Design er ikke kun til pynt

Annonce

 

Kreativitet opstår, når mennesker mødes. Men hvordan får man medarbejderne til at møde ind på arbejdspladsen, når alternativet er hjemmearbejdsdage og møder på cafeer? Kinnarps har, i samarbejde med Demoskop og Kairos Future, arbejdet med netop dette i en ny trendrapport.

 

Tekst af Annika Lillelund

 

I Danmark skal vi differentiere os på vores viden og innovation. Vores vidensarbejdere skal være de førende i verden. Vi skal arbejde kreativt og effektivt, og så skal vi helst skabe morgendagens succes. Og vi kan arbejde alle steder. I sofaen. I bussen. På cafeen. Bare vi har vores computer eller smart phone. Smart er det, men betyder også, at arbejdspladsen som fysisk rum, møder nye krav. Et fast skrivebord er ikke længere det rigtige, når mennesker skal tænke kreativt. Rose-Maria Poll, marketingchef hos Kinnarps, fortæller:

 

- Vores trendrapport udpeger i alt 8 vigtige skift, som får betydning for vores måde at arbejde på fremover. Et meget væsentligt punkt er designets betydning for folks præstationer. Der stilles nye krav til vores måder at arbejde på. Der skal genereres ideer, og meget moderne arbejde klares ved computeren. Vi ønsker at få folk til at mødes på den fysiske arbejdsplads, for vi ved, at det er i mødet mellem mennesker, at de kreative løsninger opstår. Og det er her, designets betydning bliver større fremover. Designet og det fysiske arbejdsmiljø kan nemlig være med til at tilskynde lysten til samarbejde på arbejdspladsen.

 

Lounge- og cafemiljøer på arbejdspladser

Skaber man nogle rammer, som kan formå at sætte gang i samarbejde og kreativitet, så er chancen for, at man kan holde på de gode medarbejdere større. Og folk vil i højere grad benytte den fysiske arbejdsplads i stedet for at arbejde hjemme, mødes på en cafe eller andet. Rose-Maria Poll fortæller:

 

- De konventionelle arbejdspladser med fast skrivebord tilskynder ikke kreativitet. Det kan være en god ide at indføre cafe- og loungemiljøer med møbler, som minder om noget, man kan have derhjemme. Vi har en undersøgelse, som viser, at udnyttelsesgraden på et typisk kontor ligger på ca. 50 %. Dvs. halvdelen af dagen er skrivebordet tomt. Og tomme borde fremmer ikke kreative tanker. Der skal skabes områder, som medarbejderne har lyst til at sætte sig sammen i, og sammen tænke ud af boksen. Det er faktisk sådan, at hvis der er højt til loftet på en arbejdsplads, så tænker man automatisk større tanker!

 

 

Ekstra info:

Hos Skandiform, et af Kinnarps datterselskaber, udvikler man loungemøbler til uformelle mødesteder i virksomhederne. I starten af året vandt to af deres møbeldesigns (stolen Deli og bordet Modulor) den prestigefyldte designpris, Red Dot Award 2014.