Klodsegulv af upcyclede træklodser i fyr i auditorium på Arkitektskolen Aarhus

Bæredygtige NORTO-materialer til Arkitektskolen Aarhus

 

Som Danmarks første nybyggede arkitektskole var visionen med Arkitektskolen Aarhus at skabe et arkitektur-laboratorie med fokus på robusthed og enkle, gode materialer. Og her stod upcycling og genanvendte materialer højt på ønskelisten – ønsker som NORTO indfriede med levering af klodsegulve og skriveborde i upcyclet træ.

 

Et byggeri med en særlig arkitektonisk og bæredygtig vision
Byggeriet er opført under betegnelsen ”NEW AARCH”, som skal styrke skolens vision, profil og relation til det omkringliggende samfund. Bæredygtighed, upcycling og genanvendte materialer har desuden været et omdrejningspunkt fra starten af byggeriet.

 

Upcyclede materialer skal sikre kvalitet i byggeriet 
Dette fokus på bæredygtighed og genanvendelse medførte, at Bygningsstyrelsen afsatte midler til en undersøgelse af, hvordan upcyclede materialer kan skabe merværdi og kvalitet i et byggeri som Arkitektskolen Aarhus. Her valgte man at samarbejde med A:GAIN, der designer, udvikler og sælger upcyclede produkter til byggeriet, for at hjælpe med at implementere upcyclede materialer og løsninger. Et kriterie for valget af materialer til skolen var, at de skulle være prisneutrale i forhold til andre ikke-upcyclede materialer, som kunne anvendes.

 

Arkitektskolen blev anbefalet at få lagt klodsegulve som en del af undersøgelsen af upcyclede materialer. Og her var det særligt vigtigt for byggeriets hovedentreprenør, A. Enggaard, at de upcyclede materialer skulle indgå som en naturlig del af byggeriet og flowet, så tidsplanen og arbejdsprocessen ikke blev forsinket eller påvirket. A:GAIN udviklede i samarbejde med NORTO et klodsegulv, som valget senere faldt på.

 

”Vi valgte NORTO’s endetræsklodser til gulvene, fordi det var kernetræ i en høj kvalitet. Træklodserne passer godt ind i byggeriet, da de har knaster og er fingerskarrede. På den måde fremstår de rå, så man kan se materialet, og netop det rå udtryk passer enormt godt til resten af bygningens udtryk”, fortæller Gert Hedegaard, projektleder fra A. Enggaard.

 

Derudover havde Arkitektskolen Aarhus ønsker til gulvets funktionalitet og æstetik:

 

”Der var udtrykt et ønske om at få et gulv i kernetræ – et solidt og slidstærkt gulv i høj kvalitet. Vi endte med NORTO’s bæredygtige og slidstærke løsning, hvor gulvet netop kan holde til, at det bliver brugt både i auditorium og på værksteder, hvor der står store maskiner ovenpå det. Klodsegulvene er rare at gå på, mens det samtidig tilfører rummene en varme som kontrast til den rå beton. Og så er det enormt robust og patinerer smukt”, lyder det fra Kristine Leth Juul, prorektor på Aarhus Arkitektskole.

 

 

1Red
2Red
3Red
4Red
5Red
6Red
 
 
 
 

 

 

Arbejdsstationer med upcyclede skriveborde i resttræ
Skolen afsøgte også markedet for upcyclede inventar- og møbelløsninger til brug i dagligdagen. Siden skolens begyndelse i 1965 har alle studerende haft deres eget tegnebord – borde, som tidligere blot bestod af to bukke og en plade. I forbindelse med opførslen af den nye arkitektskole eksisterede der et ønske om at lave et tegnebord, der kunne fungere som et møbel med integreret plads til opbevaring af de studerendes materialer.

 

Også her var NORTO leveringsdygtige. NORTO fremstillede 650 skrivebordsplader af upcyclet resttræ i fyr fra produktionen af limtræsplader til møbelindustrien. Resttræ, som alternativt skulle have været brændt eller kasseret. I stedet skaber resttræet nu glæde og værdi for de studerende på Arkitektskolen Aarhus.

 

Jeg synes, at gulvene giver et godt look, og fedt at man kan følge ringene i træet. Det giver noget godt til øjet. Bordene er gode at sidde og arbejde ved”, udtaler Anne Sofie Christensen, studerende ved Arkitektskolen Aarhus. 

 

”Skrivebordene er mere solide og større end før. Det er en god arbejdsplads, vi har fået. Gulvene er flotte, og det fungerer godt, at der kommer noget træ ind i bygningen, når der er meget beton. Det er nogle varme materialer. Der er et godt sammenspil mellem nyt og gammelt inventar”, udtaler Tilde Platz, studerende ved Arkitektskolen Aarhus.

 

 

7ARed
8ARed
 

 

 

Om Arkitektskolen

Aarhus Arkitektskole har siden 1965 haft til huse i de charmerende og fredede bygninger i den gamle købmandsgård på Nørreport i Aarhus. Nu er skolen flyttet til Godsbaneområdet i den nye kreative bydel, ”Aarhus K”.

Aarhus Arkitektskole består af undervisnings-, kontor- og værkstedsfaciliteter til 600 studerende og 100 ansatte. Byggeriet er ca. 12.500 m2 og er taget i brug fra sommeren 2021.

 

Fakta om projektet "NEW AARCH"

NORTO har leveret ca. 330.000 upcyclede og massive endetræsklodser i fyr til Arkitektskolen Aarhus. Træklodserne er resttræ fra produktionen af vinduesprofiler. Høje krav til træet i vinduesindustrien medfører, at ikke alt træ fra en træstamme kan udnyttes optimalt til vinduer. Det betyder, at træet alternativt var endt i affaldscontaineren for at blive smidt ud eller brændt. Resttræet fejler intet, og derfor er det nu blevet udviklet og forvandlet til træklodser til et eksklusivt klodsegulv – til stor glæde for studerende, undervisere og besøgende på Aarhus Arkitektskole.

 

Træklodserne er lagt enkeltvis som klodsegulve i bl.a. værkstederne, auditorium, boghandel, mødelokaler og i flere af skolens gangarealer. Endetræsklodserne skaber et stærkt og robust gulv med en lang levetid – og sikrer dermed en arkitektskole med et gulv i høj kvalitet i mange år fremover.

 

For yderligere information kontakt:

Jacob Wernberg, adm. direktør

Telefon: 9695 0314

Mail: jw@vti.dk

 

Kontaktinformation

  • NORTO
  • Nr. Bjertvej 17, 7830, Vinderup
  • Tlf: 9610 1522
  • Web: https://norto.dk
  • Email : mail@norto.dk