<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif"> At lede efter essensen i den skandinaviske designtradition
JJI Akustik & Inventar A/S

Annonce

At lede efter essensen i den skandinaviske designtradition

 

Mark Humphreys fra arkitekterne Tengbom diskuterer, hvad essensen af ​​skandinavisk design er, og hvordan det hænger sammen med tegnestuens arbejde med Arlanda VIP Services-projektet

 

Skandinavisk design har længe været beundret over hele verden for dets dedikation til, at skabe smukke, lysfyldte, beroligende rum. Mark Humphreys, kontorchef hos arkitekterne Tengbom fortæller om, hvordan disse principper er blevet anvendt på Arlanda VIP Services-projektet.

 

 

scandinavian-design-essence-3
 
 
Selvom ideen om et eksklusivt område i nogen grad går imod den skandinaviske kulturs egalitære ånd, er Arlanda lufthavns VIP Services-terminal i Stockholm på mange måder indbegrebet af områdets designessens. Den bruger smart lys og refererer til naturen for at give en helligdomslignende oplevelse for superstjernerne, forretningsmændene og kongelige, der bruger VIP-terminalen. Oplægget opfordrede til et diskret stykke arkitektur, som havde en vis anonymitet for at beskytte de mennesker, der ville besøge det. "Det er en luksusoplevelse, men svensk luksus er anderledes end i resten af ​​verden," forklarer Mark Humphreys, kontorchef hos Tengbom Stockholm, som arbejdede på projektet. 
 
Inspireret af naturen 
 
Dette var et sted, hvor der laves mindeværdige oplevelser for de mange VIP'er, der passerer igennem, et øjebliks pusterum i deres travle liv, og et sted til at tilfredsstille deres behov, krav og ønsker. "Det er et fristed væk fra alle, hvilket for den slags mennesker er en ægte luksus," fortsætter Humphreys, "med hensyn til materialer, er der denne skandinaviske idé om det traditionelle landskab, der kontrasterer hårdt og blødt: ligesom du kommer ind i skoven med alle disse fyrretræer, men under fødderne er der mos, som er meget blødt." 
 
 
Denne kontrast er gentaget i denne fritstående terminal i lufthavnen, hvor der er en betonskal, hvis hårdhed og farve er en reference til traditionelle skandinaviske stenvægge. Den eneste indrømmelse til tekstur inden for den indvendige overflade af betonvæggene er, hvor der er et mønster skabt til at fange dagslyset, der skylles ned fra en skjult glasstribe i korridortaget. Andre steder i interiøret dominerer træ sammen med taktile læderbeklædte gelændere, en neutral farveskala og et kurateret udvalg af skandinaviske møbler.
 
 
scandinavian-design-essence-5
 
 
At lukke lyset ind
 
I denne VIP-terminal er der en række krydslaminerede trækasser, strukturer, der refererer til ideen om den traditionelle svenske kabine. Sikkerhed er nøglen her for at holde nysgerrige øjne ude, men dagslyset mangler stadig at komme ind, ikke mindst på grund af dets centrale rolle i skandinavisk design. Og så har Tengbom skabt trekantede ovenlys for at skabe en hulelignende, beskyttende oplevelse. "På deres højeste punkt er disse rum seks meter høje, så det er næsten som et helligt rum eller et kunstgalleri." siger Humphreys. 
 
Fordele ved træ 
 
Træribbede loftspaneler skaber en varm kontrast, og Humphreys tilføjer: "De gav os den nødvendige akustiske lyddæmpning og brandmodstand." Mens lufthavne normalt er travle steder, og dette, den største i Sverige, er ingen undtagelse, er VIP Services-området stille takket være de akustiske egenskaber ved modulernes installation. De stejle skråninger af loftsribberne i hvidpigmenteret fyrretræ giver også det perfekte sted at gemme diverse funktioner bagved. Mellemrummene i tømmerribberne bruges i mellemtiden til smart at inkorporere de to typer belysningssystemer for at skabe en beroligende, harmonisk effekt for de besøgende i rummet.
 
scandinavian-design-essence-2
 
Multifunktionel og mindeværdig 
 
Der er steder at arbejde, spise, socialisere eller bare komme væk fra hverdagens stress. Dette er et sted at skabe et mindeværdigt goddag eller farvel til den svenske hovedstad. 
 
Slutresultatet udstråler stilhed og afslapning – to kvaliteter, der er selve kernen i skandinavisk design. 
 
Hvad angår fremtiden for skandinavisk design, siger Humphreys; mens stilarter kan udvikle sig, gør menneskers grundlæggende behov det ikke. Ønsket om lys og nærhed til naturlige materialer, indbegrebet af Arlanda VIP Services-projektet, er tidløse designprincipper.
 
 
 
 
Kontaktinformation
JJI Akustik & Inventar A/S
Baltorpbakken 5
2750 Ballerup
Tlf:4483 0208
Email:   info@jji.as