Bane-Danmark-Ringsted-1

Væghængte, robuste og bæredygtige akustikløsninger fra DAMPA

Optimer let akustikken uanset rummets brug og udformning med DAMPA® Silent Board, akustikpaneler til væg.

 

Med DAMPAs væghængte akustikpaneler i metal kan akustikken let optimeres i både eksisterende byggerier og nye projekter. Herudover kan de nemt tilpasses dine præcise designøsnker - hvad end du vælger at gå med metallets rå udsende, en bestemt farve eller digitalt print. 

 

For at man kan opnå optimal akustik i et rum, anbefaler man at tilføje lydabsorberende elementer til væggen svarene til ca. 20% af rummets gulvareal. Denne anbefaling gælder især ved rum med højt til loftet, hvor lydabsorbenterne skal placeres på væggen for størst akustisk virkning. Højtloftede rum er desuden et fremragende eksempel på vigtigheden af at tilpasse akustikken til rummets form og brug. 

 

Akustik i perforeret metal 

- Metal og akustik siges sjældent i samme sætning, i hvert fald ikke når vi bevæger os udenfor DAMPA, siger produktchef hos DAMPA, Mogens Kjærgaard, og fortsætter:

 

- Det er desværre rigtig ærgerligt for ved at perforere den metalplade, som vores logik fortæller os, er lydreflekterende og ikke lydabsorberende, skabes en resonansabsorbent kombineret med en membranabsorbent. Når resonansabsorbenten rammes af lydbølger vil de små luftpropper, der findes i de perforerede huller udføre svingninger som modvirkes af luften bagved pladen

 

Luften vil virke som en fjeder, der søger at bringe de nu svingende luftpropper tilbage til hvilkestilling og modvirker dermed lydbølgernes bevægelser. På den måde opnås der lydabsorption i selv de lave frekvensområder, forklarer Mogens Kjærgaard. 

 

Ved at integrere akustikfilt og -batch i vægpanelerne, så udnytter DAMPAs akustisk vægpaneller alle tre absorbenttyper: porøs, membran og resonans.

 

- Når resonansabsorbenten kombineres med en blød porøsabsorbent, f.eks. akustikfilt, får vi den bedste løsning med alle tre absorbenttyper. Herudover kan vi gennem dybder og bredder tilpasse akustikken de specifikke behov i lokalet og dermed kan vi pga. metallets egenskaber opnå akustikløsninger i alle lydapsorptionsklasser, slutter Mogens Kjærgaard. 

 

Metal i det bæredygtige byggeri

Stål som DAMPA® Silent Board produceres i, er et tungt materiale at udvinde, men derfor er det stadig et fordelagtigt materiale for vores planet. Stålets egenskaber bevirker bl.a. at DAMPA® Silent Board kan: 

 

- Genanvendes langt ud i fremtiden, samt har en lang levetid. Ved relativt få ressourcer. Stål er således ikke et materiale, der forgår, men forbliver i det cirkulære kredsløb. 

- Genbruges tæt på 100%. Stålets robusthed sørger for akustikpanelernes lange levetid, hvorfor det ofte ses, at metalløsningerne lever længere end selve bygningerne. Vægpanelerne kan derfor genbruges og tilpasses andre lokaler. 

 
Bane_Danmark_spiseplads_1_72dpi

Kontaktinformation

  • DAMPA ApS Head Office
  • Højeløkkevej 4a, 5690, Tommerup
  • Tlf: (+45) 63 76 13 00
  • Web: https://dampa.com/da/
  • Email: dampa@dampa.dk