Beliggenhed på vandet har styret al indretning af Restaurant Iris
Indlejret i kunstinstallationen Salmon Eye og med Hardangerfjorden som bagtæppe, inviterer den flydende Restaurant Iris gæsterne ind i en gourmetverden i et interiør designet af Norm Architects.
Restaurant Iris ligger i Salmon Eye på vandet i Hardagerfjorden i Norge, hvortil gæsterne ankommer til michelinstjerne-restauranten med båd. Interiøret, der er udformet af Norm Architects, komplementerer og skaber kontrast til bygningens helt særegne arkitektur, tegnet af Kvorning Design.
Interiøret står i kontrast til Salmon Eye’s rå og nærmest brutalistiske arkitektur. Bølgende kurver går i dialog med de specialdesignede møbler og skaber en harmoni med rummets bløde buer, hvor man helt undgår de konventionelle rektangulære former.
Når gæsterne ankommer til Restaurant Iris, der er ledet af den danske kok Anika Madsen, kan de nyde en tasting menu af lokale råvarer og med vægt på livet under havoverfladen. Madoplevelsen bliver forstærket af betagende panoramaudsigter over fjorden, gletsjere og bjerge.
Intimitet og naturens storhed
For at give en følelse af intimitet i den usædvanlige bygning, er det tidligere åbne rum blevet opdelt i mindre, mere komfortable områder. Et strategisk valg, der ikke blot skaber et hierarki i rummet, men også pirrer nysgerrigheden og gør, at gæsterne gradvist vil opdage restaurantens skønhed, i stedet for at alt bliver afsløret, lige når man træder ind.
- Beliggenheden styrer alle valg, vi tager på Iris, og vi ønsker, at vores gæster skal opleve fjorden, bjergene og de evigt skiftende elementer på samme holistiske måde, som vi gør hver dag. Her har vi det store privilegium at bringe vores gæster til ingredienserne i stedet for omvendt, lyder det fra Restaurant Iris i en pressemeddelelse.
Mens den imponerende stålkonstruktion fortæller en historie om styrke og modernitet, skaber elementer af varme og komfort som valnøddetræ og højluvede tæpper en hjemlig og indbydende atmosfære, der appellerer til sanserne.
Som en hyggelig oase med havet som horisont tilbyder Iris en intim madoplevelse i det ofte barske nordiske klima.
Borddækningen er en hyldest til de nordiske omgivelser, der fremhæves ved brug af naturlige materialer, jordnære toner og minimalistisk design, der spejler Hardangerfjordens rå skønhed. Den forstærker madoplevelsen ved at forankre gæsterne i det lokale landskab og skabe en ramme for en fejring af en dyb forbindelse mellem natur og gastronomi.
Naturlige teksturer og valnøddetræets bølgende linjer kombineret med skræddersyede møbler og elementer i bløde kurver, skaber en oplevelse af komfort og harmoni i rummet. De organiske materialer fremhæver ikke blot taktile oplevelser og forbinder gæsterne med landskabets skønhed, men genbesøger også restaurantens fokus på mere bæredygtige valg og sanseoplevelser.
Udover at huse Restaurant Iris er Salmon Eye et populært flydende havkulturs besøgs- og informationscenter, beliggende ud for Rosendal. Konstruktionen på cirka 1.000 m2 er en arkitektonisk perle, designet af Kvorning Design. Beklædt med skaller i rustfrit stål efterligner den laksens skinnende sølvagtige skind og ligger glimtende ude på fjorden. Ellipseformen minder om et fiskeøje og gør bygningen til et vartegn, man kan se langt væk, selv fra luften.