Byg drivhus nu, og vær klar til foråret

Annonce

 

Har du et sommerhus eller en have, som du elsker at tilbringe tid i henover sommeren, så kan vinteren være lang. Kribler det i de grønne fingre for at komme i gang igen, så udnyt vinteren til at bygge haven klar til lækre hjemmedyrkerede grøntsager, som du vil få glæde af næste efterår.

 

Kan jeg selv bygge mit drivhus?

Hvis du har besluttet for, at haven eller sommerhuset skal have et drivhus, så kan du sagtens selv bygge det. Du behøver ikke nødvendigvis at have professionelle fagfolk til at hjælpe med at bygge.

 

Du kan vælge at købe et drivhus fra et byggemarked, som blot skal samles og bygges op. Med et saml-selv drivhus kan det være nødvendigt at bygge et fundament til drivhuset, enten af fliser eller beton. Du kan også vælge at bygge dit drivhus fra bunden uden den færdige løsning fra butikken.

 

Hvis du skal bygge et klassisk saml-selv drivhus på ca. 6 kvadratmeter og med skråtag, så skal du af med ca. 5-10.000 kr. alt efter drivhusets kvalitet og materialer. Derudover kan du overveje, om det kunne være interessant med et lidt mindre og praktisk vægdrivhus, et helt orangeri eller måske et elegant pavillondrivhus.

 

Hvordan holder drivhuset sig varmt?

Et traditionelt drivhus vil dette i sommermånederne holde en væsentligt højere temperatur end miljøet udenfor drivhuset. Det sker, fordi strålevarmen fra solen slipper uhindret igennem glasset. Når strålerne varmer jord, planter og afgrøder op, så vil varmen disse blive i drivhuset. Det sker, fordi varmestrålingen fra f.eks. jorden har en længere bølgelængde end den fra solen, hvorfor den ikke slipper så nemt ud gennem ruderne igen.

 

Om vinteren vil et traditionelt drivhus forblive koldt, derfor kan man med fordel holde sit drivhus lunt med at bruge varmeblæsere, radiatorer eller lignende. Dette kan dog blive en dyr fornøjelse, hvorfor isolering med bobleplast faktisk kan gøre en del af arbejdet for dig.

 

Hvis du er interesseret i at vide mere om, hvilke drivhuse der holder bedst på varmen, så kan du på Forbrugertest finde test af alt fra drivhuse til plæneklippere.

 

Hvilket drivhus egner sig bedst til min have og mine behov?

Har du begrænset plads i din have, og er du mest bare interesseret i at dyrke en god portion tomater og agurker henover sommeren, så kan et drivhus til væggen være tilstrækkeligt. Her bliver det lille drivhus bygget op ad muren udenfor, og har kun et halvt tag. Man skal forestille sig et traditionelt drivhus, skåret over på midten, der hvor taget knækker.

 

Har man god plads i haven og ønsker et drivhus, som både har plads til mange grøntsager, og til at man kan opholde sig i det lune rum med en bog og en kop kaffe, så bør man overveje et pavilliondrivhus eller et orangeri, hvor du også kan overvintre dine citrustræer og mere komplicerede planter.

 

Skal jeg spørge om lov, før jeg bygger til?

Et lille, simpelt drivhus skal man som udgangspunkt ikke spørge om lov til hos kommunen, før man bygger. Men hvis du skal ud i de større drivhuse eller orangerier på over 10 kvadratmeter, så kan der være regler vedrørende opførsel af fritstående udhusbygninger, som gør sig gældende.

 

Skal du ud i større tilbygningsprojekter, rådes der altid til at kontakte en boligadvokat, hvilket du kan gøre på denne side. På den måde kommer du ikke i klemme økonomisk, med loven ELLER med naboen, efter dit nybyggede orangeri står klart.