_16I9964_1920

Æstetik og bæredygtighed går hånd i hånd i bygningens glasvægge

Genbrugsprofiler, træ og genanvendelighed er elementer i en spirende tendens inden for glasvægge, fortæller Claus Rosenbeck, der har 23 års brancheerfaring.

 

Af Tim Panduro

 

Genbrugsprofiler, træ og genanvendelighed er elementer i en spirende tendens inden for glasvægge, fortæller DEKOs markedschef Claus Rosenbeck, der har 23 års brancheerfaring.

 

_16I9931KAB-Huset

 

Rå flader, træ, bæredygtighed og en generel ærlighed i materialerne er en gennemgående tidstendens, når bygninger bliver genindrettet.

 

Det kan også mærkes inden for glasvægge, fortæller DEKOs markedschef Claus Rosenbeck, der har 23 års erfaring i branchen.

 

-  Tendenserne ændrer sig hele tiden. Malede metalprofiler er stadig efterspurgte, men vi ser en trend, der handler om at udstråle ærlighed. Det er dels i form af metalprofiler med et mere råt og ulakeret udtryk, dels i form af genanvendt  aluminium, og dels i form af træ i forskellige afskygninger, siger han.

 

-  Førhen malede man træ, men nu gør det ikke noget, at det står mere råt. Man må også gerne kunne se fingersamlingerne på træet. Det rene look harmonerer godt med bæredygtighed, og vi ser da også ønsker om, at man anvender genbrugstræ, siger han og peger på det almennyttige boligselskab KABs nye hovedkvarter på Enghavevej i København som eksempel.

 

Læs også: Brancheekspert bekymret:  Bygherre overser ansvaret for brandsikrede glasløsninger

 

Genanvendte komponenter

Glas er energitungt at producere – så profilerne er det letteste område at skrue på ved at anvende  genbrugsaluminium, når man vil reducere C02-udledningen. Genanvendelse generelt spiller en stigende rolle, fortæller Claus Rosenbeck.

 

-  Jeg vil ikke kalde det en trend, men jeg fornemmer, at nogle bygherrer tænker lidt mere i ensartede moduler, så man lettere kan genanvende glaskomponenterne, når  der skal bygges om. Det kræver, at glasset bliver sorteret og gennemgået, og det har været en hindring førhen, fordi det som regel er billigere at købe nyt end at gennemgå og sortere glasset manuelt. Men nu oplever vi kunder, der ikke har noget imod, at det bliver lidt dyrere, hvis det bidrager til mere bæredygtige rammer i virksomheden.

 

_16I3835_1600Arkitektskolen i Aarhus, NEW ARCH

 

 

Det har givet DEKO mod på at gå all in på en væg, der er lavet med genanvendte tolagsvinduer fra facadebranchen og industrien kombineret med  overskudstræ fra vinduesrammeindustrien. Det er dog stadig en omkostningstung affære på grund af tung logistik.

 

En anden form for bæredygtighed er den sikkerheds- og arbejdsmiljømæssige. Her er kravene fra kunderne også stigende, fortæller Claus Rosenbeck.

 

-  Der er en stærkt stigende tendens til, at kunderne kræver dokumentation for lydtest, brandtest og statik. Det kræver selvfølgelig, at vi som systemleverandører har orden i penalhuset og er klar til at levere.     

 

 

Kontaktinformation

  • DEKO p|s
  • Mårkærvej 11, 2630, Taastrup
  • Tlf: +45 43 55 77 11
  • Web: http://deko.com
  • Email : info@deko.dk