1617871571-km5858sxBIOLUXHCL

Så nemt kommer du i gang med Human Centric Lighting

Får du nok dagslys? I gennemsnit bruger mennesker 90% af tiden indendørs. Det betyder, at vi generelt udsættes for alt for lidt dagslys og for meget kunstigt lys. Udendørs bliver vi udsat for mellem 10.000 og 100.000 lux, hvor vi indendørs sjældent har mere end 500 lux på arbejdsbordet og endnu mindre lys på øjet. For lidt og for dårligt lys kan medføre træthed, hovedpine, øget sygdom og lavere produktivitet, fremhæver Dennis Dalgaard Gottlieb fra LEDVANCE.

 

Indlæg af Dennis Dalgaard Gottlieb, Business Development Manager, LEDVANCE

 

Human Centric Lighting, også kaldet døgnrytmelys, hjælper dig til at opnå tilstrækkeligt dagslys indendørs samt at opretholde en optimal døgnrytme. Ofte kan Human Centric Lighting (HCL) være ret omstændigt at installere og programmere, men det behøver det bestemt ikke at være.

 

Effekter ved HCL-belysning

Når man taler om HCL-belysning, findes der to forskellige typer effekter:

- Visuelle effekter
- Biologiske effekter

 

De visuelle effekter skal tilsikre, at vi opnår tilstrækkeligt lys til at opfatte vores omgivelser optimalt, se billeder og former gengivet korrekt. De skal også sikre, at vi ikke bliver udsat for utilstrækkelig flimmer og blænding. De biologiske effekter skal sikre vores døgnrytme (vores indre ur), forbedre vores opmærksomhed, øge vores restitution og blodcirkulation samt mindske træthed.

 

Human Centric Lighting opstår netop, når de visuelle og biologiske effekter kombineres. Helt overordnet, så sker effekten ved at ændre farvetemperatur og lysintensitet på forskellige tidspunkter af dagen, hvorved produktionen af melatonin og kortisol reduceres og øges på de tidspunkter af døgnet, vi har behov for det. Mange systemer kører dog en fast rytme hver dag, hvorfor der ikke tages højde for sommer- og vintersæson, hvor dagene både kan være meget lange og meget korte. Her er det også vigtigt at gribe ind. Det er vigtigt for vores rytme, at vi har minimum 10 timers nat og minimum 10 timers dag, hvilket kan være svært at opnå i de nordiske lande.

 

Læs også: Lysdesignerne Fortheloveoflight: Lys har altid en historie at fortælle

 

Hvorfor vælge HCL?

Der har længe været et stort fokus på energieffektivitet og energibesparelser. Effektiviteten på moderne LED-armaturer er dog efterhånden så stor, at fokus nu er begyndt at vende. I stedet ser man mere og mere ind i trivsel og ydeevne for virksomhedens medarbejdere.

 

Kigger vi på de totale omkostninger i en erhvervsbygning, så går 90% af alle omkostninger til lønninger af medarbejdere. Kun 1% af omkostningerne går til energi, som inkluderer alt inden for el, varme, vand osv. Så ved at optimere forholdene for den enkelte medarbejder, kan der faktisk være mange penge at hente fra sygedage, øget produktivitet mv.

 

Systemoverblik

Vi har gjort det enkelt at vælge komponenter til dit system. Al intelligensen ligger nemlig i vores

produkter. Lige nu er vores produktprogram specielt udviklet til kontormiljøer, mødelokaler, klasselokaler og sundhedssektoren.

 

BIOLUX HCL - styreenhed Zigbee

Styreenheden er hjernen i systemet. Systemet virker ”stand-alone”, så du skal hverken tænke på centrale styreenheder, BMS-integrationer eller andet besværligt. Én styreenhed kan styre op til 40 BIOLUX armaturer og placeres i hvert rum/område, som ønsker at blive styret. Styreenheden installeres direkte på en europadåse og kræver kun 230V.

 

Læs også: Godt lysdesign med mennesket i fokus med Human Centric Lighting

 

På styreenheden findes fem scener:

RELAX: Afslappende fx ved mødepauser

CREATE: Øger kreativiteten ved workshops

NATURAL: Tæt på naturligt dagslys som reguleres automatisk

FOCUS: Aktiverer og skaber fokus fx ved møder

BOOST: Understøtter koncentration og ydeevne

 

Installation og konfiguration

En af de helt store fordele ved BIOLUX HCL er installationen og konfigurationen. Systemet kommunikerer trådløst via Zigbee 3.0 standarden som gør udskiftningen til en leg. Kun 230V forsyning af armaturerne er nødvendig. Derudover indeholder BIOLUX styreenheden alle nødvendige algoritmer og intelligens, så du slipper helt for at programmere noget som helst selv.

 

Når enhederne er forsynet med 230V, skal du blot koble den op via BIOLUX HCL-appen på din smartphone. Dette skal kun gøres en enkelt gang, hvorefter enheden har hentet geografisk lokation, tid og dato, så den kender solopgang og solnedgang året rundt. Det gør, at styreenheden nu vil tilpasse dagslyskurven hver eneste dag året rundt og netop tilsikre de minimum 10 timers dag og minimum 10 timers nat, som vi mennesker har behov for.

 

 

Kontaktinformation