkerhed, har svært ved at rådne og der kan ikke gå dyr i det.
Det har også den fordel at være CO2-negativt. Efter nogle års udvikling og undersøgelse af materialet blev det færdige resultat ’Søuld’, som består af et akustikprodukt med en biobaseret formel, der forbedrer indeklima ved en naturlig filtrering af luften og ved en støj- og lyddæmpende egenskab.
100% cirkulært
Anskaffelsen af ålegræsset som råmateriale er ganske særlig, da ålegræsset ikke høstes, men opsamles på stranden.
På den måde er ålegræsset et affaldsprodukt fra naturen, som ellers går i forrådnelse, hvis det ikke bortskaffes.
Akustikmaterialet er 100% genanvendeligt, fortæller Øhrstrøm. Ved produktionen tilføres en binder, som gør, at materialet kan recirkuleres og genanvendes.
Alt det afskær, der er i produktionen gemmes og neddeles igen for at skabe nye produkter. Det samme kan gøres ved gamle, brugte akustikmåtter.
Bred anvendelse af materialet
Virksomheden har ved flere samarbejder vist brugen af materialet i eksempelvis polstring af møbler og i samarbejde med Studio David Thulstrup i skabelsen af akustik-møbler.
Dette for at vise, at materialet kan bruges tredimensionelt såvel som todimensionelt.
- Vi samarbejder med forskellige aktører for at vise den brede anvendelse af materialet. Det primære fokus er dog - for nu - anvendelse af ålegræs i akustikprodukter, hvor vi er indskrevet i en række nuværende udbud af større byggeprojekter, fortæller Tobias Øhrstrøm.
Eksempelvis er akustikpladerne indskrevet i renoveringen af en ældre kulturarvs relateret lejlighedsejendom, forklarer Øhrstrøm og pointerer den fine sammenhæng imellem renoveringen af kulturarv med et kulturarvsrelateret materiale.
Søuld’s håb for fremtiden er, at anvendelse af produktet som bæredygtigt byggemateriale udbredes på lige fod med mineralske produkter og dets lige.
Prismæssigt er de i hvert fald godt med og ligger et sted i midten af de dyreste og de billigste produkter på markedet.
Hvad der kan komme af udfordringer i forhold til æstetikken ved den naturligt smukke brunlige farve i produktet, må tiden vise.
Læs også:
Vi bekæmper støj som aldrig før