<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif"> Design og indretning Indret
Design og indretning

Annonce

Design og indretning

Inspiration fra eksterne designere og indretningsfolk

inspirerer rumas til at tænke nyt og anderledes.

 

Morten Bøgh Andersen er designer og indretningsarkitekt. Han arbejder fra sit studio i Aarhus og Randers, hvorfra han former og udvikler for såvel danske som internationale virksomheder og dermed indretter forretninger, kontorer, skoler og meget mere.

 

Rumas designer og producerer ikke møbler til kontorer. Vi designer og producerer møbler til mennesker, som arbejder på kontorer. For os er der stor forskel på at designe og producere møbler, som ’bare’ skal se pæne ud og så på at designe og producere møbler, hvor funktion og dagligt brug er tænkt 100 % ind i løsningen i samspil med form, farver og materialer.

 

Denne måde at tænke og handle på kan kun lade sig gøre, fordi vi samarbejder tæt med nogle af de mest betydende designere og indretningsfolk i branchen, folk som dagligt er i kontakt med vores kunder. Det er vi både glade for og taknemmelige over kan lade sig gøre, så derfor vil vi gerne hylde vores design-samarbejdspartnere i en række artikler, hvor de præsenterer deres helt egen historie.

 

Et væld af rejser med masser af indtryk fra forskellige nationaliteter, kulturer og religioner inspirerede tidligt designer og indretningsarkitekt Morten Bøgh Andersen til at lege med farver, former, mønstre, lyde og dufte. Samtidig blev det udgangspunktet for et liv som professionel med fokus på livsstil, mode, design og indretning.

 

- Mine forældre bakkede mig op uanset hvad, jeg interesserede mig for. Samtidig gav de mig modspil, så jeg måtte argu-mentere for mine beslutninger – hvilket jeg lærte rigtig meget af. Det gav mig en sund platform at arbejde udfra i en altid omskiftelig modeverden, hvor man konstant skal balancere mellem det at skille sig ud samtidig med, at man skal være en del af det store billede.

 

Udgangspunktet for en opgave er altid funktion vs mennesker

- Mit udgangspunkt har altid været de mennesker, som skal leve og arbejde med mine designs og mine indretninger. Det er deres behov, der tæller – og det er hos dem, mine tanker og ideer begynder. På mine mange rejser har jeg lært at tale med mennesker – og ikke mindst lytte til dem, deres historier, behov og ikke mindst deres drømme. Som udgangspunkt er vi mennesker jo ikke ens, og når vi så pludselig - fx på et kontor, skal arbejde tæt på hinanden, er det vigtigt at der både er plads til den enkelte persons udfoldelser og til fællesskabets behov. Her kommer mit store kendskab til forskelligheden hos mennesker mig virkelig til gode.

 

Det var også mødet med mennesker og kulturer, der i sin tid inspirerede Morten Bøgh Andersen til at lege med kunst og billeder – og senere bruge sine erfaringer, når han skulle designe og indrette. Men på spørgsmålet om der er specielle grene indenfor design, som har inspireret ham, siger Morten Bøgh Andersen:

 

Det taktile betyder utroligt meget – det, at kunne røre ved

- Der er ikke nogen bestemt genstand eller et specifikt produkt, som tænder mig. Jeg er mere interesseret i samspillet mellem funktion og materialer – fx kan det være en speciel overflade, der først fanger mit blik – eller fordi jeg rører ved det. Den taktile sans betyder langt mere, end vi tænker over. At en ting skal føles rar at røre ved, må vi aldrig underkende. Men det kan også være dekorationen af en genstand, der får mig helt op at køre. Fx kan en buket blomster virkelig sætte mine tanker i gang – men det kan ligeså godt være noget helt andet. Oftest er det noget der sker i kombinationen mellem funktion og udformning i et samspil med farver, former, dufte, lyde og meget mere.

 

Der er ingen tvivl om, at Morten Bøgh Andersen elsker at tale om design, inspiration og kreativitet. Og på spørgsmålet om, hvordan han bringer alle disse ting i spil, når han fx arbejder med en indretningsopgave til et kontor, hvor der er en hel masse krav til funktioner og de folk, som skal arbejde der, siger han med klar overbevisning:

 

Læs mere om Indretning og Design

 

Det handler om at fange virksomhedens DNA i et enkelt udtryk

Det sker helt automatisk. Jeg kommer på besøg, taler med folk, lytter til deres ønsker og behov – og så kommer tankerne og ideerne helt stille og roligt. Nogle gange tager jeg fotos, eller jeg skriver ned på min blok – og på den måde tager jeg inspirationerne med mig hjem på kontoret, hvor jeg så begynder at slå streger, lave tegninger, udvikle former osv. indtil det hele falder på plads og bliver en funktionel helhed i samspil med den specifikke virksomheds DNA og så de personer, som skal arbejde i de indrettede kontorer og lokaler. For mig er det uhyre vigtigt ikke at lade fx farver og former overtage et rum. De skal skabe rummet, og især ift. farver handler det mere om, at de skal være enkle, skabe følelser og vække opmærksomhed fx via skulpturel effekt.

Mortens kontorer i Aarhus og Randers bærer heller ikke præg af vilde farver – og ved første øjekast er det det enkle og stramme, der råder. Men sådan ser der ikke altid ud, fortæller han:

 

 

Inspirationen kommer både indefra og udefra

- Det afhænger helt af den eller de opgaver, som jeg arbejder på. Inspirationen kommer jo – i første omgang ikke fra det rum, jeg arbejder i. Den kommer indefra, fra min research, fra min erfaringer, mit livs historier og oplevelser. Nogle gange kræver en opgave store armbevægelser og vilde mønstre – andre gange er det mere dæmpet. Det afhænger af målet. Derfor har jeg i min hverdag behov for enkle arbejdsrum uden visuel støj, så jeg altid kan ’klæde mit kontor på, til de enkelte opgaver’. Derudover er rene vægge og rigtig god belysning den bedste start for mig.

 

Ingen standardløsninger

Det er helt tydeligt, at Morten Bøgh Andersen udfordrer sig selv på hver eneste opgave. Det bliver aldrig vanetænkning og metervare. Der er ingen standardløsninger, ingen ’plejer’. Omvendt ved han, hvad der virker, og hvad der ikke virker.

 

- Det er klart, at min erfaring tæller. Selv om en ide umiddelbart kan virke god og besnærende, ved jeg alt om, hvor svær den kan være at føre ud i livet. Men jeg er aldrig bange for at lege med en ide i lang tid, omforme den, skære lidt hist og her og på den måde få den til at matche et bestemt koncept.

 

Læs mere om Møbler

 

Design må gerne være enkelt og kun tale et sprog

- I dag er der en tendens til, at alt skal være design, alt er designet. Om det så er en tur i skoven med familien, kan den være designet. Sådan er det ikke for mig. Jeg tror på, at et produkt, eller en type indretning, sagtens kan være helt unik og enkel. Altså ting skal ikke kunne en hel masse. Det er ikke min stil. Alting behøver ikke at kunne gøre eller løse alt. En proptrækker er en proptrækker. Den behøver ikke indeholde et USB stik også. Men mindre det er en indlysende fordel. Og når det kommer til indretning, er der jo masser af den slags hensyn at tage. Jo mere vi kan pakke ned, gemme væk og dermed sikre at et rum optræder så enkelt som muligt, jo bedre. På den måde skaber vi jo funktion og plads til de mennesker, som trods alt skal have en rar arbejdsdag i det pågældende rum. Men altså alt for smarte gadgets, der kan alt med et tryk på en knap, er altså ikke lige mig.

 

Indretningen af et kontorlokaler skal helst styrke virksomhedens fortælling

Når Morten Bøgh Andersen begynder fx en indretningsopgave for en kunde, går han på rov i alt, hvad der kan inspirere. Han køber de sidste nye magasiner, tjekker nettet, læser rapporter, bøger, ser film, går på udstillinger, museer – alt kan bruges til at komme i den rette ’mode’. Og hvis det fanger øjet, er rart at røre ved, gør noget ved ham, bliver det ’taget med hjem’ på arbejdsbordet.

 

- Jeg leder jo efter det der specielle, hvor indretningen er med til at styrke fortællingen i en given virksomhed. Det kan være en farve, et materiale – en sætning. Det kommer som regel af sig selv, og først når jeg begynder at slå streger og tegne, viser det sig, om det holder. Det er jo en åbnede proces, hvor kunden hele tiden er med på sidelinjen. Jeg dukker jo ikke pludselig op med et færdigt koncept og dikterer virksomheden, at sådan skal de ’se ud’ fremover.

 

Åben og ærlig dialog plus gensidig respekt betyder alt for et godt samarbejde

Morten lægger stor vægt på ærlighed, åbenhed og gensidig respekt, når han arbejder med en designopgave. Det er i den daglige dialog, den reelle opgave skal løses. Hvis ikke kunden og jeg forstår hinanden, hvis kommunikationen kikser, bliver ingen tilfredse med resultatet.

 

- Jeg har fx lige lavet en opgave for kontormøbelproducenten rumas i Aalborg, hvor der er altid er vide rammer for løsningerne. Vi kommer altid hele vejen rundt inden vi lander på det færdige resultat. Det gør det jo ekstra sjovt at gå på arbejde, for så er alt jo i spil – især følelserne.

Rumas
...

Rumas

Vi designer møbler til mennesker på job     

Kontaktinformation
Rumas A/S
Skelagervej 11
9000 Aalborg
Tlf:98181155
Web:
Email:   rumas@rumas.dk