Fire gode råd, når du planlægger et åbent køkken

Tendensen med åbne planløsninger blev kickstartet, for at få mest muligt ud af små lejligheder. Hurtigt blev et åbent køkken også normen i større boliger. Her er nogle nemme ting at holde sig for øje, for at få den åbne løsning til at fungere optimalt.

Du kan underholde gæster og stadig røre i saucen, hjælpe børnene med deres hjemmearbejde, mens du forbereder middagen. Samtidig gør det endda dit hjem større, luftigere og lysere. Kort sagt, åbne køkkenløsningsløsninger resonerer godt med den moderne livsstil.

Der er dog også nogle ulemper ved åbne køkkener. Her er vores bedste tips til at få det til at fungere:

1. Gem beskidt opvask

Brugte pander og bunker af beskidte tallerkener er ikke den bedste kulisse til hverken en familiemiddag eller en social sammenkomst. At bo med et åbent køkken kræver mere disciplin, når man forbereder maden. Der er dog smarte tricks. En dyb køkkenvask kan indeholde mere beskidt opvask. Ude af øje ude af sind! En stor opvaskemaskine fikser det selvsamme problem.

2. Tænk belysningen ind

God belysning er vigtig. Det kan være svært at få på plads, men når man planlægger et åbent køkken, er det afgørende at tænke grundigt over belysningen. En god regel er at sikre tre forskellige lysformer: Basislys, arbejdslys og hyggelys. Basislys er det generelle lys, der er nødvendigt for at navigere i køkkenet og gøre simple ting, som at lave kaffe eller vaske hænder. Gode løsninger er spots eller andre lamper, der fordeler lyset jævnt i rummet. Når maden skal tilberedes, er et godt arbejdslys vigtigt. Det vil typisk være lyskilder direkte over arbejdsstationerne. Hyggelys er det lys, der skaber en intim atmosfære, når køkkenet ikke er i brug. Det kan løses ved at dæmpe basislyset eller med brug af lyskilder, der fremhæver bestemte genstande som planter eller billeder. Lav fokuspunkter, og gem rod og beskidte tallerkener i skyggen.

3. Lav zoner

Du behøver ikke vægge til at skabe rum. Et problem med åbne køkkener er, at stuen har tendens til at invadere køkkenet og omvendt. Du kan undgå dette ved at adskille områderne i zoner, det gøres eksempelvis ved at vælge forskelligartede gulve, differentierende vægfarver eller med belysning. Du kan endda adskille de to zoner med en stor grøn plante. Uanset hvad du gør, så prøv at holde køkkenet og stuen adskilt for at undgå at rod og unødvendige bakterier spredes.

4. Glem ikke vandhanen

Husk, at en åben køkkenløsning giver folk mulighed for at se dit køkken fra mange forskellige vinkler. Derfor er valg af en stilfuld og iøjnefaldende vandhane en af de vigtigste finesser i et åbent køkkendesign. Udtryk og form, der varierer afhængig af synsvinklen, benyttes til at skabe ekstra liv i køkkenet. Netop det var grundideen da ALESSI designer, Mario Trimarchi, skabte det nyeste armatur ALESSI Swan by Oras. Armaturet er både en funktionel køkkenvandhane og en iøjnefaldende skulptur i svanesilhuet. Dens organiske former bringes til live, når grebene justeres eller ’Svanens’ lange hals drejes. ALESSI Swan by Oras bliver det naturlige fokuspunkt i ethvert åbent køkken.

Kontaktinformation

  • Oras Armatur A/S
  • Strevelinsvej 12, 7000, Fredericia
  • Tlf: 75 95 74 33
  • Web: http://www.oras.com/
  • Email : Info.Denmark@oras.com