Bindesbøll Byen i Risskov nord for Aarhus er et spændende nyt boligområde, indrettet i det tidligere psykiatriske hospital opført i 1850 og tegnet af Gottlieb Bindesbøll. Arkitekturen er i en bevaringsværdig klasse helt for sig selv, og de i alt 18.500 kvadratmeter bygninger rummer mere end 230 nye boliger i størrelserne et til fire værelser.
Beliggenheden i attraktive Risskov med blot fem minutters transport til skov og strand og kun et kvarter ind til Aarhus Domkirke, er helt unik.
wedi sikrede det korrekte fald og så nænsomme renoveringsmetoder som muligt
Alt i de gamle bygninger renoveres fra a til z, og her er særligt vådrum en udfordring, idet bygningernes bærende elementer samt eksisterende gulvhøjder skal respekteres. Centrale og decentrale afløb er benyttet i dette byggeri, da det ikke er muligt at flytte eller tilpasse de bærende bjælker, hvorfor afløbets placering er tilpasset de eksisterende bjælkers placering i hvert baderum. Dermed sikres det bevaringsværdige byggeri til fremtiden.
Landsbyggefonden har valgt at støtte dette helt særlige projekt, hvis lige sjældent ses, og mon ikke erfaringerne fra dette spændende byggeri gavner fremtidens renoveringsopgaver, nu hvor nye løsninger og fleksible metoder har vist sig egnede?
Fundo Primo lagde grunden
Løsningerne fra wedi til samtlige vådrum har været altafgørende for det store projekts succes.
Vådrummene krævede lette og sikre materialer; fordi der var helt særlige hensyn at tage i de fredede bygninger. Det var vigtigt, at der ikke blev foretaget indgreb i bjælkelag og spær. Niveauforskelle skulle tages i betragtning; for ingen ønskede trin eller forsænkninger i forbindelse med vådrum.
Ønsket om at vælge materialer med begrænset spild og stor bæredygtighed var stort, og alt dette kunne wedis gulvsystem Fundo Primo honorere. I samtlige baderum er der anvendt 90 x 90 cm wedi faldplader, der som et puslespil har undergået meget let tilpasning til de enkelte rum. Faldet var hermed let at indarbejde. wedi faldpladerne til dette projekt er specialkonstrueret, så den ønskede faldopbygning var konstrueret fra fabrikken. Ligeledes blev en 2-sidet hjørnefaldplade et af nøglepunkterne i projektet.
Henrik har en solid baggrund som tømrer og byggetekniker med i bagagen, og for ham er der ingen tvivl om, at den fleksibilitet, som Fundo Primo gulvsystemet har, har været altafgørende for det gode resultat, som de kommende beboere i det knapt 200 år gamle byggeri nu kan glæde sig over langt ud i fremtiden.
Fakta:
Hovedentreprenør: MTHøjgaard
Bygherrer: AAB Arbejdernes Andels Boligforening
Arkitekt: ERIKarkitekter
Projektet er støttet af Landsbyggefonden