Annonce

 

Finn Juhls elegante France stol vender tilbage

 

Danske Onecollection relancerer Finn Juhls stilskabende France stol, FJ 136 på dette års messe i Milano – Salone del Mobile. Stolen var med i et af dansk designhistories største - men mindst kendte – eventyr, om en engelsk pioner, med et fransk navn, der kickstartede en dansk verdenssucces.

 

De færreste ved 
… at historien om Danish Modern begynder med en entreprenant englænder, Mister C.W.F. France. Han kommer til Danmark i 1930’erne for at drive en madrasfabrik, men bliver i 1940 interneret i tysk krigsfangenskab. Under indespærringen udtænker han en epokegørende forretningsplan, som han realiserer op gennem 1950’erne og 60’erne:

 

W. F. France indleder samarbejder med nogle af tidens fremmeste møbelarkitekter – heriblandt Finn Juhl. Arkitekterne udvikler designmøbler af høj kvalitet – der kan fremstilles industrielt og leveres som samlesæt – ”knock down”.

 

Derved kan møblerne eksporteres til en brøkdel af de sædvanlige transportomkostninger. Det bliver en enorm succes.

 

I midten af 50’erne står firmaet, nu France & Søn, for 60% af den samlede danske møbeleksport, og på sit højeste beskæftiger virksomheden 350 medarbejdere.

 

De danske møbler skaber nye trends i Tyskland, England og ikke mindst i USA, hvor begrebet Danish Modern kommer til at kendetegne perioden og bliver et verdenskendt begreb - der i dag har fået en kraftig renæssance.

 

 

Nu vender France stolen tilbage

Finn Juhl tegnede FJ 136, som stolen oprindelig hed, for France & Søn til det amerikanske marked i 1956. Der fik den – sammen med en række af Finn Juhls øvrige designs – stor succes.

 

Stolen er tegnet til industriel produktion og er således enklere i sin konstruktion end mange af Juhls andre stole. Alligevel har stolen det organiske udtryk, og Finn Juhls tydelige designkarakteristika ses i den klare adskillelse af det bærende og det bårne. Det lette træstels spændstige former og stolens frigjorte polstrede elementer - der nærmest svæver, som var de befriet fra tyngdeloven - gør stolen aerodynamisk. Det brede detaljerede armlæn former sig smukt - og på rigtig Juhlsk manér er det let at bevæge sig i stolen, smide benene over armlænet og finde sin helt egen bekvemmelighed.

 

 

 

Om France stolen og dens unikke historie fortæller Henrik Sørensen, direktør i Onecollection:

”Det er ligesom i dag. Det er ikke nok at være et geni, hvis der ikke er nogen der ved det. Finn Juhl satte en trend med sit kunstneriske formsprog og unikke design, men Mister France fik det ud i verden. Det er en afgørende historie for udbredelsen af dansk møbeldesign, som vi alle i Danmark er så stolte af - og France stolen er en smuk eksponent for dette”.

 

Besøg Onecollection på Salone del Mobile fra 12.-17. april 2016
France stolen, som Onecollection har gendøbt stolen med tilladelse fra sønnen James France, er ligesom oprindeligt produceret i Danmark. Den leveres dog i dag samlet. Stolen vil blive præsenteret på dette års messe i Milano – Salone del Mobile, hvor den kan opleves med tekstiler fra den eksklusive Kvadrat / Raf Simons kollektion.

 

På messen vil France stolen være i selskab med bl.a. Finn Juhls 75 års jubilerende sofa, Poeten.

 

Hele historien om den entreprenante Mister France og et dansk industrielt møbeleventyr kan læses i en ny bog fortalt af sønnen James France med forord af Sir Terence Conran. Bogen udkommer 12. april på forlaget VITA*.

 

Fakta om France stolen

Design: Finn Juhl

År: 1956, relanceret i 2016

Ramme: Bøg, eg samt sortmalet

Polstring: Læder eller tekstil

 

Flere informationer:
Fakta om France stolen: http://www.finnjuhl.com/products/france-chair/

Fakta om Poet sofaen – jubilæum 1941-2016: http://www.finnjuhl.com/products/the-poet/